Pilonul II de pensii este unul dintre cele mai arzatoare subiecte dezbatut in ultima perioada. Conform informatiilor publice prezentate de reprezentantii Guvernului recent, ar urma ca de la 1 iulie 2018 contributia la pilonul II de pensii administrate privat sa devena optionala.
Printre cele mai importante beneficii pe care le-a adus Pilonul II de pensii se numara faptul ca dupa 10 ani de activitate, acesta a generat un randament mediu anual de 8,15%, avand active nete de 42,7 miliarde de lei in beneficiul a 7,1 milioane de asigurati.
Exista cateva aspecte negative care ne fac sa tragem un semnal de alarma in ceea ce priveste fodul de pensii private.
Stoparea contributiilor la Pilonul II al pensiilor private obligatorii, din a doua jumatatea a anului 2018, face ca sumele deja platite sa devina nerelevante pentru pensia suplimentara, la momentul achitarii ei, chiar daca acestea nu sunt nationalizate.
Fondurile de pensii private obligatorii nu vor mai putea sustine randamentele pozitive pentru beneficiari, in cazul stoparii contributiilor, sau isi vor retrage investitiile facute pe piata de captal din Romania.
Consiliul pentru IMM-uri nu a ramas indiferent in urma acestor dezbateri intense, ci a luat atitudine.CNIPMMR sustine pastrarea contributiei la Pilonul II de pensii private obligatorii.
Prin pensiile private se va sigura o sursa de venituri suplimentara pentru angajatii in momentul iesirii la pensie, in conditiile in care bugetul de pensii din care este platita pensia de stat este deficitar, fiind nevoie de transferurii din bugetul de stat pentru plata pensiilor.
Investitiile pe care fondurile de pensii private le fac in economie asigura pe de o parte nevoia de finantare pentru companii, asigurand in acelasi timp randamentul pensiilor private, iar pe de alta parte reprezinta principalul instrument de economisire pentru populatie, in contextul in care Romania inregistreaza una din cele mai scazute rate de economisire a populatiei pe termen lung la nivel european (73,7% din PIB, media europeana fiind de 227% din PIB, in anul 2016).
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
In plus, Romania are nevoie de Pilonul II de pensii, ca sursa de investitii in economia nationala, pentru recuperarea decalajelor existente fata de media europeana!