Pe site-ul Ministerului Mediului (MM) a fost postat in dezbatere publica proiectul de Ordin de Ministru pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului mediului si gospodaririi apelor nr. 578/2006 pentru aprobarea Metodologiei de calcul al contributiilor si taxelor datorate la Fondul pentru mediu.
Metodologia stabileste modul de calcul al contributiilor, taxelor, penalitatilor si altor sume pe care contribuabilii/platitorii trebuie sa le declare si sa le plateasca la Fondul pentru mediu.
Prin O.U.G. nr. 50/2019 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu si a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, publicata in Monitorul Oficial nr. 630 din 19 iulie 2018, s-a intervenit asupra textelor de reglementare a taxelor si contributiilor la bugetul Fondului pentru mediu.
Cu privire la taxele si contributiile datorate la fondul pentru mediu, modificarile introduse prin O.U.G. nr. 50/2019 vizeaza:
1. Contributia din vanzarea deseurilor
2. Contributia datorata de unitatile administrativ-teritoriale sau, dupa caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor in cazul neindeplinirii obiectivului anual de reducere a cantitatilor de deseuri eliminate prin depozitare din deseurile municipale
3. Ecotaxa pentru pungi
4. Se introduce o contributie de 2 lei/kg datorata de operatorii economici care desfasoara activitati de colectare/valorificare/salubrizare si raporteaza deseuri pentru alti operatori economici , obligati sa declare semestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare semestrului de raportare, cantitatile de deseuri de ambalaje, DEEE, baterii, anvelope uzate, declarate ca fiind gestionate pentru contribuabilii vizati.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Intrucat aplicarea cadrului legal actual a generat dificultati si este necesara modificarea si completarea legislatiei si armonizarea cu prevederile legislatiei europene in domeniu si luand in considerare abordarea la nivelul Comisiei Europene care se reflecta in pachetul economiei circulare, prin O.U.G. nr. 50/2019 s-a intervenit asupra articolulului 9 alineatul (1), litera a) din O.U.G. nr. 196/2005 si s-a reglementat ”o contributie de 2% din veniturile realizate din vanzarea deseurilor, obtinute de catre detinatorul deseurilor, persoana fizica sau juridica. Sumele se retin la sursa de catre operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau valorificare a deseurilor, care au obligatia sa le vireze la Fondul pentru mediu”. Tot prin O.U.G. nr. 50/2019 s-a introdus o noua litera, litera v1 ), cu urmatorul cuprins:
”v 1 ) o contributie de 2 lei/kg datorata de operatorii economici care desfasoara activitati de colectare/valorificare/salubrizare si raporteaza deseuri pentru contribuabilii prevazuti la lit. v) si y), pentru diferenta dintre cantitatile de deseuri de ambalaje, deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE), baterii, anvelope uzate, declarate ca fiind gestionate, si cantitatile de deseuri constatate de Administratia Fondului pentru Mediu”.
Totodata, prin O.U.G. nr. 50/2019 s-au prevazut modificari la Anexa nr. 3 din O.U.G. nr. 196/2005 stabilite prin Anexa nr. 1, ce face referire la „obiectivele minime de valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie si de valorificare prin reciclare, globale si pe tip de materiale de ambalare, incepand cu anul 2019”, precum si modificari la Anexa nr. 4 din Ordinul ministrului mediului si gospodaririi apelor nr. 578/2006 pentru aprobarea Metodologiei de calcul al contributiilor si taxelor datorate la Fondul pentru mediu referitoare la „situatia trasabilitatii deseurilor colectate pentru UAT”.
Pentru mai multe informatii, va rugam sa accesati Portal Managementul Deseurilor. >>>
Consultati documentele atasate mai jos:
Proiectul metodologiei
Referatul de aprobare