Prezentam in randurile de mai jos cazul unui administrator de firma care are si teren agricol arendat la propria firma si in luna septembrie a incasat drepturi din arenda in suma neta de 29.992 lei si automat i s-a retinuti si CASS 2.280 lei prin programul SAGA, s-a raportat in D112 si s-a platit suma la bugetul de stat - 2.280 la termenul 25.10.2018 plus impozitul pe venit aferent in suma 2.999 lei.
In lunile septembrie, octombrie, noiembrie a mai incasat dividende din cele repartizate in 2016 in suma de 80.000 lei. De retinut faptul ca nu s-a depus declaratia unica. In acest caz, mai datoreaza CASS si pentru dividendele incasate si automat trebuie depusa declaratia unica si platita suma de 2.280 lei?
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Iata raspunsul specialistului!
Potrivit art. 170 alin. (1) din Codul fiscal, persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), printre care si venituri din arenda si din dividende, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice prevazute la art. 120 din Codul fiscal. Pentru incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara se cumuleaza toate veniturile realizate din sursele mentionate si se compara cu acest plafon. CASS se datoreaza asadar de catre persoanele fizice care estimeaza ca vor realiza in anul in curs venituri nete cumulate din toate sursele mentionate, cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara, aceasta urmand sa fie calculata aplicand cota de 10% la baza de calcul forfetar stabilita la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.
De asemenea, pentru veniturile din arenda, pentru care impozitul se retine la sursa, obtinute de la un singur platitor de venit, al caror nivel net estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara, platitorul de venit are obligatia sa calculeze, sa retina si sa plateasca CASS, precum si sa depuna Declaratia 112. In contractul incheiat intre parti se desemneaza platitorul de venit in vederea calcularii, retinerii si platii contributiei prin retinere la sursa, in anul in curs. Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei anuale datorate.
In cazul analizat, persoana fizica realizeaza venituri din arenda si venituri din dividende. Intrucat pentru veniturile nete din arenda care depasesc plafonul celor 12 salarii minime brute pe tara, CASS a fost deja calculata, retinuta, declarata si platita de catre platitorul de venit, pentru veniturile din dividende realizate ulterior persoana fizica nu va mai avea obligatia depunderii Declaratiei unice. Temeiul legal il reprezinta art. 174 alin. (9) din Codul fiscal.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal.