UPDATE in 13 martie 2019. Daca va numarati printre romanii care au cotizat cel putin 5 ani la Pilonul II de pensii, puteti sa cereti incetarea platii contributiilor la acest sistem. Norma pentru modificarea si completarea Normei Autoritatii de Supraveghere Financiara nr.1/2015 privind aderarea si evidenta participantilor la fondurile de pensii administrate privat a fost publicata in Monitorul Oficial Partea I, nr. 193/12 martie 2019.
Potrivit acestei norme, care a intrat in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial, cererea de retragere se face catre compania care se ocupa de pensiile private si va avea efect chiar din luna in care a fost depusa. In situatia in care decideti acest lucru, procentul de 3,75% din cota de 25% de CAS, care se ducea pana la momentul depunerii cererii in contul pensiei private, se va duce in sistemul public de pensii, adica la Pilonul I.
Este important de retinut faptul ca fondurile detinute pana la data transferului in sistemul public de pensii vor ramane in conturile personale care vor fi administrate in continuare de compania care le-a gestionat anterior fondul de pensii, pana la deschiderea dreptului la pensia privata. Institutia de evidenta este Casa Nationala de Pensii, catre care administratorii sunt obligati sa trimita informatii legate de participantii care au formulat cererea privind retragerea de la fondul de pensii administrat privat.
Daca va numarati printre persoanele care nu stiu la ce fond de pensii private sunt inscrise, avand in vedere ca a fost facuta si o repartizare aleatorie, puteti sa verificati printr-o aplicatie online pusa la dispozitie inca din 2016 de ASF. In cererea transmisa pe internet, cei interesati trebuie sa scrie datele personale si intervalul orar in care pot fi contactati. Daca doriti sa verificati fondul de pensii private la care sunteti inscrisi, gasiti aplicatia AICI.
*************
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Articolul initial
ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) a publicat la categoria “Consultari publice” norma pentru modificarea si completarea Normei nr. 1/2015 privind aderarea si evidenta participantilor la fondurile de pensii administrate privat.
Prin acest document institutia doreste sa stabileasca modul in care un participant poate solicita incetarea platii contributiei la Pilonul II. Intrucat prevederile art. 81 pct. 3 si 4 din OUG nr. 114/2018 au intrat in vigoare incepand cu data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, respectiv de la data de 29.12.2018, dispozitiile normei trebuie aplicate cu celeritate de catre administratorii de fonduri de pensii administrate private, respectiv de catre C.N.P.P., in calitate de institutie de evidenta.
“Obiectivul principal al proiectului de act normativ consta in armonizarea actualelor prevederi ale Normei nr. 1/2015 cu prevederile OUG nr. 114/2018 in vederea crearii cadrului legal de incetare a platii contributiei la un fond de pensii administrat privat.”, se mai arata in nota de prezentare a proiectului.
Va informam AICI ca romanii doritori se vor putea retrage de la Pilonul II de pensii inainte de termen daca respecta doua conditii importante:
- o persoana participanta se poate retrage de la Pilonul II de pensii dupa ce completeaza o cerere individuala, dar nu mai devreme de 5 ani de cotizare;
- participantului i se vor transfera activele cuvenite, insa i se va retine un comision de retragere reprezentand 2% din aceste active.
Principalele modificari aduse de proiectul ASF:
Prin proiectul de act normativ se modifica si completeaza Norma nr. 1/2015, in principal cu prevederi referitoare la:
- Modalitatea prin care un participant solicita incetarea platii contributiei la un fond de pensii administrat privat;
- Etapele procesului de transmitere a informatiilor, prin intermediul rapoartelor prevazute de actul normativ, in relatia dintre administrator, institutia de evidenta si A.S.F., referitoare la modificarea datelor participantului in Registrul participantilor detinut de catre C.N.P.P.;
- Introducerea unui articol distinct prin care se precizeaza faptul ca, in conformitate cu prevederile OUG nr. 114/2018, contul participantului ramane activ si dupa incetarea platii contributiei la fond;
- Introducerea unei anexe noi referitoare la Cererea-cadru privind incetarea platii contributiei la un fond de pensii administrat privat.
- Introducerea unui articol distinct prin care se specifica data de la care isi produce efecte cererea de incetare a platii contributiilor.
Institutia de evidenta transmite administratorilor:
a) in cazul participantilor prevazuti la alin. (2) lit. a)-c), la implinirea a 12 luni care curg incepand cu data de intai a lunii urmatoare celei comunicate ca "data stare", un raport separat continand urmatoarele informatii:
i. cifra "0" pentru suma totala virata/retinuta in luna;
ii. cifra "0" pentru codul unic de identificare al angajatorului,
si
b) in cazul participantilor prevazuti la alin. (2) lit. d), la implinirea a 2 luni care curg incepand cu data de intai a lunii urmatoare celei comunicate ca "data stare", un raport separat continand urmatoarele informatii:
i. cifra "0" pentru suma totala virata/retinuta in luna;
ii. cifra "0" pentru codul unic de identificare al angajatorului.”
Contul participantului care a incetat plata contributiei ramane activ pana la deschiderea dreptului la pensia privata.
Consultati documentele atasate mai jos: