In Monitorul Oficial nr. 309 din 19/04/2019 a fost publicata O.U.G. nr. 26/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Ordonanta aduce modificari urmatoarelor acte normative:
• Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri
Modificarile aduse legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri vizeaza:
1. Infiintarea, la data de 20 decembrie 2019, a Registrul electronic de evidenta a zilierilor, ca singura modalitate de transmitere a datelor privind evidenta zilierilor, metodologia de intocmire si transmitere a acestui registru, precum si inregistrarile care se efectueaza in acesta urmand a se stabili prin ordin al ministrului muncii si justitiei sociale.
2. Extinderea domeniilor in care se poate presta munca necalificata, dupa ce acestea au fost semnificativ restranse prin O.U.G. nr. 114/2018. Astfel, domeniile se compleaza cu:
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manual de politici contabile - Stick USB
• activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor - grupa 823;
• publicitate - grupa 731;
• activitati de interpretare artistica - spectacole - clasa 9001, activitati-suport pentru interpretarea artistica - spectacole - clasa 9002 si activitati de gestionare a salilor de spectacole - clasa 9004;
• cresterea si reproductia animalelor semidomesticite si a altor animale - clasa 0149;
• activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente - diviziunea 5621;
• activitati de intretinere peisagistica - plantarea, ingrijirea si intretinerea de parcuri si gradini, cu exceptia facilitatii de locuit particulare - clasa 8130;
• restaurante - clasa 5610;
• baruri si alte activitati de servire a bauturilor - clasa 5630;
• activitati ale gradinilor zoologice, botanice si ale rezervatiilor naturale - clasa 9140.
3. obligatia platii CAS pentru veniturile realizate din activitatea prestata de zilieri, calculul, plata si declararea urmand a fi efectuate de catre beneficiarul de lucrari, incepand cu veniturile lunii mai 2019.
4. Posibilitatea ca zilierul sa se asigure, optional, in sistemul public de sanatate.
• Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
Ca urmare a acestor modificari sunt corelate si prevederile Codului fiscal cu schimbarile aduse in domeniul contributiilor sociale pentru indemnizatia zilierilor. Astfel, prin OUG 26/2019 sunt completate:
• prevederile art. 139 privind baza de calcul a contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor - se completeaza cu remuneratia bruta primita pentru activitatea prestata de zilieri, potrivit legii.
• Sectiunea a 10-a a capitolului III al titlului V - Contributii sociale obligatorii. Persoanele fizice care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 155, pentru care nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pot opta pentru plata contributiei in conditiile art. 180 din Codul fiscal. Acestea datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, pentru 12 luni, la o baza de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare la data depunerii declaratiei unice, indiferent de data depunerii acesteia. Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate este pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui in care au depus declaratia.
• Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii
Se modifica corespunzator articolul 267 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii,ca urmare a modificarii art. 180 din Codul fiscal. Astfel, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 155, pentru care nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate si care opteaza pentru plata acestei contributii calitatea de asigurat inceteaza la expirarea a 12 luni de la data depunerii declaratiei unice, daca nu depun o noua declaratie pentru perioada urmatoare.
• Legea nr. 53/2003 - Codul muncii
Salariatele care urmeaza o procedura de fertilizare,«in vitro», vor beneficia anual, de un concediu de odihna suplimentar, platit, de trei zile care se acorda dupa cum urmeaza:
a) 1 zi la data efectuarii punctiei ovariene;
b) 2 zile incepand cu data efectuarii embriotransferului.