Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Studii de caz

Autoturisme utilizate pentru distributie. Ce tratament fiscal combustibil se aplica?

Data aparitiei: 16 Ianuarie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
tva de plata

Subiectul din analiza de astazi il reprezinta o sociatate  care are parc de masini cu care se realizeaza distributia produselor proprii. Pe baza FAZ se calculeaza consumul pe fiecare masina rezultand la unele masini un consum mai mare decat cel normat iar la altele un consum mai mic. Daca la sfarsitul lunii firma are un plus 1000 lei si un minus de 2000 lei, minusul nu este imputabil soferului, cum ar trebui procedat? Trebuie considerat minusul de 2000 lei dedeductibil sau nedeductibil si se colectaza TVA sau se poate compensa cu plusul si atunci doar 1000 lei se considera nedeductibil? Aflati raspunsul in randurile de mai jos!
 

Iata analiza specialistului!

In cazul acesta, autoturismul este utilizat pentru distributia produselor proprii.

Conform art. 298 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, prevederile referitoare la limitarea de 50% nu se aplica vehiculelor utilizate de agentii de vanzari si de achizitii.
 
Potrivit punctului 68 alin. (5) din norme, in cazul vehiculelor prevazute la art. 298 alin. (3) lit. b) - f) din Codul fiscal, taxa aferenta cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului si taxa aferenta cheltuielilor legate de aceste vehicule este deductibila conform regulilor generale prevazute la art. 297 si la art. 299 - 301 din Codul fiscal, nefiind aplicabila limitarea la 50% a deducerii taxei, utilizarea acestora si pentru uz personal fiind considerata neglijabila cu exceptia situatiei in care se poate face dovada unei practici abuzive.
 
Conform punctului 68 alin. (6) lit. b) din norme, vehiculele utilizate de agentii de vanzari reprezinta vehiculele utilizate in cadrul activitatii unei persoane impozabile de catre angajatii acesteia care se ocupa in principal cu prospectarea pietei, desfasurarea activitatii de merchandising, negocierea conditiilor de vanzare, derularea vanzarii bunurilor/serviciilor, asigurarea de servicii postvanzare si monitorizarea clientilor.

Exercitarea dreptului de deducere in conformitate cu prevederile art. 298 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal se limiteaza la cel mult un vehicul utilizat de fiecare agent de vanzari.


 
Utilizarea vehiculului pentru activitatile exceptate prevazute la art. 298 alin. (3) din Codul fiscal rezulta, in functie de fiecare situatie in parte, din informatii cum sunt: obiectul de activitate al persoanei impozabile, dovada ca persoana impozabila are personal angajat cu calificare in domeniile prevazute de exceptii, foile de parcurs care trebuie sa contina cel putin elementele prevazute la alin. (2), in cazul vehiculelor prevazute la art. 298 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, sau orice alte dovezi care pot fi furnizate.
 
Deci, in opinia mea, daca stabiliti printr-o decizie interna (sau aveti incheiat contract de munca pentru persoana care livreaza produsele) ca persoana care utilizeaza are atributiile unui agent de vanzari, combustibilul achizitionat in baza documentelor fiscale este deductibil integral, iar intocmirea FAZ este un document necesar managementului societatii, cu atat mai mult cu cat minusul nu este imputabil soferului.


Raspunsul a fost oferit pe portalcontabilitate.ro de catre Olguta Crevelescu -  Expert Contabil.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X