Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Inspectii fiscale: ce cuprinde MANUALUL de control fiscal elaborat de ANAF. Exemple de nereguli descoperite de inspectori

Data actualizarii: 11 Decembrie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Inspectii fiscale: ce cuprinde MANUALUL de control fiscal elaborat de ANAF. Exemple de nereguli descoperite de inspectori
inspectii fiscalecontrol anafcontrol fiscalcontroale anaf 2023
Pentru asigurarea transparentei in relatia cu contribuabilii/platitorii, ANAF publica lunar o ”Informare” privind cazurile semnificative identificate in cadrul actiunilor de inspectie fiscala si de verificari documentare efectuate in luna de referinta.
 
Asadar, in cadrul ”Informarii din luna octombrie” sunt prezentate diverse spete rezultate din activitatea de control fiscal, care pot fi consultate de catre contribuabili/platitori si pot fi avute in vedere pentru realizarea unei conformari fiscale corecte si complete prin corectarea, in timp util, a eventualelor tratamente fiscale incorect aplicate si implicit a declaratiilor fiscale, dupa caz, astfel incat sa fie evitata stabilirea ulterioara de obligatii fiscale suplimentare in cadrul unui eventual control fiscal.
 
De asemenea, in scopul imbunatatirii relatiei dintre ANAF si contribuabili/platitori, a fost elaborat un ”Manual de control fiscal” , cu scopul de a constitui un ghid de conduita pentru activitatea de control fiscal atat din perspectiva administratiei fiscale, cat si din perspectiva contribuabililor/platitorilor.
 
Fii perfect protejat impotriva amenzilor inspectorilor ANAF aplicand intotdeauna legislatia de ultima ora! Nimic in afara de cunoasterea atenta a legii si justificare pertinenta, legala a actiunilor tale nu ii poate opri de la a-si indeplini cotele de colectare a TVA stabilite! Descopera solutiile oferite de specialisti in Controale fiscale pe TVA. Rambursare, documente justificative, exemple practice - arma ta secreta pentru pregatirea controlului perfect!


Asa cum stiti deja, contribuabilii sunt clasificati in 3 categorii: mici, mijlocii si mari. ANAF publica periodic pe site-ul propriu o lista a marilor contribuabili si o lista a contribuabililor mijlocii. Toti ceilalti contribuabili care nu se regasesc pe aceste liste reprezinta contribuabili mici.  Din perspectiva activitatii de control fiscal, aceasta clasificare a contribuabililor atrage anumite diferente, in principal, in ceea ce priveste competenta de efectuare a controalelor fiscale. Manualul cuprinde aspecte generale aplicabile tuturor controalelor fiscale, informatii utile despre controalele inopinate sau antifrauda, metode de control, contestatia fiscala, etc.

Manualul de control fiscal poate fi consultat aici >>

lnspectii fiscale desfasurate la contribuabili persoane juridice

In urma inspectiilor fiscale desfasurate la contribuabili (persoane juridice si fizice) si incheiate in luna octombrie 2023, ANAF a prezentat cateva cazuri in care inspectorii au descoperit nereguli privind TVA. Numele, denumirile si sumele sunt anonimizate de ANAF. Mai jos veti vedea ce au constatat organele de inspectie fiscala.
 
1. S.C. X S.A. are ca obiect de activitate "Fabricarea materialului rulant", cod CAEN 3020.

Perioada verificata: 01.01.2016-31.08.2021.
Principalele constatari ale organelor de inspeqie fiscala au fost:
Din verificarea efectuata pentru perioada 01.01.2016-31.05.2021 asupra modului de exercitare a dreptului de deducere a TVA, organele de inspectie fiscala au stabilit urmatoarele:
 
- TVA colectata aferenta operatiunilor de reparatii/revizii vagoane marfa primite in nontransfer care nu s-au reintors la proprietar, in suma de x lei;
- TVA colectata aferenta operatiunilor de casari vagoane primite in non-transfer, vanzare fier vechi in Romania, in suma de x lei;
- TVA colectata aferenta unor creante, regularizata cu minus in Decontul de TVA, in suma de X lei;
- TVA colectata pentru bunuri acordate cu titlu gratuit asimilate livrarilor, in suma de X lei.
 
