email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect pentru aprobarea contului general anual de executie a bugetului asigurarilor sociale de stat

Proiect pentru aprobarea contului general anual de executie a bugetului asigurarilor sociale de stat
asigurari socialesomajvenituricheltuieli

Finantele au publicat un proiect de lege pentru aprobarea contului general anual de executie a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2019 si a contului general anual de executie a bugetului asigurarilor pentru somaj pe anul 2019.

Potrivit documentului, contul general anual de executie a bugetului asigurarilor sociale cuprinde venituri in suma de 70.715,0 milioane lei, cheltuieli in suma de 70.907,2  milioane lei si un deficit in suma de 192,2 milioane lei.

In ceea ce priveste contul general anual de executie a bugetului asigurarilor pentru somaj pe anul 2019, acesta cuprinde venituri in suma de 2.449,8 milioane lei, cheltuieli in suma de 1.701,3 milioane lei si un excedent  in suma de 748,5 milioane lei.

Obiectivele importante ale constructiei bugetare pe anul 2019 au fost aplicarea prevederilor legislatiei din domeniul pensiilor si asigurarilor sociale si ale Programului de guvernare pe anii 2019-2022.

 In contul de executie, incasarile si platile efectuate sunt influentate cu suma de 1,5 milioane lei, reprezentand cheltuielile deduse de agentii economici din contributiile de asigurari sociale datorate.

Veniturile totale ale bugetului asigurarilor sociale de stat incasate in anul 2019, in suma de  70.715,0 milioane lei, au crescut cu 10,8% fata de anul 2018 (99,5% fata de prevederile bugetare definitive) din care:  
 

 • Veniturile sistemului public de pensii 70.530,3 milioane lei;
 • Veniturile sistemului pentru  accidente de munca si boli  profesionale 184,7 milioane lei.
   

1.CONTRIBUTII DE ASIGURARI

Contributiile de asigurari  in suma de 67.704,1 milioane lei, cu 584,6 milioane lei sub nivelul prevederilor bugetare definitive (95,7% din totalul veniturilor incasate), sunt constituite din:

a) Contributiile angajatorilor in suma de 862,5 milioane lei, cu 72,0 milioane lei peste nivelul prevederilor bugetare definitive (1,2% din totalul veniturilor incasate) si sunt constituite din:

 • Contributii de asigurari sociale de stat datorate de angajatori in suma de 691,2 milioane lei;
 • Contributii de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale datorate de angajatori in suma de 5,2 milioane lei;
 • Venituri din contributia asiguratorie pentru munca pentru accidente de munca si boli profesionale in suma de 166,1 milioane lei.
   

b) Contributiile asiguratilor in suma de 66.841,6 milioane lei cu 656,6 milioane lei sub nivelul prevederilor bugetare definitive (94,5% din totalul veniturilor incasate), sunt constituite, in principal din :   

 •  Contributii de asigurari sociale de stat datorate de asigurati in suma de 71.222,4 milioane lei;
 •  Contributii de asigurari sociale datorate de persoane asigurate pe baza de contract de asigurare in suma de 256,7 milioane lei;
 •  Contributia la fondul de pensii, administrat privat (se scade), in suma de 8.487,2 milioane lei;
 •  Contributia de asigurari sociale datorata de persoanele care realizeaza venituri din salarii din domeniul constructiilor in suma de 3.304,0 milioane lei;
 •   Contributii de asigurari sociale de stat datorate de persoane care realizeaza venituri din activitati independente, activitati agricole si asocieri fara personalitate juridica, in suma de 69,2 milioane lei;
 • Contributia individuala de asigurari sociale datorate de persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala in suma de 15,9 milioane lei;
 • Contributia individuala de asigurari sociale datorata de persoanele care realizeaza venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent, in  suma de 1,2 milioane lei;
 • Contributia de asigurari sociale datorata de persoanele fizice care realizeaza venituri in baza contractelor de activitate sportiva in suma de 24,7 milioane lei;
 • Contributii de asigurari sociale aferente declaratiei unice in suma de 434,7 milioane lei.
   

Contributiile sociale colectate la bugetul asigurarilor sociale de stat in suma de 67.704,1 milioane lei, au crescut cu 14,6 % fata de incasarile inregistrate in aceeasi perioada a anului precedent.

Dinamica acestor venituri a fost influentata in anul 2019 intr-o mai mica masura de evolutia transferurilor catre pilonul II de pensii (8,5 mld.lei in anul 2019). De asemenea, transferul contributiilor   sociale din sarcina angajatorului  in sarcina angajatului potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului  nr.79/2017 pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, a determinat o majorare semnificativa a incasarilor  in luna ianuarie 2019 fata de ianuarie 2018.          
    
2. VENITURI NEFISCALE in suma de 185,3 milioane lei, reprezinta 0,3% din totalul veniturilor incasate. Acestea au inregistrat o crestere de 65,4% fata de anul 2018 si sunt constituite in principal din:

a) Venituri din proprietate in suma de 13,4 milioane lei, reprezinta venituri din dobanzi ale sistemului de asigurari de accidente de munca si boli profesionale;
b) Venituri din prestari de servicii si alte activitati in suma de 86,3 milioane lei. In cadrul  acestora o pondere importanta o are contributia pentru bilete de tratament si odihna in suma de 86,2 milioane lei;
c) Diverse venituri in suma de 85,5 milioane lei, provenind din: venituri din aplicarea prescriptiei extinctive aferente sistemului public de pensii in suma 8,3 milioane lei, sume din recuperarea debitelor provenite din drepturile necuvenite in suma de 19,4 milioane lei, venituri din compensarea creantelor din despagubiri in suma de 17,3 milioane lei si alte venituri in suma de 40,5 milioane lei.  
               
3. SUBVENTII DE LA BUGETUL DE STAT reprezinta subventiile primite de bugetul asigurarilor sociale de stat si sunt in suma de 2.571,9 milioane lei (3,6% din totalul veniturilor incasate). Acestea au scazut cu 45,6 % fata de anul 2018.
 

4. SUME PRIMITE DE LA UE/ALTI DONATORI IN CONTUL PLATILOR EFECTUATE SI PREFINANTARI, in suma de (0,7 milioane lei), aferente Fondului Social European.
 

5. SUME IN CURS DE DISTRIBUIRE in suma de 254,4 milioane lei, reprezinta venituri ale bugetului de asigurarilor sociale de stat, incasate in contul unic, in curs de distribuire (0,4% din totalul veniturilor incasate).
 

Consulta documentele atasate mai jos:

Proiect de lege

Expunere de motive

Anexa|

Conturi

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Costurile de productie ale firmei. Atentie la amenzi!


Dvs. dati importanta cuvenita calculatiei costurilor de productie?
Pentru ca este decisiva:

 •   pentru pastrarea unei evidente contabile corecte a productiei
 •   pentru rezultate contabile si fiscale conforme legislatie in vigoare
 •   pentru protectie maxima impotriva erorilor in registrele dvs. contabile
 •   pentru evitarea amenzilor FISCULUI
 •   pentru managementul eficient al proceselor din firma!

Comandati acum Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
asigurari socialesomajvenituricheltuieli

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 24 Iunie 2020


Votati articolul "Proiect pentru aprobarea contului general anual de executie a bugetului asigurarilor sociale de stat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 24 Iunie 2020 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X