Proiectul de ordonanta de urgenta, care a fost pus in 18 decembrie la dezbatere publica pe site-ul MFP, a pus toata tara pe jar. Masurile fiscal-bugetare anuntate au revoltat multinationalele, bancile si furnizorii de energie, precum si majoritatea celor care activeaza pe piata muncii din Romania.
S-a discutat despre retragerea de la Pilonul II de pensii inainte de termen, dar nu mai devreme de 5 ani de cotizare.
Pierderea de 300 de milioane de euro suferita de participantii la fondurile de pensii, intr-o singura zi, are la baza scaderea brusca a bursei. Bursa, care are o capitalizare de 33 de miliarde de euro, a pierdut intr-o singura zi 10%.
"Fondurile de pensii isi actualizeaza activul zilnic. Prin reactualizarea activului la preturile de inchidere astazi, in sedinta bursiera, practic activele fondurilor de pensii sunt mai mici cu aproape 300 de milioane de euro”, a explicat, pentru Agerpres, Cristian Agalopol, reprezentantul Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham).
Oamenii de afaceri nu au reactionat bine la anuntarea acestei masuri. Dragos Neacsu, directorul general al Erste Asset Management, care este membra a Fundatiei Romanian Business Leaders considera ca Pilonul II de pensii va fi distrus rapid daca va fi aplicata noua ordonanta de urgenta privind masurile fiscal-bugetare:
"Pilonul II, practic, daca va fi formalizat acest proiect de ordonanta, se va distruge in cateva trimestre. In 2019, nu vom mai putea vorbi despre Pilonul II de pensii, care a produs efecte pozitive pentru 7 milioane de romani, in ultimii 11 ani (...) renuntam la una dintre foarte putinele masuri de bune practici pe care le avem de oferit Europei, faptul ca avem un sistem de pensii complementar, cu componenta publica, componenta obligatorie privata si componenta voluntara privata. Sa renuntam la aceste lucruri, doar pentru a acoperi niste gauri de final de an, este un pret mult prea mare si-l vom plati cu totii, si-l vom plati foarte multi ani de acum incolo. Stop Ordonanta de Urgenta a Guvernului!", anunta legislatiamuncii.manager.ro.
Alte masuri anuntate prin acest proiect de OUG sunt:
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Examen Consultant Fiscal 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor