Expunerea tigarilor in magazine, reclamele la tigari din magazine, actiunile de promovare si distribuirea gratuita de mostre de produse din tutun, precum si interzicerea sponsorizarii evenimentelor de catre companiile producatoare de tutun ar putea fi interzise in curand prin lege. Aceste prevederi sunt incluse intr-un proiect de lege initiat de deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepresedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor.
“Aceasta initiativa complexa are un rol bine definit si anume adaptarea legislatiei romanesti la uriasa ofensiva a industriei tutunului care are consecinte dezastruoase asupra sanatatii populatiei. Copiii si adolescentii sunt printre cei mai vulnerabili in fata valului de reclame sofisticate care promoveaza consumul otravii tutunului sau a altor produse in amestecul toxic din diferite produse. Alaturi de colegii mei din USR, dar si din alte partide parlamentare, prin acest proiect declansam un razboi total impotriva celor care atenteaza la sanatatea noastra.”, transmite Emanuel Ungureanu, deputat USR si vicepresedinte al Comisiei pentru Sanatate din Camera Deputatilor.
“Fumatul ucide nu este un slogan ci o realitate crunta.”, a mai adaugat el.
Parlamentarii USR arata in proiectul legislativ ca aproape jumatate de milion de copii romani cu varsta intre 10 si 18 ani (477.050), reprezentand aproximativ un sfert din totalul copiilor din aceasta categorie de varsta, au incercat cel putin o data in viata sa fumeze.
Mai mult, 11,2% dintre copiii scolarizati cu varsta intre 13 si 15 ani fumeaza constant (adica au afirmat ca au fumat in ultimele 30 de zile), ceea ce inseamna ca aproximativ 70.000 de copii (69.493) din aceasta categorie de varsta au sanse mari de a deveni in curand fumatori zilnici. 32.608 de copii cu varsta de 15 ani, reprezentand 14% din totalul acestei categorii de varsta, fumeaza deja in mod curent. De asemenea, mai mult de jumatate (58%) dintre fumatorii romani afirma ca au inceput sa consume constant tutun inaintea varstei de 18 ani, iar o treime (33%) intre 19 si 25 de ani.
Consumul de tutun este recunoscut, in Strategia Nationala de Sanatate Publica 2014-2020 ca fiind un factor comportamental major cu impact semnificativ asupra starii de sanatate a adultilor si copiilor din Romania, fiind considerat un determinant major pentru starea de sanatate a populatiei.
Principalele modificari pe care le aduce noua initiativa legislativa:
- Eliminarea expunerii si publicitatii produselor din tutun sau produselor conexe la punctele de vanzare si permiterea expunerii si publicitatii doar in magazinele special amenajate in scopul exclusiv al vanzarii acestor produse;
- Interdictia actiunilor de promovare a produselor din tutun si a distribuirii gratuite de mostre de produse din tutun sau produse conexe;
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Examen Consultant Fiscal 2024
- Interdictia actiunilor de sponsorizare a produselor din tutun;
- Interzicerea fumatului in autovehiculele in care se afla minori si femei insarcinate;
- Introducerea exceptarii unor situatii speciale - pacientii cu afectiuni psihice internati in unitati sanitare in baza unei hotarari emisa de o instanta de judecata dar doar in spatii special amenajate in exteriorul cladirilor;
- Introducerea contributiei pentru sanatate aplicate cuprinzator tuturor formelor de produse din tutun;
Un proiect similar este deja adoptat in tari europene precum Irlanda, Franta, Slovenia, Spania, Polonia, Kosovo si Regatul Unit al Marii Britanii.