email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se poate compensa impozitul pe profit achitat in plus cu TVA de plata?

Se poate compensa impozitul pe profit achitat in plus cu TVA de plata?
creanta fiscalatva de platadecont de tvacompensare impozit pe profit

In articolul de fata vom afla daca se poate compensa impozitul pe profit achitat in plus cu TVA de plata si care este procedura de urmat.

Specialistul nostru considera ca obligatia de plata TVA rezultata dintr-unul sau mai multe deconturi de TVA cod 300 poate fi compensata cu suma reprezentand creanta fiscala rezultata din plata in plus a impozitului pe profit. 

Compensarea se efectueaza de catre organul fiscal competent in a carui administrare se afla contribuabilul care solicita compensarea. 

Termenul de solutionare a compensarii  la cererea debitorului  este de  45 de zile de la data inregistrarii  cererii. Decizia privind compensarea datoriilor cu creantele, act administrativ fiscal emis de catre organul fiscal competent, se  comunica petentului  in termen de 7 zile de la data efectuarii operatiunii de compensare.

Compensarea se efectueaza  pana la concurenta celei mai mici sume, cand ambele parti dobandesc reciproc atat calitatea de creditor, cat si pe cea de debitor, cu conditia ca respectivele creante sa fie administrate de aceeasi autoritate publica, inclusiv de catre unitatile subordonate acesteia.

Practic, compensarea se opereaza la data la care creantele exista, sunt  certe, lichide si exigibile.
 
Procedura de compensare este reglementata prin  Legea  207  din 20 iulie 2015 privind Codul de procedura fiscala, completat recent prin  Legea nr. 93 din 12 aprilie 2023 pentru completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, la art. 167 "Compesarea" de la alin. (1) la alin. (12). In situatia prezentata de dvs. sunt aplicabile prevederile art. 167  alin. (1) prin care se prevede ca     
"(1) Prin compensare se sting creantele statului sau unitatilor administrativ-teritoriale ori subdiviziunilor acestora reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat cu creantele debitorului reprezentand sume de rambursat, de restituit sau de plata de la buget, pana la concurenta celei mai mici sume, cand ambele parti dobandesc reciproc atat calitatea de creditor, cat si pe cea de debitor, cu conditia ca respectivele creante sa fie administrate de aceeasi autoritate publica, inclusiv unitatile subordonate acesteia. Prin sume de plata de la buget se inteleg sumele pe care statul sau unitatea/subdiviziunea administrativ-teritoriala trebuie sa le plateasca unei persoane, inclusiv cele care rezulta din raporturi juridice contractuale, daca acestea sunt stabilite prin titluri executorii."     
 
Prevederile art. 167 se completeaza cu cele de la art. 168 "Restituiri de sume" conform carora
"(1) Se restituie, la cerere, contribuabilului/platitorului orice suma platita sau incasata fara a fi datorata.


(2) In situatia in care s-a facut o plata fara a fi datorata, cel pentru care s-a facut astfel plata are dreptul la restituirea sumei respective.
..................
(8) In cazul in care contribuabilul/platitorul inregistreaza obligatii restante, restituirea/rambursarea se efectueaza numai dupa efectuarea compensarii potrivit prezentului cod.
(9) In cazul in care suma de rambursat sau de restituit este mai mica decat obligatiile restante ale contribuabilului/platitorului, se efectueaza compensarea pana la concurenta sumei de rambursat sau de restituit."     
 
In situatia un contribuabil are si alte datorii catre buget, compensarea se efectueaza, cu prioritate, pentru suma solicitata a se compensa conform cererii transmise, aspect reglementat prin art. 165 "Ordinea stingerii obligatiilor fiscale"  alin. (1)    
"(1) Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine:
a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii, in ordinea vechimii;
b) obligatiile cu scadente viitoare, la solicitarea debitorului."    
 
Deci, compensarea se solicita in scris, in cadrul termenului de prescriere de 5 ani a creantei solicitate a fi restituita si compensata cu o datorie certa.
 
In concluzie, restituirea sumei platite in plus, respectiv compensarea acesteia cu o datorie bugetara, se solicita in scris, cererea fiind transmisa prin intermediul SPV.
 
De regula, compensarea se efectueaza urmare  unei inspectii fiscale prin care se are in vedere  verificarea creantei, dar si a datoriei inscrise in cererea formulata de catre contribuabil.


Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.  

Foto: unsplash.com 


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
creanta fiscalatva de platadecont de tvacompensare impozit pe profit


Data aparitiei: 15 Mai 2023

Votati articolul "Se poate compensa impozitul pe profit achitat in plus cu TVA de plata?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X