Dupa ce a facut publice masurile fiscale si bugetare pentru asigurarea stabilitatii financiare pe termen lung a Romaniei, Ministerul Finantelor a adus la cunostinta tot in acea zi un alt proiect de Ordonanta de Urgenta ce vizeaza modificarea alineatului (4) al articolului 4 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal. Asadar, noul proiect legislativ permite efectuarea de modificari in Codul fiscal intr-un termen mai mic de 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial.
In prezent, dispozitiile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza prin lege, care intra in vigoare in termen de minimum 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. In cazul in care prin lege se introduc impozite, taxe sau contributii obligatorii noi, se majoreaza cele existente, se elimina sau se reduc facilitati existente, acestea vor intra in vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecarui an si vor ramane nemodificate cel putin pe parcursul acelui an.
Fac exceptie de la aceste dispozitii, situatia in care modificarile si/sau completarile se adopta prin ordonante, caz in care se pot prevedea termene mai scurte de intrare in vigoare, dar nu mai putin de 15 zile de la data publicarii, insa nu in cazul in care se introduc impozite, taxe sau contributii obligatorii noi, se majoreaza cele existente, se elimina sau se reduc facilitati existente, precum si situatia in care modificarile decurg din angajamentele internationale ale Romaniei.
Guvernul isi pune la dispozitie instrumentele pentru schimbari fiscale
Astfel, in Nota de Fundamentare a noului proiect de lege se propune "modificarea dispozitiilor Codului fiscal in sensul flexibilizarii conditiilor actuale din Codul fiscal care restrictioneaza posibilitatea introducerii de impozite, taxe sau contributii obligatorii noi, majorarea celor existente, eliminarii sau reducerii facilitatilor existente, a caror intrare in vigoare sa fie prevazuta la termene mai scurte de 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I."
In situatii extraordinare de deficit bugetar se pot introduce taxe, impozite si contributii obligatorii noi
"In acest sens, se propune introducerea unei exceptii de la regulile actuale prevazute la art. 4 din Codul fiscal, conform careia, in situatii extraordinare de deficit bugetar, sa poata fi efectuate modificari si/sau completari ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prin care se introduc impozite, taxe sau contributii obligatorii noi, se majoreaza cele existente, se elimina sau se reduc facilitati existente, cu intrare in vigoare la termene mai scurte de 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I."
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Noile prevederi urmeaza sa intre in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.
Foto: pexels.com