In cazul microintreprinderilor si firmelor carora li se aplica impozitul specific, avantajul in natura privind utilizarea in interes personal a masinii de serviciu nu va mai fi considerat venit impozabil, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, publicat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.
Legislatia actuala (art. 76 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal) incadreaza in categoria avantajelor de natura salariala utilizarea oricarui bun, inclusiv a unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii sau inchiriat de la o terta persoana, in scop personal, cu exceptia deplasarii pe distanta dus-intors de la domiciliu sau resedinta la locul de munca/locul desfasurarii activitatii, anunta fiscalitatea.ro.
Aceste avantaje intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii. Asadar, microintreprinderile si firmele cu impozit specific sunt obligate sa tina evidenta si sa calculeze avantajul in natura si impozitul pentru acesta.
Intr-adevar, Codul Fiscal prevede, in prezent, ca sunt scutite de la impozit pe venit avantajele sub forma utilizarii in scop personal a vehiculelor pentru care cheltuielile sunt deductibile in cota de 50%", cota care se aplica "vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice". Aceasta regula se aplica doar platitorilor de impozit pe profit, insa microintreprinderile ori firmele cu impozit specific nu pot deduce, asa ca nu se incadreaza in aceasta categorie.
Modificarea fiscala vine in urma insistentelor facute de mediul de afaceri. Daca va intra in vigoare, momentan fiind doar la stadiu de proiect, Codul fiscal va arata in felul urmator:
La art 76, alineatul 4, va fi introdus punctul u), dupa cum urmeaza:
"ART. 76 - Definirea veniturilor din salarii si asimilate salariilor
(4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
u) avantajele in scopul utilizarii in scop personal a vehiculelor mentionate la articolul 25, alineatul 3, litera l) care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, aflate in patrimoniul persoanelor juridice ce aplica regimul de impozitare al microintreprinderlor sau impozitul specific unor activitati.”
Impactul bugetar negativ – nu poate fi calculat din lipsa datelor care sa permita evaluarea, respectiv dimensiunea anuala/lunara a avantajelor primite din utilizarea in scop personal a vehiculelor aflate in patrimoniul persoanelor juridice ce aplica regimul de impozitare al microintreprinderilor sau impozitul specific unor activitati.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Examen Consultant Fiscal 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Citeste si: Achizitia intracomunitara a unui autoturism. Monografie contabila si tratament fiscal