email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la sosirea in Romania si la plecarea din Romania

Stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la sosirea in Romania si la plecarea din Romania
rezidenta fiscalaanaftaxe

ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) a sustinut in data de 5 septembrie, pe pagina de Facebook a institutiei, o sesiune de asistenta online cu tema “Stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la sosirea in Romania si la plecarea din Romania.”

Cititi in randurile urmatoare tot ce trebuie sa stiti despre completarea Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania si un caz practic ce se incadreaza in aceasta situatie.

 

Stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice care pleaca ori vin in tara
 


Iata ce raspunsuri au oferit specialistii ANAF la urmatoarele intrebari!


1. Se cere completarea formularului "Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania" cu 30 de zile inainte de plecarea din tara. Ce inseamna acest termen? Cu maxim 30 de zile inainte de plecarea din tara? Deci se poate depune si cu cateva luni inainte?

Raspuns ANAF

Legislatia prevede ca, persoana fizica rezidenta in Romania care pleaca din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, are obligatia inregistrarii formularului "Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania" cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania. Mentionam insa, ca puteti depune chestionarul si inaintea celor 30 de zile.


2. Deoarece acest chestionarul se depune inainte de plecarea din tara, inca nu se dispune de documentele justificative, cum ar fi certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatea fiscala straina. Se poate acesta depune ulterior acest document? Cum se calculeaza atunci termenul de 15 zile in care organul fiscal notifica persoana daca mai are domiciliul fiscal in Romania? Procedurile sunt cumva neclare si lasa loc de probleme, cum ar fi ca persoana sa fie impozitat dublu in ambele tari in primele luni dupa plecare.


Raspuns ANAF

 Depuneti chestionarul insotit de documentele justificative pe care le detineti in acel moment, respectiv inaintea plecarii. Organul fiscal analizeaza situatia dvs fiscala si documentele depuse si emite Notificarea avand in vedere toate acestea. Ulterior, in situatia in care intervin modificari, de ex. obtineti rezidenta fiscala in acel stat si detineti certificatul de rezidenta fiscala, veti depune din nou formularul, cu informatiile actualizate, la care anexati documentul/certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatea competenta a statului care va considera rezident, in vederea aplicarii prevederilor conventiei. 
 

3. Se poate depunde acest chestionar online, iar in caz contrar, se lucreaza cumva la integrarea acestui formular in Spatiul Privat?

Raspuns ANAF

In prezent se are in vedere crearea posibilitatii depunerii on-line a chestionarelor. In momentul in care va fi disponibila posibilitatea de depunere electronica a acestora, vom informa contribuabilii.

Intre timp, va sugeram sa va inregistrati in vederea utilizarii serviciului Spatiul Privat Virtual. In momentul in care veti parasi teritoriul Romaniei, acest serviciu va va ajuta sa comunicati cu Agentia fiscala si sa solicitati/primiti diverse documente. Inregistrarea in cadrul acestui serviciu se poate realiza prin accesarea urmatorului link: https://www.anaf.ro/.../serv.../Inregistrare_persoane_fizice


CAZ PRACTIC

Am fost plecat in Dubai 1 an si jumatate in perioada 2016 – 2018 si nu am avut habar de necesitatea de a depune formularul pentru stabilirea rezidentei fiscale, nici nu mi s-a cerut undeva. Am avut un job in Romania, s-a incheiat, am plecat in Dubai. Anul acesta in 2018 m-am intors in Romania la un nou job. Pe perioada absentei mele nu am primit vreo notificare de la ANAF cu plata anumitor taxe, deoarece in Romania nu aveam nici un venit, doar in Dubai.
Sunt pasibil pentru a plati anumite taxe retroactiv? Daca da, de ce pentru ca Romania are acord de evitare a dublei taxari cu UAE?"

Raspuns ANAF

Pe viitor trebuie sa aveti in vedere ca, in situatia in care veti pleca din Romania pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, aveti obligatia completarii formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania”. Daca aveti sau nu obligatia de a ,,plati sau nu anumite taxe retroactiv,, trebuie sa luati legatura cu organul fiscal pe raza caruia aveti domiciliul fiscal sa vedeti daca aveti asemenea obligatii sau nu.


Descarcati Ghidul privind rezidenta fiscala a persoanelor fizice de aici. >>
.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
rezidenta fiscalaanaftaxe


Data aparitiei: 07 Septembrie 2018

Votati articolul "Stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la sosirea in Romania si la plecarea din Romania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X