Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Contabilitatea la persoane juridice fara scop patrimonial

Data aparitiei: 15 Decembrie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Contabilitatea la persoane juridice fara scop patrimonial
contabilitate fara scop patrimonialfara scop patrimonialin partida simpla

Incepand cu data de 1 ianuarie 2018 se aplica prevedererile aduse de Ordinul nr. 3103/2017 prin care MFP aproba noile reglementari contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, publicat in Monitorul oficial nr. 984 din 12 decembrie 2017.

Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial

Prin noul ordin se aduc modificari privind organizatiile care au obligatia sa conduca contabilitate in partida dubla si sa intocmeasca situatii financiare anuale, subliniate de Legestart.ro:

• reglementarile contabile se aplica si de catre federatii.

• subunitatile fara personalitate juridica, care apartin persoanelor juridice fara scop patrimonial cu sediul in Romania, organizeaza si conduc evidenta contabila proprie, astfel incat aceasta sa permita determinarea informatiilor si a obligatiilor prevazute de lege, iar persoanele juridice carora le apartin sa poata intocmi situatii financiare anuale.

• activitatea desfasurata in strainatate de subunitatile fara personalitate juridica, care apartin persoanelor juridice fara scop patrimonial cu sediul in Romania, se include in situatiile financiare anuale ale persoanei juridice romane si se raporteaza pe teritoriul Romaniei.

• entitatile trebuie sa dezvolte politici contabile proprii, care se aproba de administratori sau de catre alte persoane care au obligatia gestionarii entitatii respective.

• in cazul entitatilor care, potrivit legii sau actului de infiintare, nu au administratori, referirile la "administratori" se vor citi ca referiri la persoanele care au obligatia gestionarii entitatii respective.

• in cazul in care aplicarea reglementarilor contabile impune modificarea unor tratamente contabile, aceasta nu determina corectii ale operatiunilor contabile generate de evenimente anterioare intrarii in vigoare a acestor reglementari. 

Reglementarile contabile privind organizarea si conducerea contabilitatii in partida simpla de catre persoanele juridice fara scop patrimonial

Aceeasi sursa aminteste ca reglementarile din Anexa nr. 2 la Ordin se aplica de catre unitatile de cult, asociatiile de proprietari si de catre persoanele juridice fara scop patrimonial care prin actul normativ de infiintare, prin legi speciale sau prin alte acte normative, au obligatia tinerii contabilitatii in partida simpla si nu intocmesc situatii financiare anuale. 

Sanctiunile aplicabile pentru incalcarea prevederilor Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial sunt cele prevazute de Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aminteste sursa citata. 

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X