Depunerea situatiilor financiare este una dintre cele mai complexe si stresante activitati din viata contabililor. In cazul in care le-ati depus cu intarziere fata de termenul de 30.05.2019, trebuie sa luati in calcul care sunt implicatiile. Vom dezbate in continuare care sunt sanctiunile si cand se inregistreaza rezerva legala.
Un contribuabil are la arhiva din bilant (din greseala), in loc de scan cu semnaturi, stampila balanta, rapoarte si declaratie nesemnata cat este de grav. Specialistul nostru va lamuri situatia legata de depunerea situatiilor financiare cu intarziere.
Sanctiuni la depunerea situatiilor financiare: raspunsul specialistului
1. ART. 41 din Legea contabilitatii prevede ca constituie contraventie nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice, cu privire la intocmirea, semnarea si depunerea in termenul legal la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice a situatiilor financiare anuale si, dupa caz, a situatiilor financiare anuale consolidate, precum si a raportarilor contabile.
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Sanctiunile prevazute de legea contabilitatii sunt:
- referitoare la intocmire si semnare, amenda de la 2.000 lei la 3.000 lei;
- referitoare la depunerea in termenul legal,
- cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 1 si 15 zile lucratoare,
- cu amenda de la 1.000 lei la 3.000 lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 16 si 30 de zile lucratoare, si
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
- cu amenda de la 1.500 lei la 4.500 lei, daca perioada de intarziere depaseste 30 de zile lucratoare.
Astfel, sanctiunea pentru depunerea cu intarziere a situatiilor financiare anuale este amenda, stabilita in mod diferentiat ca si suma in functie de numarul zilelor lucratoare de intarziere.
2. Pct. 421 din OMFP 1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare prevede ca
repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale.
Repartizarea profitului se efectueaza in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
Sumele reprezentand rezerve constituite din profitul exercitiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, se inregistreaza prin articolul contabil 129 "Repartizarea profitului" = 106 "Rezerve".
Profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 "Rezultatul reportat", de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii hotarate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.
Astfel, rezerva legala fiind o repartizare obligatorie, prevazuta de lege, se inregistreaza la finele anului 2018 prin articolul contabil
129 = 1061
Inchiderea conturilor 121 "Profit sau pierdere" si 129 "Repartizarea profitului" se efectueaza la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale.
In luna ianuarie 2019 se inchide contul 129
121 = 129
Si se preia profitul ramas pentru a fi repartizat pe celelalte destinatii
121 = 117
3. Situatiile financiare anuale sunt insotite de raportul administratorilor, semnat de acestia si declaratia scrisa a conducatorului entitatii de asumare a raspunderii pentru situatiile financiare intocmite.
Aceste documente insotitoare trebuie sa fie semnate de administrator.
Microintreprinderile vor atasa si un extras din politicile contabile aplicate.
Stampila nu este obligatorie.
Situatiile financiare anuale si raportarile contabile se semneaza de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie.
Situatiile financiare anuale si raportarile contabile pot fi intocmite si semnate de persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
Situatiile financiare anuale si raportarile contabile se semneaza si de catre administratorul sau persoana care are obligatia gestionarii entitatii.
Sanctiunile prevazute de legea contabilitatii referitoare la intocmire si semnarea situatiilor financiare prevad amenda de la 2.000 lei la 3.000 lei.
Art. 30 prevede ca situatiile financiare anuale vor fi insotite de o declaratie scrisa a persoanelor prevazute la art. 10 alin. (1) prin care isi asuma raspunderea pentru intocmirea situatiilor financiare anuale si confirma ca:
a) politicile contabile utilizate la intocmirea situatiilor financiare anuale sunt in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile;
b) situatiile financiare anuale ofera o imagine fidela a pozitiei financiare, performantei financiare si a celorlalte informatii referitoare la activitatea desfasurata;
c) persoana juridica isi desfasoara activitatea in conditii de continuitate.
Nerespectarea prevederilor referitoare la intocmirea declaratiilor prevazute la art. 30 si 31 se sanctioneaza cu amenda de la 400 lei la 5.000 lei.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar.