email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Proiect pentru modificarea Legii contabilitatii. O noua obligatie pentru contabilul-sef

Proiect pentru modificarea Legii contabilitatii. O noua obligatie pentru contabilul-sef
proiect de legecontabil-seflegea contabilitatii

UPDATE in 18 octombrie. Senatul a adoptat proiectul care prevede modificarea legii contabilitatii. Potrivit propunerilor facute de initiator, contabilul-sef trebuie sa fie angajat cu norma intreaga. Dar ca sa se aplice, acest proiect legislativ mai are nevoie si de votul favorabil al Camerei Deputatilor, care este For decizional, si apoi sa mearga spre promulgare la seful statului. 
 

Consultati forma initiatorului AICI si expunerea de motive AICI.

 

**********

 

In Senat a fost inregistrat recent un proiect de lege pentru modificarea Legii contabilitatii nr. 82/1991. Printre propunerile acestui document se afla si o noua cerinta pentru contabilul-sef ori directorul economic, persoana care ocupa o functie de conducere a departamentului de contabilitate.

Initiativa legislativa sustine ca angajatul care conduce departamentul de contabilitate al firmei trebuie sa aiba contract cu norma intreaga. In prezent, Legea contabilitatii nu prevede ce tip de contract ar trebui sa aiba directorul economic sau contabilul-sef al companiei.

Contabilitatea se organizeaza, conduce si se tine, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba incheiat contract individual de munca cu norma intreaga potrivit legii si sa detina studii universitare, in stiinte economice si o calificare profesionala obtinuta conform prevederilor legale in aceste domenii.”, se arata in proiect.

De asemenea, in document mai sunt precizate urmatoarele: “Raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului economic, contabilului-sef sau altei persoane imputernicite sa indeplineasca aceasta functie, impreuna cu personalul din subordine. In cazul in care contabilitatea este condusa si tinuta pe baza de contract de prestari de servicii, incheiat cu persoane fizice ori juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili Autorizati din Romania, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora, potrivit legii si prevederilor contractuale.”

 

Alte modificari pe care le-ar putea aduce acest proiect Legii contabilitatii nr.82/1991 sunt urmatoarele:
 

- Raspunderea pentru organizarea, conducerea si tinerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. ! alin. (l)-(4) revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii respective.

- Contabilitatea poate fi organizata, condusa si tinuta pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.


- In cazul persoanelor prevazute la art. I alin. (5), raspunderea pentru organizarea contabilitatii revine acestora. Conducerea si tinerea contabilitatii se poate efectua de catre aceste persoane. in cazul in care evidenta contabila se realizeaza pe baza regulilor contabilitatii in partida simpla, situatie in care raspunderea pentru conducerea si tinerea contabilitatii revine acestora. In cazul in care evidenta contabila se realizeaza pe baza regulilor contabilitatii in partida dubla, contabilitatea este condusa si tinuta potrivit prevederilor art. 10 alin. (2) si (3) raspunderea pentru conducerea si tinerea contabilitatii revine acestor persoane, potrivit legii si prevederilor contractuale.


- In document se mai arata ca "Institutiile publice la care contabilitatea nu este organizata in compartimente distincte sau care nu au persoane incadrate cu contract individual de munca sau numite intr-o functie publica, potrivit legii, pot incheia contracte de prestari de servicii, pentru conducerea si tinerea. contabilitatii si intocmirea situatiilor financiare trimestriale si anuale, cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania. Incheierea contractelor se face cu respectarea reglementarilor privind achizitiile publice de bunuri si servicii. Plata serviciilor respective se tace din fonduri publice cu aceasta destinatie."

- Vor fi modificari si in ceea ce priveste situatiile financiare anuale si raportarile contabile. Acestea se intocmesc in cadrul compartimentului distinct in care se conduce si tine contabilitatea si se semneaza de catre directorul economic, eontabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie.

- Activitatile prevazute la art. 6 si, respectiv, la art. 10 pot fi desfasurate de persoane avand calitatea de expert contabil, respectiv de contabil autorizat, inscrise in Tabloul expertilor contabili si contabililor autorizati din Romania, denumit in continuare Tabloul Corpului, calitate dovedita cu legitimatia de membru, vizata anual. Tabloul Corpului actualizat la zi se tine in format electronic, si este disponibil pe pagina de internet a CECCAR si a filialelor teritoriale. Tabloul Corpului se publica anual in Monitorul Oficial al Romaniei. Partea 1, conform regulamentului de organizare si functionare. In Tabloul Corpului sunt inscrisi toti membrii, persoane fizice, experti contabili, separat de contabilii autorizati, precum si societatile societatilor de expertiza contabila, respectiv de contabilitate, care indeplinesc conditiile de exercitare a profesiei, grupate in functie de criteriul teritorial. in Tabloul Corpului se mentioneaza cel putin urmatoarele informatii privind expertii contabili si contabilii autorizati:

a) numele, adresa, numarul individual de legitimatie, si datele de contact declarate la Corp:
b) numele, adresa, adresa paginii de internet, daca este cazul, si numarul de inregistrare a
societatilor de expertiza contabila, respectiv de contabilitate prin care isi desfaroara activitatea,
precum si datele de contact declarate la Corp.

 

In plus, proiectul mai vine cu modificari ale Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale. Astfel, se doreste introducerea unui nou articol cu urmatorul cuprins:

(1) Societatile pot sa consolideze valoarea nominala a actiunilor emise numai in baza hotararii adunarii generale extraordinare a actonarilor, in conditiile prevazute ia art. I 15 alin.fi). alin. (2) a doua teza, care se aplica corespunzator si in cazul valorii nominale si alin. (3). Prin consolidarea valorii nominale a actiunilor se intelege operatiunea de crestere a valorii nominale a actiunilor emise, concomitent cu reducerea proportionala a numarului total de actiuni emise, cu respectarea prevederilor alin. (2) - (6).

    (2) Numarul de actiuni rezultat din calcul ca efect al consolidarii valorii nominale a actiunilor, este egal cu numarul de actiuni emise anterior consolidarii, impartit la valoarea raportului dintre valoarea nominala consolidata si valoarea nominala anterioara consolidarii.

    (3) in cazul actionarilor care, urmare a consolidarii valorii nominale ar urma sa detina un numar fractionar de actiuni, rotunjirea rezultatelor se face la intregul imediat inferior, societatea urmand sa compenseze aceste fractiuni prin plata catre respectivii actionari a unei sume proportionale fractiunii, calculata in functie de valoarea unei actiuni stabilita de AGEA.

    (4) in conditiile dobandirii de actiuni proprii de catre societate, ca efect al rotunjirilor prevazute la alin. (3). consolidarea valorii nominale a actiunilor este permisa numai sub conditia indeplinirii conditiilor prevazute ia art. 103' lit. b) si d), in caz contrar, societatea neputand proceda la consolidarea valorii nominale.

    (5) in cazul actionarilor care nu isi exercita dreptul de a-si completa aportul la capitalul social al societatii, rotunjirea se va face la intregul imediat inferior, actionarii urmand a fi compensati de catre societate cu o suma egala cu valoarea rotunjirii la intregul imediat inferior.

    (6) In situatia in care numarul de actiuni proprii care ar urma sa fie dobandite de societate potrivit alin. (4) ar urma sa fie un numar fractionar, rotunjirea se face la intregul imediat superior, iar majorarea capitalului social al societatii corespunzatoare efectuarii acestei rotunjiri se face in favoarea societatii, prin inglobarea de rezerve in suma egala cu valoarea nominala a rotunjirii, calculata pe baza valorii nominale consolidate a unei actiuni, cu respectarea prevederilor art. 210 alin. (2).
 

    (7) In cazul dobandirii de actiuni proprii de catre societate ca efect al rotunjirilor detinerilor de actiuni in baza alineatelor (4) si (5). consolidarea valorii nominale a actiunilor este permisa sub conditia indeplinirii conditiilor prevazute la art. 103  alineatul (l) literele b) si d).

    (8) Adunarea generala a actionarilor convocata in aplicarea prevederilor alineatului (1) este competenta sa adopte, pe langa aprobarea consolidarii valorii nominale a actiunilor, puncte distincte pentru urmatoarele:

    a) aprobarea propunerii consiliului de administratie, respectiv a directoratului societatii privitoare la valoarea unei actiuni consolidate ce urmeaza a Ii utilizata pentru calcului valorii compensarilor. in aplicarea alin.( 3).
    b) aprobarea termenului de exercitare a dreptului de completare a aportului la capitalul social, precum si a instructiunilor privitoare la modul de exercitare a acestui drept. Termenul de exercitare a dreptului de completare a aportului la capitalul social nu poate fi mai mic de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, partea a IV-a. a hotararii adunarii generale a actionarilor de aprobare a consolidarii valorii nominale a actiunilor,
    c) informare privind valoarea ele piata a actiunilor. In cazul societatilor ale caror actiuni nu sunt tranzactionale pe o piata reglementata sau in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare, valoarea va ti determinata printr-un raport intocmit de un expert evaluator desemnat in conditiile art. 38 si art. 39.
    d) informarea cu privire la sumele ce urmeaza a ti platite actionarilor potrivit alin. (3), aprobarea termenilor si conditiilor de plata, precum si aprobarea instructiunilor de calcul ce urmeaza a li puse la dispozitia actionarilor;
    e) aprobarea termenelor si conditiilor de plata a compensatiilor pentru actionarii care nu isi exercita dreptul de completare a aportului la capitalul social:
f) mandata rea consiliului de administratie/directoratului societatii, sa efectueze
modificarea actului constitutiv al societatii ca efect al consolidarii valorii nominale a actiunilor si
sa efectueze toate operatiunile necesare inregistrarii modificarii actului constitutiv in registrul
comertului.
(9) Prevederile prezentului articol, cu exceptia prevederilor alin. (4). se aplica societatilor ale caror actiuni sunt tranzactionale pe o piata reglementata sau in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare in mod corespunzator.*

 


DE RETINUT!


