email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OUG nr. 43/2019 modifica OUG 114/2018 pe domeniul constructiilor

OUG nr. 43/2019 modifica OUG 114/2018 pe domeniul constructiilor
facilitati fiscalecifra de afaceriOUG 114/2018OUG nr. 43/2019

OUG nr. 43/2019 care modifica OUG 114/2018 pe domeniul constructiilor a fost publicata in data de 21 iunie in Monitorul Oficial si se va aplica incepand cu data de 20 iulie 2019. 

Noutatile pe care le aduce noul act normativ, OUG nr. 43/2019, vizeaza facilitatile fiscale acordate angajatilor din domeniul constructiilor, mareste aria codurilor CAEN care pot beneficia de facilitatile introduse si clarifica conditiile legate de cifra de afaceri ce trebuie indeplinita pentru a beneficia de facilitati.

 

Principalele modificari pe care le aduce OUG nr. 43/2019 in domeniul constructiilor


OUG nr. 43/2019 mentine salariul minim brut garantat in plata pentru salariatii din domeniul constructiilor la suma de 3.000 lei lunar, pentru perioada 01 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2028. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 30.000 lei, obtinut din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 30.000 lei nu va beneficia de facilitati fiscale. Este important de mentionat faptul ca angajatorii care nu respecta aceasta conditie va fi amendat contraventional si se va trece la anularea acordarii facilitatilor fiscale. Mai multe informatii despre noile reguli a scris specialistul nostru Irina Dumitrescu AICI inca de la "nasterea" proiectului.

Recalcularea contributiilor si a impozitului se efectueaza in conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru diferentele de obligatii fiscale rezultate ca urmare a recalcularii contributiilor sociale si impozitului pe venit se percep dobanzi si penalitati de intarziere potrivit dispozitiilor art. 173 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare. 


Ordonanta se va aplica in urmatoarele tipuri de activitati: 


(i) activitatea de constructii definita la codul CAEN 41.42.43 - sectiunea F – Constructii;

(ii) domeniile de producere a materialelor de constructii, definite de urmatoarele coduri CAEN:

2312 - Prelucrarea si fasonarea sticlei plate; 2331 - Fabricarea placilor si dalelor din ceramica; 

2332 - Fabricarea caramizilor, tiglelor si altor produse pentru constructii din argila arsa; 

2361 - Fabricarea produselor din beton pentru constructii; 

2362 - Fabricarea produselor din ipsos pentru constructii; 

2363 - Fabricarea betonului; 

2364 - Fabricarea mortarului; 

2369 - Fabricarea altor articole din beton, ciment si ipsos; 

2370 - Taierea, fasonarea si finisarea pietrei; 

2223 - Fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii; 

1623 - Fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii; 

2512 - Fabricarea de usi si ferestre din metal; 

2511 - Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice; 

0811 - Extractia pietrei ornamentale si a pietrei pentru constructii, extractia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei si a ardeziei; 

0812 - Extractia pietrisului si nisipului; 

2351 - Fabricarea cimentului; 

2352 - Fabricarea varului si ipsosului;

 2399 - Fabricarea altor produse din minerale nemetalice n.c.a.; 

(iii) 711 - Activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica.


OUG nr. 43/2019 clarifica conditiile legate de cifra de afaceri ce trebuie indeplinita pentru a beneficia de facilitati. Angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) si alte activitati specifice domeniului constructii in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala. Pentru societatile comerciale nou-infiintate, respectiv inregistrate la registrul comertului incepand cu luna ianuarie a anului 2019, cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care se aplica scutirea, iar pentru societatile comerciale existente la data de 1 ianuarie a fiecarui an se considera ca baza de calcul cifra de afaceri realizata cumulat pe anul fiscal anterior. Pentru societatile comerciale existente la data de 1 ianuarie al fiecarui an care au avut o cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) realizata cumulat pe anul fiscal anterior de peste 80% inclusiv, facilitatile fiscale se vor acorda pe toata durata anului in curs, iar pentru societatile comerciale existente la aceeasi data care nu realizeaza aceasta limita minima a cifrei de afaceri se va aplica principiul societatilor comerciale nou-infiintate. Aceasta cifra de afaceri se realizeaza pe baza de contract sau comanda si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare activitatilor mentionate la lit. a). Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata.

In act se mai mentioneaza faptul ca mecanismul de calcul al cifrei de afaceri prevazut la lit. b), in vederea aplicarii facilitatii fiscale, se va stabili prin ordin al presedintelui Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza, care se va publica pe site-ul institutiei. 

Scutirea se aplica potrivit instructiunilor la ordinul comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii si justitiei sociale si al ministrului sanatatii, prevazut la art. 147 alin. (17), iar Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate reprezinta declaratie pe propria raspundere pentru indeplinirea conditiilor de aplicare a scutirii (declaratia 112).


Despre angajatii care activeaza part time in domeniul constructiilor nu se specifica nimic, asa ca exista riscul ca acestia sa nu se bucure de aceste facilitati. 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
facilitati fiscalecifra de afaceriOUG 114/2018OUG nr. 43/2019


Data aparitiei: 24 Iunie 2019

Votati articolul "OUG nr. 43/2019 modifica OUG 114/2018 pe domeniul constructiilor":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 39 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X