OUG nr. 43/2019 care modifica OUG 114/2018 pe domeniul constructiilor a fost publicata in data de 21 iunie in Monitorul Oficial si se va aplica incepand cu data de 20 iulie 2019.
Noutatile pe care le aduce noul act normativ, OUG nr. 43/2019, vizeaza facilitatile fiscale acordate angajatilor din domeniul constructiilor, mareste aria codurilor CAEN care pot beneficia de facilitatile introduse si clarifica conditiile legate de cifra de afaceri ce trebuie indeplinita pentru a beneficia de facilitati.
Principalele modificari pe care le aduce OUG nr. 43/2019 in domeniul constructiilor
OUG nr. 43/2019 mentine salariul minim brut garantat in plata pentru salariatii din domeniul constructiilor la suma de 3.000 lei lunar, pentru perioada 01 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2028. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 30.000 lei, obtinut din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 30.000 lei nu va beneficia de facilitati fiscale. Este important de mentionat faptul ca angajatorii care nu respecta aceasta conditie va fi amendat contraventional si se va trece la anularea acordarii facilitatilor fiscale. Mai multe informatii despre noile reguli a scris specialistul nostru Irina Dumitrescu AICI inca de la "nasterea" proiectului.
Recalcularea contributiilor si a impozitului se efectueaza in conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru diferentele de obligatii fiscale rezultate ca urmare a recalcularii contributiilor sociale si impozitului pe venit se percep dobanzi si penalitati de intarziere potrivit dispozitiilor art. 173 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ordonanta se va aplica in urmatoarele tipuri de activitati:
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Examen Consultant Fiscal 2024
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
(i) activitatea de constructii definita la codul CAEN 41.42.43 - sectiunea F – Constructii;
(ii) domeniile de producere a materialelor de constructii, definite de urmatoarele coduri CAEN:
2312 - Prelucrarea si fasonarea sticlei plate; 2331 - Fabricarea placilor si dalelor din ceramica;
2332 - Fabricarea caramizilor, tiglelor si altor produse pentru constructii din argila arsa;
2361 - Fabricarea produselor din beton pentru constructii;
2362 - Fabricarea produselor din ipsos pentru constructii;
2363 - Fabricarea betonului;
2364 - Fabricarea mortarului;
2369 - Fabricarea altor articole din beton, ciment si ipsos;
2370 - Taierea, fasonarea si finisarea pietrei;
2223 - Fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii;
1623 - Fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii;
2512 - Fabricarea de usi si ferestre din metal;
2511 - Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice;
0811 - Extractia pietrei ornamentale si a pietrei pentru constructii, extractia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei si a ardeziei;
0812 - Extractia pietrisului si nisipului;
2351 - Fabricarea cimentului;
2352 - Fabricarea varului si ipsosului;
2399 - Fabricarea altor produse din minerale nemetalice n.c.a.;
(iii) 711 - Activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica.
OUG nr. 43/2019 clarifica conditiile legate de cifra de afaceri ce trebuie indeplinita pentru a beneficia de facilitati. Angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) si alte activitati specifice domeniului constructii in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala. Pentru societatile comerciale nou-infiintate, respectiv inregistrate la registrul comertului incepand cu luna ianuarie a anului 2019, cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care se aplica scutirea, iar pentru societatile comerciale existente la data de 1 ianuarie a fiecarui an se considera ca baza de calcul cifra de afaceri realizata cumulat pe anul fiscal anterior. Pentru societatile comerciale existente la data de 1 ianuarie al fiecarui an care au avut o cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) realizata cumulat pe anul fiscal anterior de peste 80% inclusiv, facilitatile fiscale se vor acorda pe toata durata anului in curs, iar pentru societatile comerciale existente la aceeasi data care nu realizeaza aceasta limita minima a cifrei de afaceri se va aplica principiul societatilor comerciale nou-infiintate. Aceasta cifra de afaceri se realizeaza pe baza de contract sau comanda si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare activitatilor mentionate la lit. a). Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata.
In act se mai mentioneaza faptul ca mecanismul de calcul al cifrei de afaceri prevazut la lit. b), in vederea aplicarii facilitatii fiscale, se va stabili prin ordin al presedintelui Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza, care se va publica pe site-ul institutiei.
Scutirea se aplica potrivit instructiunilor la ordinul comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii si justitiei sociale si al ministrului sanatatii, prevazut la art. 147 alin. (17), iar Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate reprezinta declaratie pe propria raspundere pentru indeplinirea conditiilor de aplicare a scutirii (declaratia 112).
Despre angajatii care activeaza part time in domeniul constructiilor nu se specifica nimic, asa ca exista riscul ca acestia sa nu se bucure de aceste facilitati.