Prevederile proiectului de lege inca nu se aplica. Pentru ca acestea sa intre in vigoare, proiectul trebuie sa fie adoptat de Parlament, apoi sa fie promulgat de seful statului si publicat ulterior in Monitorul Oficial.

 

Consultati forma initiatorului AICI si expunerea de motive AICI.

de Ghinea Viorica

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
proiect de legecontabil-seflegea contabilitatii

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 18 Octombrie 2018


Votati articolul "Proiect pentru modificarea Legii contabilitatii. O noua obligatie pentru contabilul-sef":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 23 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Cum pot distribui dividendele la persoane fizice?

Intrebare: Buna ziua!
In anul 2014 am obtinut un profit de 60.000 lei. Vreau sa ridic dividende partial aproximativ 20.000 lei in aceasta luna. Cum procedez cu impozitul? Se pot ridica dividende fragmentat? Unde declar impozitul si cand? Pot ridica cash din casa ?
Multumesc

Raspuns: Multumesc! Impozitul pt. dividende il pot plati esalonat in functie de cati bani am disponibili sa...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 18 Octombrie 2018 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 10 + 2 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii articol

Postat de: user
Din fericire comisia economica din CDEP a amendat articolul care prevede norma intreaga, care in mod evident este si anticonstitutional. Sa speram ca se va adopta in aceasta forma.
Data adaugarii: 26-Nov-2018
Postat de: user
De ce se tem expertii contabili de economistii simpli? Nu se mai satura. Nu mai este nici un economist in parlament? De ce tace? De ce se accepta toate mizeriile facute de CCAR?
Data adaugarii: 29-Oct-2018


Subiectele saptamanii

 • Descarcati Declaratia 112 - Ultima versiune valabila 2020 - Stare D112

  • In data de 21 octombrie 2020, ANAF a adus o noua actualizare PDF-ului inteligent necesar pentru generarea Declaratiei 112 - declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate - conform Ordinului comun nr. 1942/979/819 al MFP/MMJS/MS, publicat in M.Of.426/ 21.05.2020, valabil incepand cu 01.04.2020.  Principala modificare a Declaratiei 112 din ultima perioada o reprezinta decla...» citeste mai departe aici

 • Guvernul a aprobat esalonarea datoriilor restante si a prelungit termenele pentru executari si accesorii

  • Guvernul a aprobat, joi, aplicarea procedurii alternative simplificate de acordare a esalonarii la plata pentru cel mult 12 luni, pentru obligatiile bugetare principale si accesorii a caror scadenta/termen de plata s-a implinit dupa data la care a fost declansata starea de urgenta si pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala, informeaza Finantele. Totodata, Executivul a decis prelungirea pana la 25 decembrie a perioadei in care nu se percep dobanzi ...» citeste mai departe aici

 • Noi zile libere platite pentru parinti. Care sunt conditiile?

  • Violeta Alexandru, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, a informat ca a adus in atentia Guvernului propunerea de completare a OUG 147/2020 privind acordarea de zile libere platite in contextul unor focare Covid-19 in scoli si gradinite.  "Asa cum am promis, astazi am adus in atentia Guvernului propunerea de completare a ...» citeste mai departe aici

 • Cele mai frecvente sanctiuni aplicate de ITM. Afla de unde vine pericolul!

  • Daca maine ar bate la usa ta un inspector ITM, cat de bine ai face fata controlului? Cu siguranta nu doar o data te-a chinuit acest gand, mai ales ca in ultima perioada institutia a devenit tot mai insistenta si mai acida.     Pentru ca firma ta sa fie imposibil de sanctionat, trebuie sa fii la curent cu urmatoarele informatii: ...» citeste mai departe aici

 • Granturi pentru investitii. Care este monografia contabila?

  •   Expertul nostru prezinta un model de monografie contabila pentru un proiect diversificare activitate cu granturi pentru investitii, conform OUG 130/2020.  Prin acest proiect urmeaza sa se achizitioneze utilaje de service, servere si alte echipamente. Pentru inceput, contribuabilul are doar contractul pentru asistenta si consultanta pentru elaborarea documentatiei pentru finantarea nerambursabila. Valoarea contractului intra drept cheltuial...» citeste mai departe aici

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X