In concluzie, urmare verificarii efectuate a fost stabilita suplimentar TVA in suma totala de X lei.
 
2. S.C. X S.R.L. are ca obiect de activitate "Fabricarea subansamblurilor electronice (module)", cod CAEN 2611.
 
Perioada verificata: 01.01.2019-31.12.2021 lmpozit profit.

Principalele constatari ale organelor de inspectie fiscala au fost:
Urmare actiunii de inspectie fiscala s-a constatat ca S.C. X S.R.L. a derulat in perioada verificata 01.01.2019- 31.12.2021 tranzactii cu companii afiliate, reprezentand achizitii si livrari de bunuri, prestari de servicii, plati de dobanzi.
 
Pe baza situatiilor financiare si a informatiilor puse la dispozitie de contribuabil, organele de inspectie fiscala au procedat la identificarea tranzactiilor cu afiliatii, precum si la analiza naturii/cuantumului acestora.
S-a constatat ca valoarea totala anuala a tranzactiilor inregistrate de societate cu persoane afiliate depaseste nivelul valoric al pragului de semnificatie stabilit pentru contribuabilii mari la art.2 alin. (1) din OPANAF nr. 442/2016 privind cuantumul tranzactiilor, termenele pentru intocmire, continutul si conditiile de solicitare a dosarului preturilor de transfer si procedura de ajustare/estimare a preturilor de transfer.
 
Astfel, organele de inspectie fiscala au procedat la ajustarea cheltuielilor din exploatare impozabile (pentru actvitatea de productie), cu scopul de a obtine o profitabilitate (marja neta de adaos comerdal) la valoarea medianei indicatorului selectat, calculata pentru societatile independente comparabile, in baza art. 7, alin.(1), art.9 din Ordin nr. 442 din 22 ianuarie 2016 privind cuantumul tranzactiilor, termenele pentru intocmire, continutul si conditiile de solicitare a dosarului preturilor de transfer si procedura de ajustare/estimare a preturilor de transfer, indicator de profitabilitate stabilit de societate prin Dosarul preturilor de transfer 2021 "X RO S.R.L. Studiu de comparabilitate intocmit pentru activitatea de productie contractata ".
 
3. S.C. X S.R.L. are ca obiect de activitate "Fabricarea produselor din beton pentru constructii", cod CAEN 2361.

Perioada verificata:
- 01.05.2019 - 31.05.2022 - TVA;
- 01.08.2019 - 31.12.2022 - contributii sociale si impozit pe veniturile din salarii;
- 01.08.2019 - 31.12.2022 - varsaminte pentru persoanele cu handicap.

Principalele constatari ale organelor de inspeqie fiscala au fost:
 
In luna decembrie 2021 societatea verificata a inregistrat in evidenta contabila si a dedus TVA 'in suma de x lei in mod eronat, avand la baza factura nr.--/03.12.2021, in valoare totala de x lei, din care TVA in suma de x lei, reprezentand contravaloare situatie de lucrari.
In perioada 01.08.2019-31.12.2022, societatea verificata a inregistrat preponderent venituri din prestari servicii intracomunitare - lucrari de constructii civile si industriale facturate unor clienti persoane juridice cu sediul in statul membru X si Romania, lucrarile fiind realizate pe teritoriul statului membru X precum si pe teritoriul Romaniei.
S.C. X S.R.L. a aplicat eronat pentru perioada 2019 - 2022 facilitatile fiscale pentru angajatii care au desfasurat activitate in domeniul constructiilor, conform declaratiilor cod 112, atat pentru cei care au desfasurat activitatea in domeniul constructiilor in Romania cat si pentru cei care au desfasurat activitate in statul membru X.
 
Astfel, a fost recalculata contributia de asigurari sociale  si stabilita contributia de asigurari sociale de sanatate aferenta veniturilor din salarii ale angajatilor care au desfasurat activitatea in statul membru X si pentru care societatea nu avea dreptul sa aplice facilitatile in constructii. In aceste conditii, s-a stabilit de catre organele de inspectie fiscala ca societatea verificata datoreaza suplimentar contributii de asigurari sociale in valoare totala de x lei si contributii de asigurari sociale de sanatate in valoare totala de X lei.
 
