email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Guvernul cere taxa pe zahar, cresterea accizei la tigari si plata contributiilor sociale pentru tichetele cadou

Guvernul cere taxa pe zahar, cresterea accizei la tigari si plata contributiilor sociale pentru tichetele cadou
tichete cadoutaxa pe zaharaccize

In data de 06 august 2019, pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, la rubrica Transparenta decizionala a fost publicat un Proiect Ordonanta privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare.
 

Prin acest proiect, in domeniul fiscal se propun urmatoarele:
 

    • Clarificari privind aplicarea dispozitiilor art. II din OUG 43/2019 referitoare la facilitatile fiscale din domeniul constructiilor –mentiunea expresa ca aceste modificari se aplica incepand cu veniturile aferente lunii iulie 2019.

    • Corelarea prevederilor in materie de contributii sociale cu modificarile aduse art. 60 prin OUG 43/2019 in ceea ce priveste aplicarea facilitatilor, respectiv eliminarea conditiei ca veniturile sa fie realizate in baza contractelor individuale de munca.

    • Includerea tichetelor cadou in baza de calcul a contributiilor sociale (CAS, CASS si CAM) daca acestea se acorda in alte situatii decat cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, zilei de 8 martie – tichete oferite salariatelor, in limita de 150 lei/eveniment/persoana.  Conform acestui proiect, tichetele cadou vor fi excluse din baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii doar daca vor fi acordate de angajator/platitor cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie, in limita plafonului de 150 lei/eveniment/persoana, astfel cum este prevazut in contractual de munca.

In prezent, tichetele cadou acordate pentru alte destinatii sociale prevazute in contractul de munca, cum ar fi ziua de nastere a salariatului, casatorie, ziua barbatului, intra in baza de calcul al impozitului pe veniturile din salarii dar sunt excluse din baza de calcul al contributiilor sociale. Daca aceste propuneri vor fi publicate in Monitorul Oficial, incepand cu luna urmatoare publicarii asupra acestor tichete cadou se vor datora si contributii sociale.

    • Majorarea accizei totale pentru tigarete incepand cu 1 septembrie 2019, de la 483,74 lei/1.000 tigarete la 503,97 lei/1.000 de tigarete.
 

    • Aplicarea accizelor nearmonizate asupra bauturilor racoritoare cu continut ridicat de zaharuri libere incepand cu 1 septembrie 2019, cu exceptia:



a) bauturilor racoritoare naturale fara adaos de zaharuri, chiar daca zaharurile intrinseci continute de acestea depasesc limita de 5 grame per 100 mililitri produs;

b) amestecurilor de bauturi nealcoolice cu sau fara adaos de zaharuri produse pe loc in cadrul unitatilor de alimentatie publica.

Pentru aceste produse se propune un nivel al accizei diferentiat in functie de continutul de zaharuri astfel:

    • 0,8 lei/litru pentru bauturi racoritoare cu continut ridicat de zaharuri libere al caror continut de zaharuri este intre 5-8 g zaharuri/100 ml produs
    • 1 leu/litru pentru bauturi racoritoare cu continut ridicat de zaharuri libere al caror continut de zaharuri este peste 8 g zaharuri/100 ml produs

Conform proiectului, bauturile racoritoare cu un continut ridicat de zaharuri libere reprezinta orice bauturi racoritoare cu un continut de zaharuri libere de cel putin 5 grame per 100 mililitri produs. Sunt incluse:

a) bauturile care se pot consuma direct, incadrate la codul NC 2202;
b) produsele lichide destinate a fi consumate ca bauturi dupa o diluare simpla in apa, incadrate la codurile NC 2101, 2106 si 3302 10;
c) bauturile racoritoare naturale care au zaharuri libere adaugate care impreuna cu zaharurile intrinseci depasesc limita de 5 grame per 100 mililitri produs, incadrate la codul NC 2009.

In acest sens:

 a) prin zaharuri libere se intelege toate monozaharidele si dizaharidele prezente in bauturi, cu exceptia poliolilor;
b) prin zaharuri adaugate se intelege glucoza, fructoza, zaharoza, hidrolizatele de amidon, respectiv sirop de glucoza, sirop cu inalt continut de fructoza si alte preparate cu zahar folosite ca atare sau adaugate in cursul prepararii bauturilor. Nu se includ zaharurile prezente in mod natural in sucurile de fructe neindulcite sau in miere.

Daca aceste prevederi vor fi publicate in Monitorul Oficial, pentru aceste produse platitorii de accize vor fi operatorii economici care produc si comercializeaza in Romania, care achizitioneaza din teritoriul Uniunii Europene ori importa aceste produse.


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tichete cadoutaxa pe zaharaccize


Data aparitiei: 07 August 2019

Votati articolul "Guvernul cere taxa pe zahar, cresterea accizei la tigari si plata contributiilor sociale pentru tichetele cadou":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X