email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi masuri pentru reducerea consumului de pungi din plastic. Guvernul a majorat ecotaxa

Noi masuri pentru reducerea consumului de pungi din plastic. Guvernul a majorat ecotaxa
afmecotaxadeseuri

Eco-taxa pentru pungi din plastic a crescut de la 0,10 lei la 0,15 lei si se va aplica tuturor tipurilor de astfel de produse, indiferent de forma sau grosime, potrivit unui proiect de OUG ce a fost adoptat recent de Guvern. S-a dorit aceasta masura pentru reducerea consumului de pungi din plastic. Exceptia o reprezinta cele biodegradabile si compostabile, ca de exemplu produse din amidon sau celuloza, care respecta standardul SR EN 13432:2002.

“In sedinta de Guvern de marti, 25 iunie, Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Mediului, un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu si a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje. Una dintre principalele modificari se refera la majorarea cuantumului eco-taxei pentru pungile din plastic de la 0,10 lei, cat este in prezent, la 0,15 lei.", se precizeaza intr-un comunicat AFM.

Aceasta masura este una esentiala pentru reducerea consumului de pungi de plastic, produse care au un impact devastator asupra mediului, la nivel planetar. Iata ca, daca anul trecut am interzis pungile din plastic subtire cu maner, acum venim cu masuri noi pentru a determina comerciantii si populatia sa aleaga masuri alternative. Sunt vizate, in primul rand, acele pungi din plastic foarte subtire fara maner, pe care le gasim disponibile gratuit, de obicei, la raioanele de fructe si legume, si pe care, ulterior, le reintalnim in natura. Nu putem asista pasivi la distrugerea ecosistemelor si trebuie, deci, sa actionam”, a declarat Gratiela Gavrilescu, viceprim-ministru si ministrul Mediului.

Potrivit comunicatului AFM, o noutate importanta vizeaza unitatile administrativ-teritoriale care nu au organizat serviciul public de salubrizare. Astfel, s-a propus un sistem de impunere, in acord cu evolutia indicatorilor de generare a deseurilor municipale (kg/locuitori/zi) prevazuti in Planul National de Gestionare a Deseurilor pentru anii 2019 si 2020, care au fost multiplicati cu numarul de zile calendaristice din anul de raportare. Unitatile administrativ-teritoriale care nu au organizat serviciul public de salubrizare vor plati contributia de 50 lei/tona pentru intreaga cantitate de deseuri municipale estimate ca fiind generate potrivit indicilor prevazuti in Planul National de Gestionare a Deseurilor, respectiv de 233 kg/locuitor/an in mediul urban si 105 kg/locuitor/an in mediul rural.

Aceasta masura va conduce la stimularea organizarii serviciului de colectare la nivelul U.A.T.-urilor pentru asigurarea indeplinirii obiectivului anual de reducere a cantitatilor de deseuri eliminate prin depozitare din deseurile municipale.

Mai mult de atat, au fost introduse si alte masuri pentru imbunatatirea managementului deseurilor. Actul normativ prevede modificarea contributiei de la 3% la 2% aferenta veniturilor obtinute de catre detinatorul deseurilor, persoana fizica sau juridica, realizate din vanzarea tuturor deseurilor.

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
afmecotaxadeseuri


Data aparitiei: 28 Iunie 2019

Votati articolul "Noi masuri pentru reducerea consumului de pungi din plastic. Guvernul a majorat ecotaxa":
Rating:

Nota: 2.8 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X