Pentru un numar de 24 luni - perioada august 2019-decembrie 2022 - numarul mediu de salariati inregistrat de societate a fost egal sau a depasit 50 de persoane, contribuabilul avand obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati in conformitate cu prevederile art.78 alin. (2) si (3) din Legea nr.448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Intrucat societatea verificata nu a inregistrat in evidenta contabila si nu a declarat aceasta obligatie fiscala, s-au stabilit suplimentar varsaminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate in suma de x lei.

In consecinta, urmare inspectiei fiscale efectuate s-a stabilit suplimentar suma de X lei, reprezentand:
- TVA x lei;
- Contributii sociale x lei;
- Varsaminte persoane handicap x lei.
 
4. S.C. X S.R.L., are ca obiect de activitate "Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale", cod CAEN 4120.

Perioada verificata: 30.10.2020-31.07.2023.
 
Principalele constatari ale organelor de inspectie fiscala au fost:
- calcularea eronata si nedeclararea in totalitate la organul fiscal a impozitului pe profit de plata;
- neacceptarea la deducere a cheltuielilor cu deplasarile unor angajati pentru care societatea nu a prezentat documente justificative (ordine de deplasare, deconturi, bonuri fiscale, facturi etc.) din care sa rezulte persoanele care au efectuat deplasarea, locatia unde au fost cazati, data plecarii si data sosirii;
- neadmiterea la deducere a cheltuielilor cu materialele consumabile si a taxei pe valoarea adaugata aferenta, pentru care societatea nu a prezentat documente justificative;
- neinregistrarea in evidenta contabila a tuturor facturilor emise in perioada la care se refera;
- stornarea in mod nejustificat de catre societatea verificata a taxei pe valoarea adaugata in luna septembrie 2021;
- stabilirea corecta a taxei pe valoarea adaugata de plata la perioada la care se refera;
- declararea eronata la organul fiscal a taxei pe valoarea adaugata.
 
Astfel, urmare inspectiei fiscale efectuate s-a stabilit suplimentar suma de x lei, reprezentand:
- impozit pe profit  x lei;
- TVA x lei.
 
5. S.C. X S.R.L., are ca obiect de activitate "Fabricarea vinurilor din struguri", cod CAEN 1102.

Perioada verificata:
- 01.10.2021 - 30.06.2023 pentru impozit pe profit;
- 01.01.2022 - 30.07.2023 pentru taxa pe valoarea adaugata.

Principalele constatari ale organelor de inspectie fiscala au fost:
a) Cu privire la impozitul pe profit:
- la calculul rezultatului fiscal, agentul economic nu a avut in vedere soldul creditor al contului 711-venituri aferente productiei in curs de executie, in suma de x lei, avand drept consecinta stabilirea eronata a rezultatului fiscal si implicit a impozitului pe profit aferent;
- in timpul controlului s-a constatat declararea eronata prin Declaratia anuala privind impozitul pe profit a veniturilor, cheltuielilor, a rezultatului fiscal si implicit a impozitului pe profit datorat bugetului de stat. Desi prin declaratia anuala privind impozitul pe profit societatea a declarat pierdere fiscala, in evidenta contabila a inregistrat cheltuieli cu impozitul pe profit datorat in valoare de x lei, fara ca acestea sa fie declarate;
- in semestrul I 2023, societatea nu a inregistrat, declarat si virat impozitul pe profit aferent profitului impozabil inregistrat.
b) Cu privire la taxa pe valoarea adaugata:
Ca urmare a verificarii efectuate, s-a constatat ca societatea verificata a inregistrat in evidenta contabila taxa pe valoarea adaugata colectata in valoare totala de x lei si taxa deductibila in valoare totala de x lei.
In timpul controlului s-au constatat neconcordante intre TVA inregistrata in evidenta contabila si cea declarata prin deconturile de TVA, atat la TVA colectata, cat si la TVA deductibila, rezultand TVA suplimentara in valoare totala de x lei.
 

Foto: pexels.com





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X