email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Asociatii de proprietari: sunt obligate sa transmita facturile in sistemul RO e-Factura?

Asociatii de proprietari: sunt obligate sa transmita facturile in sistemul RO e-Factura?
asociatii de proprietarie-facturafacturi electronice

Prin acest articol oferim clarificari si indrumari relevante pentru persoanele implicate in activitatea asociatiilor de proprietari. Vom afla, in continuare, de la specialistul nostru, daca asociatiile de proprietari au obligatia de a transmite facturi in sistemul RO e-Factura.

Asociatiile de proprietari: sunt obligate sa foloseasca e-Factura?

Intrebare: "Un condominium, asociatie de proprietari, are obligatia de a emite facturi catre proprietati persoane fizice si proprietari persoane juridice cu cheltuielile condominiului sau acestia pot plati cheltuielile in baza tabelului de cheltuieli? Asociatia de proprietari are obligatia transmiterii facturilor in RO e-Factura?"

Raspuns: Conform Legii 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor, art. 2 lit. d) d) asociatie de proprietari - forma de asociere autonoma si fara scop lucrativ a proprietarilor dintr-un condominiu, avand ca scop administrarea, exploatarea, intretinerea, repararea, reabilitarea si modernizarea proprietatii comune, mentinerea in stare buna a imobilului, respectarea drepturilor si asumarea obligatiilor de catre toti proprietarii;

Lucrarea Asociatiile de proprietari va furnizeaza informatii detaliate despre responsabilitatile dvs. in contextul modificarilor legislative, cu accent pe riscurile la care va expuneti in cazul in care nu aplicati corect aceste modificari.


Conform art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal urmatoarele operatiuni sunt scutite de taxa:
"e)arendarea, concesionarea, inchirierea si leasingul de bunuri imobile, acordarea unor drepturi reale asupra unui bun imobil, precum dreptul de uzufruct si superficia, cu plata, pe o anumita perioada. Fac exceptie urmatoarele operatiuni:
1.operatiunile de cazare care sunt efectuate in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping;
2.inchirierea de spatii sau locatii pentru parcarea autovehiculelor;


3.inchirierea utilajelor si a masinilor fixate definitiv in bunuri imobile;
4.inchirierea seifurilor;"

Conform normelor metodologice ale art. 319 facturare art. 92 lit. (2) persoana impozabila care presteaza un serviciu conform art 292 alin (2) nu are obligatia sa emita o factura:
"(2)Persoana impozabila care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii scutita fara drept de deducere a taxei, conform art. 292 alin. (1) si (2) din Codul fiscal, nu are obligatia intocmirii unei facturi, operatiunile fiind consemnate in documente potrivit legislatiei contabile."

Conform art. LIX alin (1) din Legea 296/2023 au obligatia de a transmite in sistemul RO E factura, incepand cu 01.01.2024, persoanele impozabile stabilite in Romania care emit facturi pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania:
"(1)Operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275 si art. 278-279 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, efectuate in relatia B2B, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) lit. n) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 139/2022, au obligatia in perioada 1 ianuarie 2024-30 iunie 2024 sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prevazut in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura."

Relatia B2B este definita la in OUG 120/2021 ca fiind tranzactia avand ca obiect executia de lucrari, livrarea de bunuri/ produse si/ sau prestarea de servicii dintre doi operatori economici;

Asadar, prevederile legate de obligativitatea transmiterii facturilor prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, se aplica operatorilor economici - persoane impozabile stabilite in Romania, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania, efectuate in relatia B2B (Business to Business), indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA.

Asociatiile de proprietari, in calitatea lor de furnizori de servicii, intra sub incidenta acestor prevederi, cu conditia sa indeplineasca criteriile stabilite de Legea nr. 296/2023:
- Sunt operatori economici - persoane impozabile stabilite in Romania.
- Efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii (inchiriere spatii catre personae juridice)- care au locul livrarii/prestarii in Romania.
- Relatia B2B - Interactiunile trebuie sa fie intre persoane juridice, ceea ce presupune ca factura electronica este obligatorie pentru tranzactiile cu alte persoane juridice.

Pentru persoanele fizice, legea nu prevede obligativitatea utilizarii sistemului RO e-Factura in relatia B2C (Business to Consumer). Astfel, asociatiile de proprietari nu sunt obligate sa emita facturi prin sistemul e-Factura persoanelor fizice.

Recomandarea este ca asociatia de proprietari care indeplineste conditiile de mai sus si se incadreaza in categoriile de operatori economici mentionate in lege, sa se conformeze prevederilor acesteia, transmitand facturile emise in sistemul RO e-Factura pentru tranzactiile B2B.

Asociatia trebuie sa se inregistreze in SPV, deoarece furnizorii de servicii si utilitati vor transmite facturile incepand cu 1.07.2024 doar prin intermediul RO e-Factura.

Raspuns oferit in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
asociatii de proprietarie-facturafacturi electronice


Data aparitiei: 21 Februarie 2024

Votati articolul "Asociatii de proprietari: sunt obligate sa transmita facturile in sistemul RO e-Factura?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X