email
Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea asociatiilor de proprietari ar putea fi MODIFICATA la un an de cand a intrat in vigoare

Legea asociatiilor de proprietari ar putea fi MODIFICATA la un an de cand a intrat in vigoare
asociatii de proprietariLegea 196/2018amenzicondominiu

Legea 196/2018 privind asociatiile de proprietari a intrat in vigoare la 28 septembrie 2018, aducand la pachet multe reglementari importante, dar si amenzi care ajung pana la 10.000 de lei. La un an de la aplicarea actului normativ, a fost inregistrat la Senat un proiect care va aduce noi modificari in aceasta sfera.
 

Tot la un an de la de cand a intrat actul in vigoare, contribuabilii au trebuit sa se conformeze unei prevederi extrem de importante. Mai exact, asociatiile de proprietari au avut termen limita pana pe 28 septembrie 2019 sa adopte un document cu regulile de comportament din bloc.

Odata cu punerea in aplicare a prevederilor Legii nr. 196/2018, asociatiile de proprietari au semnalat o serie de reguli care nu sunt deloc usor de pus in practica.  Aceasta propunere legislativa a fost elaborata pentru solutionarea problemelor identificate de catre asociatiile de locatari. Modificarile prezentate au fost facute la propunerea acestora, prin situatiile intalnite in practica, cand a fost necesara punerea in aplicare a prevederilor legii, prtecizeaza initiatorii, mai multi deputati si senatori USR.


Stiti cum sa aplicati Legea 196/2018, Ordinul 1058/2019, regulile contabile, fiscale la asociatiile de proprietari? "Lucrarea Asociatiile de proprietari. Modificari in 2019" este, fara nicio exagerare, cea mai buna sursa de explicatii, comentarii si solutii

 

Va prezentam mai jos seria de modificari care ar putea fi aduse Legii 196/2018


Asadar, prin acest proiect se urmareste:


- O mai buna precizare a cadrului de reglementare al legii.

- Modificari in ceea ce priveste reprezentarea in cadrul asociatiilor de proprietari si documentele care sa ateste pregatirea administratorilor de condominiu.

-  Asociatiile de proprietari sunt entitati private autonome care functioneaza independent, dar prin actuala lege s-ar putea considera ca acestea sunt in subordinea sau sub controlul autoritatilor locale. Astfel, aceste prevederi ar trebui eliminate. Un exemplu in acest caz ar fi controlul efectuat de catre primarii; asociatiile de proprietari au organe proprii de control, pot solicita expertize contabile, dar mai ales pot fi controlate de catre organe de control abilitate prin legi speciale, precum ANAF, ISU etc. Prin urmare, controlul efectuat de catre primarii nu este necesar.

- In ceea ce priveste procedura de infiintare si inregistrare a asociatiilor de proprietari, se aduc modificari cu privire la modul de infiinfare a asociatiilor, deoarece pot exista situatii in care intr-o unitate de proprietate imobiliara pot exista mai multi coproprietari.

- Se aduc clarificari privind detalierea componentelor condominiilor si divizarea asociatiilor in functie de acestea, deoarece exista situatii cand, in functie de anumite utilitati, nu se poate face o separare clara a componentelor.

- Facilitarea includerii unor noi membri, ulterior formarii asociatiei.

 - Se va permite asociatiilor de locatari sa detina mai multe conturi bancare.

- Sectiunea privind asociatiile de chiriasi este eliminata complet, deoarece aceasta face  obiectul unei alte reglementari.

- In sectiunea privind drepturile si obligatiile proprietarilor, proprietarilor nu li se va permite sa aiba acces la anumite documente ale asociatie! care cuprind date cu caracter personal. Proprietarii vor avea obligatia sa notifice presedintele privind orice schimbare intervenita in privinta celor care locuiesc, inclusiv chiriasii.

- In cazul daunelor, proprietarii pot mandata alte persoane sa-i reprezinte in fata tertilor.

- In cazul urgentelor precum inundatiile, proprietarii vor fi obligati sa permita accesul in locuinta fara preavizul emis de 5 zile.

- In capitolul privind organizarea si functionarea asociatiilor, va fi suficient ca o persoana sa detina studii medii pentru a ocupa functia de cenzor.

- Persoanele care au datorii la asociatie nu vor mai putea fi alese sau numite in functii de conducere, administrare sau control.

- Ordinea de zi a adunarilor generale va putea fi semnata de catre 20% din membrii asociatiei si nu va mai fi nevoie de semnatura cenzorului. Numarul membrilor comitetului executiv nu va mai fi limitat la 5 persoane, ci fiecare asociatie va putea stabili numarul acestora.

 - In scopul administrarii si intretinerii condominiilor, asociatiile de proprietari vor putea incheia contracte cu structuri asociative ale asociatiei de proprietari.

- Se elimina obligatia administratorilor de a obtine un atestat de la primarie.

- Se elimina prevederea care specifica faptul ca presedintele asociatiei poate negocia contracte de utilitati, deoarece acestea sunt de fapt aprobate prin hotarare a autoritatilor publice locale, iar orice modificare trebuie aprobata de autoritatea competenta dupa care sa fie generalizata pentru respectarea egalitatii de tratament a utilizatorilor.

