Specialistul Irina Dumitrescu ne prezinta in continuare un material referitor la veniturile realizate de zilieri incepand cu 1 mai 2019. Conform modificarilor aduse prin O.U.G. nr 26/2019, incepand cu veniturile lunii mai 2019, se fac calcule diferite legate de veniturilor zilierilor.
Raporturile de munca ale zilierilor sunt guvernate de:
– Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, republicata;
– Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri aprobate Ordinul nr. 831/600 din 2015.
Pentru activitatea executata, zilierul are dreptul la o remuneratie al carei cuantum se stabileste prin negociere directa intre parti, intr-un cuantum al remuneratiei brute orare care nu poate fi mai mic decat valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, si se acorda la sfarsitul fiecarei zile de lucru sau la sfarsitul saptamanii,inainte de semnarea in Registrul de evidenta a zilierilor de catre zilier si beneficiar.
Chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin 8 ore de munca.
In anul 2019 remuneratia zilierului nu poate fi mai mica de 12,43 lei/ora conform HG 937/2018 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Venitul realizat de zilieri sub forma de remuneratie pe fiecare beneficiar de lucrari reprezinta venit asimilat salariului, pentru care sunt aplicabile Codul fiscal. Calculul si retinerea impozitului datorat se efectueaza de catre beneficiarii de lucrari la data fiecarei plati a remuneratiei brute zilnice sau, dupa caz, la data platii la sfarsit de saptamana sau la data platii la sfarsitul perioadei de desfasurare a activitatii.
Examen Consultant Fiscal 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Conform art. 76 alin. (2) lit. r) din Codul fiscal, remuneratia zilierilor reprezinta venituri asimilate salariilor impozitate cu cota de impozit de 10%.
Veniturile obtine de zilieri nu sunt venituri realizate la functia de baza astfel ca impozitul pe venit se realizeaza conform art. 78 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, respectiv prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorate potrivit legii, pe fiecare loc de realizare a acestora.
Incepand cu veniturile lunii mai 2019, conform modificarilor aduse prin O.U.G. nr 26/2019, asupra veniturilor zilierilor se calculeaza
CAS in cota de 25%.
Exemplu de calcul:
Indemnizatie orara: 13 lei
Numar de ore: 8
Indemnizatie bruta: 8 ore x 13 lei/ora= 104 lei
CAS: 104 lei x 25% = 26 lei
Impozit: (104 lei – 26 lei) x 10% = 8 lei
Rest de plata: 104 lei – 26 lei - 8 lei = 70 lei
Prin O.U.G. nr 26/2019 a fost introdusa si posibilitatea ca zilierul sa se asigure, optional, in sistemul public de sanatate insa contributia se asigurari sociale de sanatate nu se retine de catre platitorul de venit.
Daca zilierul opteaza sa se asigure in sistemul public de sanatate acesta va depune declaratia unica in conditiile art. 180 din Codul fiscal.