Inspectia Muncii va desfasura o actiune nationala de informare si constientizare cu privire la respectarea legislatiei specifice privind ucenicia la locul de munca, efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior si internshipul, anunta institutia intr-un comunicat.
Controalele au fost demarate inca de la inceputul anului. In perioada 28 ianuarie – 29 martie 2019, institutia a desfasurat actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare totala de 5.270.513 euro, adica 25.034.935 de lei. Au fost depistate 1616 persoane care lucrau fara forme legale, dintre acestea 153 erau din judetul Brasov, 148 din judetul Arad si 125 din Timis.
In domeniul relatiilor de munca, au fost efectuate 14.406 controale in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 22.209.901 de lei, din care 19.270.001 lei pentru munca nedeclarata, si au fost sanctionati 3381 de angajatori.
Tot in aceeasi perioada a anului, in domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost efectuate 9433 de controale, in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 3.158.700 de lei. Angajatorii au comunicat catre inspectoratele teritoriale de munca 1.219 evenimente care, in urma cercetarilor efectuate de inspectorii de munca, vor fi sau nu incadrate ca fiind accidente de munca. Dintre acestea, 559 au avut loc in Bucuresti si 135 in judetul Timis.
ATENTIE! Controalele nu se opresc aici!
”In perioada aprilie – mai, Inspectia Muncii va desfasura o actiune nationala de informare si constientizare cu privire la respectarea legislatiei specifice privind ucenicia la locul de munca, efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior si internshipul. Principalele obiective ale acestei campanii constau in indrumarea si cresterea gradului de constientizare a entitatilor care au calitatea de angajator cu privire la aplicarea corecta si unitara a prevederilor legale privind ucenicia la locul de munca, efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior si internshipul. Este foarte importanta informarea persoanelor implicate, angajati/entitati care au calitatea de angajatori, in ceea ce priveste dezvoltarea carierei si a procesului de formare profesionala continua si la locul de munca, pentru asigurarea unei forte de munca calificate, in functie de cerintele proprii si pentru a facilita integrarea pe piata muncii a persoanelor interesate, cu varsta de peste 16 ani, in concordanta cu aspiratiile profesionale si cu necesitatile pietei muncii. De asemenea, urmarim incurajarea promovarii dialogului social care sa duca la dezvoltarea parteneriatelor la nivel local in ceea ce priveste integrarea durabila pe piata muncii a persoanelor fara un loc de munca si asigurarea tranzitiei absolventilor de invatamant superior de la sistemul de educatie la piata muncii.”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Foto: envato.com