- Se elimina prevederea ce spune ca administratorul nu poate face nicio cheltuiala din fondul administratiei, fara acordul scris al adunarii generale. Lucrul acesta ar insemna ca inclusiv pentru cheltuielile facute din fondul de rulment ar fi necesar acordul scris.


- Se elimina plafonul de casa de 1000 lei pentru pastrarea banilor in casierie. Nu exista nicio alta persoana juridica in Romania care sa mai aiba un astfel de plafon (el a fost desfiintat in tara noastra in 2005-2006).

- In practica nu se intampla ca asociatia de locatari sa ajunga pe excedent, sumele incasate sa fie mai mari decat valoarea totala a cheltuielilor. Pe listele de cheltuieli se trec doar cele existente si nu se trec cheltuieli care nu exista sau viitoare, de aceea prevederea din lege privind excedentul ar trebui eliminata.

- In varianta actuala de lege a fost omis consumul de gaz la comun din lista cheltuielilor repartizate dupa numarul de persoane, astfel c4 e necesara introducerea acestei menfiunt.

- In cazul proprietatilor cu alta destinatie decat cea de locuire, repartizarea cheltuielilor privind consumul de energie termica pentru incalzire se va face in functie de suprafata utila.

 

Consulta documentele atasate mai jos:

Forma initiatorului

Expunerea de motive

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2023

Scapati de orice grija privind inventarierea!


Urmati pas cu pas instructiunile prezentate pe lucrarea “Manualul de Inventariere”!

 In Manualul de Inventariere gasiti:

 •     noile proceduri de inventariere, pas cu pas
 •     setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti
 •     exemple de inventariere pentru productie, agricultura, turism, constructii etc.
 •     modul cum se realizeaza procedura de inventariere in SAGA
 •     modul cum se face inventarierea pentru situatiile financiare interimare
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
asociatii de proprietariLegea 196/2018amenzicondominiu

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 02 Octombrie 2019


Votati articolul "Legea asociatiilor de proprietari ar putea fi MODIFICATA la un an de cand a intrat in vigoare":
Rating:

Nota: 3.56 din 5 din 8 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Ghid de la A la Z pentru implementarea si continuarea aplicarii IFRS

  • Respectarea Standardelor Internationale de Raportare Financiara poate pune in dificultate chiar si un specialist cu experienta, avand in vedere ca au aparut modificari recente in Planul de conturi.  Cine are obligatia aplicarii IFRS? Ce noutati au aparut privind legislatia IFRS? Care este metoda optima de raportare financiara in economiile hiperinflationiste? Toate aceste intrebari iti dau dureri de cap? Elimina obstacolele din Raportarile Financiare si us...» citeste mai departe aici

 • Cum trebuie sa procedeze profesorii care dau meditatii. Ghidul ANAF pentru declararea veniturilor

  • ANAF a publicat un ghid pentru profesorii care au venituri din meditatii, in care subliniaza ca acestia trebuie sa se inregistreze la Registrul Comertului si sa isi declare sumele obtinute prin depunerea Declaratiei unice.  Persoanele fizice care realizeaza venituri din meditatii au obligatia de a depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) pana la data de 25 mai sau in termen de 30 de...» citeste mai departe aici

 • Veniturile din activitati de infrumusetare trebuie declarate la ANAF. Termene si calcule

  • ANAF a elaborat un ghid pentru persoanele fizice care obtin venituri din activitati de infrumusetare (make-up, hairstyling, manichiura, cosmetica), in care subliniaza ca pentru aceste sume se datoreaza impozit pe venit si contributii sociale.  Institutia a derulat si anul anterior trei proiecte pilot privind stimularea conformarii voluntare, dedicat persoanelor fizice, care se vor concentra pe educarea si informarea contribuabililor despre obligatiile...» citeste mai departe aici

 • Monitorul Oficial: ORDIN 1.228/2023 privind prospectele operatiunilor de preschimbare a titlurilor de stat aferente lunii martie 2023

  • In Monitorul Oficial nr. 251 din 27 martie 2023 a fost publicat Ordinul 1.228/2023 privind prospectele operatiunilor de preschimbare a titlurilor de stat aferente lunii martie 2023. In randurile de mai jos redam Ordinul mentionat si prospectul. Ministrul finantelor emite urmatorul ordin: Art. 1. — In vederea administrarii riscurilor asociate datoriei publice guvernamentale, se aproba prospectul operatiunilor de preschimbare a titlurilor de stat in luna martie 2023, ...» citeste mai departe aici

 • Cine are obligatia depunerii Declaratiei 311?

  • Declaratia 311 este "Declaratiea privind taxa pe valoarea adaugata colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal".  Declaratia 311 se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei pentru livrarile de bunuri/...» citeste mai departe aici

 • Formularul 398 - Declaratie speciala de TVA: 31 martie 2023 este termenul limita de depunere

  • Se apropie data de 31 martie 2023, termenul limita de depunere pentru Formularul 398 - Declaratie speciala de TVA (VAT Return One Stop)". Astfel, persoanele impozabile care sunt inregistrate in Romania pentru utilizarea regimului special pentru vanzarea la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte, prevazut la art. 3152 din Codul fiscal, trebuie sa depuna prin mijloace electronice declaratia speciala de TVA pentru fiecare luna, indife...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X