Nu stiti cum se procedeaza atunci cand achizitionati un autoturism din strainatate? Va prezentam in continuare un caz privind achizitia intracomunitara a unui autoturism. Expertul nostru ne va ajuta sa afla care este tratamentul fiscal si monografia contabila in ceea ce priveste TVA la achizitia din Germania a unui autovehicul care la momentul intrarii in Romania (in luna februarie) nu are mai mult de 6000 km la bord. Aceasta informatie nu apare in facutra si nici data fabricatiei masinii.
Pe factura este mentionat "nu se plateste TVA" conform traducator autorizat. Furnizorul din Germania prezinta cod valid de TVA conform verificare VIES.
Daca la data verificarii la RAR in vederea inmatricularii in Romania masina va avea mai mult de 6000 km, se considera ca este second hand?
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Achizitia intracomunitara a unui autoturism: raspunsul specialistului
Achizitia intracomunitara de autoturisme presupune cumpararea unui autoturism de catre o persoana din Romania (persoana juridica inregistrata sau neinregistrata in RO in scopuri de TVA sau persoana fizica) dintr-o alta tara membra a Uniunii Europene.
In ceea ce priveste TVA, autoturismele noi sunt definite de Codul fiscal, art.266, astfel:
(3) Mijloacele de transport noi la care se face referire la art. 268 alin. (3) lit. b) si la art. 294 alin. (2) lit. b) sunt cele prevazute la lit. a) si care indeplinesc conditiile prevazute la lit. b), respectiv:
in cazul unui vehicul terestru, acesta sa nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6.000 km;
Deci un autoturism nou este acel autoturism care indeplineste una din conditiile de mai sus. Autoturismele second-hand sunt cele care nu indeplinesc nici una din aceste conditii.
In cazul autoturismelor noi, atunci cand orice persoana (persoana juridica inregistrata sau neinregistrata in RO in scopuri de TVA sau persoana fizica) achizitioneaza un autoturism nou (indiferent de valoare) dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, persoana respectiva va datora 19% TVA in Romania.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Persoana juridica inregistrata in scopuri de TVA nu va plati efectiv TVA deoarece va aplica TVA prin mecanismul taxarii inverse, astfel TVA se inregistreaza numai in contabilitate.
Prin urmare o persoana juridica inregistrata in scopuri de TVA in Romania care efectueaza o achizitie intracomunitara de autoturisme noi:
-Va primi o factura fara TVA de la vanzator;
-Va aplica mecanismul taxarii inverse pentru achizitia autoturismului nou prin inregistrarea procentului de 19% aplicat la valoarea bunului atat ca TVA deductibila, cat si TVA colectata;
- Va declara tranzactia pe randurile 5 si 5.1., precum si pe randurile 18 si 18.1 din decontul de TVA;
-Va declara tranzactia in declaratia recapitulativa 390 pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a avut loc achizitia.
In cazul achizitiei de mijloace de transport care nu sunt noi, sunt aplicabile reglementari specifice si se vor trata diferentiat in functie de regimul care s-a aplicat in celalalt stat membru.
A.) In cazul in care mijlocul de transport care nu este nou a fost vandut de o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in alt stat membru si care nu a aplicat regim second-hand.
In acest caz se aplica acelasi tratament ca si in cazul achizitiei de mijloace de transport noi:
• persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania va comunica codul sau de TVA furnizorului, care va scuti de TVA livrarea intracomunitara.
• furnizorul va emite o factura fara TVA in care va mentiona ca s-a aplicat scutirea de TVA pentru livrarea intracomunitara;
• in Romania, cumparatorul va avea obligatia de plata a TVA pentru achizitia intracomunitara de mijloace de transport prin mecanismul taxarii inverse;
• cumparatorul va raporta in declaratia recapitulativa operatiunea.
Este important de retinut ca, la revanzarea acestor bunuri, cumparatorul din Romania nu va putea aplica regimul special pentru bunuri second-hand prevazut la art. 152² din Codul fiscal.
B.) In cazul in care mijlocul de transport care nu este nou a fost vandut de o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in alt stat membru dar care a aplicat regimul special pentru bunuri second-hand sau de o persoana care a aplicat similarul din alt stat membru al scutirii de TVA prevazut la art. 136 din Directiva 112/2006/CE.
In aceasta situatie achizitia intracomunitara nu este impozabila in Romania, deci nu se datoreaza TVA, conform art.268, alin.(8), lit.c) din Codul Fiscal: “(…) nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania.
c) achizitiile intracomunitare de bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si de antichitati, in sensul prevederilor art. 312, atunci cand vanzatorul este o persoana impozabila revanzatoare, care actioneaza in aceasta calitate, iar bunurile au fost taxate in statul membru de unde sunt furnizate, conform regimului special pentru intermediarii persoane impozabile, in sensul art. 313 si 326 din Directiva 112, sau vanzatorul este organizator de vanzari prin licitatie publica, care actioneaza in aceasta calitate, iar bunurile au fost taxate in statul membru furnizor, conform regimului special, in sensul art. 333 din Directiva 112;
Prin urmare:
• Nu se va datora si plati TVA;
• Nu se va aplica taxare inversa;
• Achizitia nu se va declara in Declaratia recapitulativa;
• Tranzactia se declara in decontul de TVA la randul 26.
Din punct de vedere al TVA nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si de antichitati, in sensul prevederilor art. 312, atunci cand vanzatorul este o persoana impozabila revanzatoare, care actioneaza in aceasta calitate, iar bunurile au fost taxate in statul membru de unde sunt furnizate, conform regimului special pentru intermediarii persoane impozabile sau vanzatorul este organizator de vanzari prin licitatie publica, care actioneaza in aceasta calitate, iar bunurile au fost taxate in statul membru furnizor, conform regimului special, in sensul art. 333 din Directiva 112.
Potrivit art. 312 alin. (10) din Codul Fiscal persoanele impozabile nu au dreptul la deducerea taxei datorate sau achitate pentru bunuri care au fost sau urmeaza sa fie achizitionate de la persoana impozabila revanzatoare, in masura in care livrarea acestor bunuri de catre persoana impozabila revanzatoare este supusa regimului special.
In cazul achizitiei intracomunitare de bunuri second - hand acestea nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania atunci cand vanzatorul este o persoana impozabila revanzatoare, care actioneaza in aceasta calitate iar bunurile au fost taxate in statul membru de unde sunt furnizate, conform regimului special pentru intermediarii persoane impozabile sau vanzatorul este organizator de vanzari prin licitatie publica, care actioneaza in aceasta calitate, iar bunurile au fost taxate in statul membru furnizor conform regimului special.
Pe factura de vanzare a bunurilor pentru care se aplica regimul special second- hand nu se va inscrie taxa aferenta livrarilor de bunuri supuse regimului special.
Persoanele impozabile care achizitioneaza bunuri pentru care se aplica regimul special nu au dreptul la deducerea taxei datorate sau achitate vanzatorului bunului.
Inregistrarea in contabilitate a achizitiei auto se efectueaza astfel:
2133 = 404
Mijloace de transport Furnizori de imobilizari
Plata
404 = 5124
Aplicare taxare inversa (daca este cazul)
4426 = 4427
In concluzie, regimul aplicat din punct de vedere al TVA pentru societatea cumparatoare din Romania nu este influentat de constatarile facute la RAR cu privire la km.parcursi ci de calitatea vanzatorului din UE si de modul de facturare a autovehicului.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Mariana Prejbeanu - Expert contabil, Consultant fiscal, Auditor financiar.