Va reamintim ca, incepand cu data de 1 martie 2018, anumiti contribuabili aplica mecanismul split TVA fie pentru ca asa spune legea, fie prin optiune.
In ceea ce priveste obligativitatea aplicarii acestui mecanism, sunt vizate persoanele impozabile si institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA, potrivit art. 316 din Codul fiscal, care se afla in cel putin unul dintre urmatoarele cazuri:
- inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform art. 157 din Codul de procedura fiscala, neachitate in termen de 60 de zile lucratoare de la scadenta, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor;
- se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.
Conform fiscalitatea.ro, in cazul persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, potrivit art. 316 din Codul fiscal, care nu se afla in niciuna dintre situatiile prezentate mai sus, se poate opta pentru plata defalcata a TVA.
Daca va aflati in ultimul caz, atunci trebuie sa stiti ca urmatorul pas il reprezinta depunerea notificarii catre organul fiscal – adica formularul 086 – care inseamna Notificare privind aplicarea/renuntarea la aplicarea mecanismului de plata defalcata a TVA si vor aplica mecanismul platii defalcate a TVA incepand cu ziua urmatoare celei in care sunt publicate in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA, pentru facturi/documente emise si avansurile incasate incepand cu aceasta data.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manual de politici contabile - Stick USB
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Daca va intrebati ce facilitati exista pentru cei care opteaza pentru acest mecanism, va informam ca si in anul anul 2018 se vor acorda beneficii fiscale sub forma reducerii cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent perioadei in care aplica sistemul. Mai mult de atat, aceasta facilitate se aplica si in cazul contribuabililor care au optat pentru aplicarea mecanismului platilor defalcate a TVA in anul 2017, pe toata perioada in care aplica sistemul.
In situatia in care nu va aflati in niciunul dintre cazurile ce impun aplicarea obligatorie a sistemului, puteti renunta la aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA la sfarsitul anului fiscal, insa nu mai devreme de un an de la data la care au fost inscrisi in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA. Pentru clarificarea situatiei, depuneti notificarea la organul fiscal competent, adica formularul 086 - Notificare privind aplicarea/renuntarea la aplicarea mecanismului de plata defalcata a TVA. Radierea din Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA se face de catre organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data depunerii notificarii iar mecanismul platii defalcate a TVA nu se mai aplica incepand cu data radierii din registru, anunta sursa mentionata mai sus.
Prin urmare, contribuabilii care opteaza pentru Split TVA pe cursul lui 2018 vor putea sa renunte la aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA la finalul lui 2019. In toata perioada in care aplica sistemul aceste persoane vor beneficia de reducerea cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor.