ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) a sustinut in data de 5 septembrie, pe pagina de Facebook a institutiei, o sesiune de asistenta online cu tema “Stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la sosirea in Romania si la plecarea din Romania.”
Cititi in randurile urmatoare tot ce trebuie sa stiti despre completarea Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania si un caz practic ce se incadreaza in aceasta situatie.
Stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice care pleaca ori vin in tara
Iata ce raspunsuri au oferit specialistii ANAF la urmatoarele intrebari!
1. Se cere completarea formularului "Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania" cu 30 de zile inainte de plecarea din tara. Ce inseamna acest termen? Cu maxim 30 de zile inainte de plecarea din tara? Deci se poate depune si cu cateva luni inainte?
Raspuns ANAF
Legislatia prevede ca, persoana fizica rezidenta in Romania care pleaca din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, are obligatia inregistrarii formularului "Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania" cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania. Mentionam insa, ca puteti depune chestionarul si inaintea celor 30 de zile.
2. Deoarece acest chestionarul se depune inainte de plecarea din tara, inca nu se dispune de documentele justificative, cum ar fi certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatea fiscala straina. Se poate acesta depune ulterior acest document? Cum se calculeaza atunci termenul de 15 zile in care organul fiscal notifica persoana daca mai are domiciliul fiscal in Romania? Procedurile sunt cumva neclare si lasa loc de probleme, cum ar fi ca persoana sa fie impozitat dublu in ambele tari in primele luni dupa plecare.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Raspuns ANAF
Depuneti chestionarul insotit de documentele justificative pe care le detineti in acel moment, respectiv inaintea plecarii. Organul fiscal analizeaza situatia dvs fiscala si documentele depuse si emite Notificarea avand in vedere toate acestea. Ulterior, in situatia in care intervin modificari, de ex. obtineti rezidenta fiscala in acel stat si detineti certificatul de rezidenta fiscala, veti depune din nou formularul, cu informatiile actualizate, la care anexati documentul/certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatea competenta a statului care va considera rezident, in vederea aplicarii prevederilor conventiei.
3. Se poate depunde acest chestionar online, iar in caz contrar, se lucreaza cumva la integrarea acestui formular in Spatiul Privat?
Raspuns ANAF
In prezent se are in vedere crearea posibilitatii depunerii on-line a chestionarelor. In momentul in care va fi disponibila posibilitatea de depunere electronica a acestora, vom informa contribuabilii.
Intre timp, va sugeram sa va inregistrati in vederea utilizarii serviciului Spatiul Privat Virtual. In momentul in care veti parasi teritoriul Romaniei, acest serviciu va va ajuta sa comunicati cu Agentia fiscala si sa solicitati/primiti diverse documente. Inregistrarea in cadrul acestui serviciu se poate realiza prin accesarea urmatorului link: https://www.anaf.ro/.../serv.../Inregistrare_persoane_fizice
CAZ PRACTIC
“Am fost plecat in Dubai 1 an si jumatate in perioada 2016 – 2018 si nu am avut habar de necesitatea de a depune formularul pentru stabilirea rezidentei fiscale, nici nu mi s-a cerut undeva. Am avut un job in Romania, s-a incheiat, am plecat in Dubai. Anul acesta in 2018 m-am intors in Romania la un nou job. Pe perioada absentei mele nu am primit vreo notificare de la ANAF cu plata anumitor taxe, deoarece in Romania nu aveam nici un venit, doar in Dubai.
Sunt pasibil pentru a plati anumite taxe retroactiv? Daca da, de ce pentru ca Romania are acord de evitare a dublei taxari cu UAE?"
Raspuns ANAF
Pe viitor trebuie sa aveti in vedere ca, in situatia in care veti pleca din Romania pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, aveti obligatia completarii formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania”. Daca aveti sau nu obligatia de a ,,plati sau nu anumite taxe retroactiv,, trebuie sa luati legatura cu organul fiscal pe raza caruia aveti domiciliul fiscal sa vedeti daca aveti asemenea obligatii sau nu.
Descarcati Ghidul privind rezidenta fiscala a persoanelor fizice de aici. >>
.