Romanii doritori se vor putea retrage de la Pilonul II de pensii inainte de termen, a anuntat Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici. Incepand din 2019, pe baza unei cereri, dupa minimum 5 ani de cotizare, participantii se pot retrage, insa vor avea un comision de retragere de 2% din valoarea activelor cuvenite.
Pilonul II de pensii a devenit in ultimul an unul dintre subiectele arzatoare ale tarii. S-au tot anuntat diferite masuri pana acum, insa niciuna nu a intrat in vigoare. Dar noul proiect de Ordonanta de Urgenta, pus in dezbatere publica pe site-ul MFP, va schimba situatia incepand cu 2019.
Iata mai jos lista completa cu conditiile puse pentru retragerea inainte de termen de la Pilonul II de pensii:
- o persoana participanta se poate retrage de la Pilonul II de pensii dupa ce completeaza o cerere individuala, dar nu mai devreme de 5 ani de cotizare;
- participantului i se vor transfera activele cuvenite, insa i se va retine un comision de retragere reprezentand 2% din aceste active.
De retinut faptul ca, dupa aderare sau repartizare, un participant este obligat sa contribuie la un fond de pensii si nu se poate retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat pe toata perioada pentru care datoreaza contributia de asigurari sociale la sistemul public de pensii, pana la deschiderea dreptului la pensia privata decat la cererea expresa a lui.
Cum este constituit comisionul de administrare?
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
• deducerea unui cuantum din contributiile platite, dar nu mai mult de 1%, cu conditia ca aceasta deducere sa fie facuta inainte de convertirea contributiilor in unitati de fond, din care 0,5 puncte procentuale din suma totala ce face obiectul operatiunii financiare efectuata pentru fiecare fond de pensii administrat privat sa fie virata la Casa Nationala de Pensii Publice;
• deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe luna, astfel: 0,02% pe luna daca rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflatiei; 0,03% pe luna daca rata de rentabilitate a fondului este cu pana la un punct procentual peste rata inflatiei; 0,04% pe luna daca rata de rentabilitate a fondului este cu pana la 2 puncte procentuale peste rata inflatiei; 0,05% pe luna daca rata de rentabilitate a fondului este cu pana la 3 puncte procentuale peste rata inflatiei, 0,06% pe luna daca rata de rentabilitate a fondului este cu pana la 4 puncte procentuale peste rata inflatiei; 0,07% pe luna daca rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflatiei."