In analiza detaliata in randurile urmatoare, subiectul il reprezinta o societate care in prezent este platitoare de impozit pe venit microintreprindere si depaseste cifra de afaceri de 500000 euro la finalul acestui an. Vom afla in continuare in ce categorie se va incadra din 2018 si ce impozit va plati din 1 ianuarie, avand in vedere ca s-a majorat plafonul la 1000000 euro.
Iata raspunsul specialistului!
Ca urmare a modificarilor aduse Codului fiscal prin OUG nr. 79/2017, potrivit art. 47 alin. (1) din Codul fiscal, valabil de la 01.01.2018, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie 2017:
- a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
- capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
Cartea verde a contabilitatii
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
- nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
In Normele metodologice, date in aplicare, se stabileste ca, pentru incadrarea in conditiile privind nivelul veniturilor realizate in anul 2017, se vor lua in calcul aceleasi venituri care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53 din Codul fiscal, iar cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la inchiderea aceluiasi exercitiu financiar.
Asadar, societatea va ramane si in anul 2018 platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
Raspunsul a fost oferit pe portalcontabilitate.ro de catre Dana Hristu, consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar.