email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Acordarea de tichete cadou care depasesc valoarea de 150 lei. Cum se inregistreaza diferenta?

Acordarea de tichete cadou care depasesc valoarea de 150 lei. Cum se inregistreaza diferenta?
tichete cadouimpozitcheltuieli

Multe firme obisnuiesc sa acorde angajatilor tichete cadou cu ocazia anumitor sarbatori si evenimente. Acestea sunt neimpozabile daca valoarea pentru fiecare angajat nu depaseste suma de 150 lei. Insa cum se procedeaza in cazul in care o societate a acordat tichete cadou in suma de 200 lei de persoana. Suma de 150 lei a fost inregistrata 6458 - 5328 lei . Ce se intampla cu diferenta de lei?

 

Acordarea de tichete cadou: raspunsul specialistului

 Cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor si cele acordate in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie, Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu prilejul zilei de 8 martie sunt neimpozabile daca valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.

Aceste venituri realizate de persoane fizice nu sunt impozabile nici daca se primesc in baza unor legi speciale si finantate de la buget. Normele de aplicare a Codului fiscal specifica faptul ca limita de 150 lei se aplica separat pentru cadourile, inclusiv tichetele cadou, acordate cu fiecare ocazie dintre cele mentionate anterior, pentru fiecare angajat si pentru fiecare copil minor al acestuia, chiar si in cazul in care parintii lucreaza la acelasi angajator. Partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit impozabil din salarii.

Conform normelor de aplicare a Legii nr. 193/2006, entitatea are obligatia legala de a intocmi si organiza evidenta tichetelor cadou potrivit anexelor prevazute in aceste norme, in functie de situatiile concrete aparute cu ocazia achizitionarii, oferirii sau returnarii acestora. Astfel, la acordarea lor efectiva se va proceda la intocmirea unui tabel centralizator in care sunt trecuti toti angajatii care beneficiaza de facilitatile respective, iar la fiecare salariat se va insera o coloana cuprinzand numarul de copii, cu nume, CNP, numar de tichete primite, pret si valoare.

Intreaga valoare a tichetelor cadou acordate se inregistreaza in contul 6458. Totusi, daca la oferirea de tichete cadou cu ocazia unui eveniment se depaseste limita de 150 lei/persoana, pe statul de plata diferenta se aduna cu alte venituri, obtinandu-se venitul brut total, asupra caruia se aplica toate contributiile si impozitul pe salariu, rezultand restul de plata al angajatului. In acest sens, statul de salarii se inregistreaza in contabilitate astfel: 641 „Cheltuieli cu salariile personalului” = 421 „Personal – salarii datorate”, cu valoarea salariilor angajatilor, dar fara diferenta de tichete cadou peste limita de 150 lei.

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Gabriel Apostolescu - Consultant contabil si fiscal


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tichete cadouimpozitcheltuieli


Data aparitiei: 15 Mai 2019
Ultima actualizare: 17 Mai 2019

Votati articolul "Acordarea de tichete cadou care depasesc valoarea de 150 lei. Cum se inregistreaza diferenta?":
Rating:

Nota: 4.27 din 5 din 15 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X