email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Persoanele fizice care inchiriaza prin Booking ori AirBNB, obligate sa obtina acordul vecinilor

Persoanele fizice care inchiriaza prin Booking ori AirBNB, obligate sa obtina acordul vecinilor
turismcazarecertificat

Persoanele fizice care au un apartament ori o garsoniera si vor sa inchirieze spatiul, in scop turistic, prin Booking, AirBNB sau alta platforma similara nu vor mai putea sa faca acest lucru fara acordul vecinilor, stabileste Ordinul ministrului antreprenoriatului si turismului nr. 510/2022. 


Actul normativ, publicat in Monitorul Oficial nr. 200 din 1 martie 2022, prevede ca si persoanele fizice vor putea sa solicite certificat pentru inchirierea locuintelor in scop turistic, insa autoritatile vor cere acordul scris al vecinilor. 

Pana la intratea in vigoare a ordinului 510/2022, persoanele fizice nu puteau sa solicite acest certificat daca nu aveau o forma de organizare inregistrata la Registrul Comertului (PFA, II, societate). Daca inchiriau, totusi, camere si fara acel certificat, activitatea nu era legala. 

Claudiu Nasui, vicepresedinte USR, atrage atentia asupra efectelor negative ale acestui ordin: 

"1) Mii de romani vor pierde o sursa de venit. Asta tocmai in perioada de criza. Ministrul „antreprenoriatului” loveste fix in micul antreprenoriat care si-a amenajat un apartament si voia sa-l inchirieze.

2) Degradarea turismului in Romania. Concurenta scoate ce-i mai bun dintr-o industrie. Cu mai putina concurenta, pe piata vor fi camere mai scumpe si mai proaste.


Antreprenoriatul pierde, turismul pierde, Romania pierde. Singurii care castiga sunt grupurile de interese care au facut lobby pentru acest ordin de ministru. Cu razboiul la granita, lor de asta le arde.
", este o parte din mesajul scris de Nasui pe Facebook

Ordinul nr. 510/2022 - textul actului normativ

Articolul I

Normele metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare si alimentatie publica, a licentelor si brevetelor de turism, aprobate prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale pentru Turism nr. 65/2013, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 353 si 353 bis din 14 iunie 2013, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 2, litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

a) operator economic - persoana fizica, persoana fizica autorizata, intreprinderea individuala sau familiala, societatea sau alta persoana juridica constituita conform legii, care desfasoara activitati de cazare, alimentatie publica si alte servicii specifice in structuri de primire turistice ca proprietar si/sau administrator al acestora, respectiv societatea sau alta persoana juridica constituita conform legii, care desfasoara activitati economice specifice agentiilor de turism;

2. La articolul 4, dupa alineatul (1) se introduc doua noi alineate, alineatele (1^1) si (1^2), cu urmatorul cuprins:

(1^1) Eliberare certificat de clasificare pentru persoane fizice - in vederea eliberarii certificatului de clasificare, operatorii economici persoane fizice proprietare de structuri de primire turistice cu functiuni de cazare de tipul apartamente si/sau camere de inchiriat in locuinte familiale depun la sediul institutiei publice centrale responsabile in domeniul turismului documentatia cu urmatorul continut:

a) cerere standardizata pentru obtinerea certificatului de clasificare de catre operatorii economici persoane fizice, conform modelului prevazut in anexa nr. 3^1 la prezentele norme metodologice;
b) fisa standardizata privind incadrarea nominala a spatiilor de cazare pe categorii si tipuri, conform anexei nr. 4 la prezentele norme metodologice, dupa caz;
c) copia actului de identitate al persoanei fizice solicitante, proprietara a structurii de primire turistice;
d) acordul asociatiei de locatari/proprietari sau acordul proprietarilor cu care operatorul economic persoana fizica are pereti comuni, pe plan orizontal si vertical, din care sa rezulte activitatile ce urmeaza a fi desfasurate in structura de primire turistica respectiva;
e) documentul din care sa rezulte dreptul de proprietate asupra structurii de primire turistice, precum si adresa unitatii respective.
(1^2) Operatorii economici persoane fizice pot solicita clasificarea doar pentru un numar maxim de 7 camere incadrate la tipul de structura de primire turistica apartamente si/sau camere de inchiriat in locuinte familiale proprietate personala, indiferent de numarul de locuinte in care sunt situate acestea.

3. La articolul 13, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:

(3) Operatorii economici proprietari si/sau administratori de structuri de primire turistice cu functiuni de cazare si/sau alimentatie publica, clasificate, precum si agentiile de turism au obligatia de a afisa, intr-un mod vizibil, la intrarea in structura de primire turistica cu functiune de cazare si/sau alimentatie publica/sediul agentiei de turism logoul brandului turistic national.

4. La articolul 58, dupa cel de-al treisprezecelea marcator se introduce un nou marcator, cu urmatorul cuprins:

• Anexa nr. 3^1 - Cerere standardizata data in temeiul prevederilor art. 4 alin. (1) din hotarare, in cazul eliberarii certificatelor de clasificare operatorilor economici persoane fizice;

5. Dupa anexa nr. 3 se introduce o noua anexa, anexa nr. 3^1, avand cuprinsul prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

Articolul II

Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

 

 

ANEXA
(Anexa nr. 3^1 la normele metodologice)

CERERE STANDARDIZATA
pentru obtinerea certificatului de clasificare de catre operatorii economici persoane fizice

 

In temeiul prevederilor art. 4 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 1.267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licentelor si brevetelor de turism, cu modificarile si completarile ulterioare,
Subsemnatul(a), .............................................................................., C.N.P. I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I, act de identitate ..... seria ..... nr. ............, in calitate de proprietar, solicit acordul pentru inceperea activitatii, introducerea in circuitul turistic si eliberarea certificatului/certificatelor de clasificare pentru:
Denumirea unitatii: ..............................................
Tipul de unitate: ......... (de exemplu, apartamente/camere de inchiriat)..........
Categoria de clasificare: ..... (stele).....
Adresa unitate/unitati: localitatea ............................., str. ........................... nr. ....., judetul ....................
Date de contact unitate/unitati: telefon ...................., fax ..................., e-mail ......................................, web ..................................
Conducerea operativa este asigurata de: ..............................................., telefon mobil .........................
Atasez prezentei cereri urmatoarele documente (Se bifeaza cu x):
1. Copia actului de identitate 
2. Fisa standardizata privind incadrarea spatiilor structurii/structurilor de cazare 
3. Copia actului de proprietate asupra imobilului 
4. Acordul vecinilor in vederea desfasurarii activitatii (pentru unitatile aflate in locuinte de tip condominiu) 
Declar pe propria raspundere ca am luat cunostinta de prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licentelor si brevetelor de turism, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de prevederile normelor metodologice de aplicare ale acesteia si consider ca sunt indeplinite in totalitate conditiile si criteriile prevazute in Normele metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare si alimentatie publica, a licentelor si brevetelor de turism, aprobate prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale pentru Turism nr. 65/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru structura/structurile de primire turistica/e nominalizata/e mai sus, conditii si criterii pe care ma oblig sa le respect pe toata durata functionarii, pentru tipul si categoria de clasificare mentionate in prezenta cerere si pentru structura inscrisa in formularele-tip ale fisei/fiselor privind incadrarea spatiilor de cazare anexate acesteia. In cazul in care se constata contrariul celor declarate voi suporta consecintele si inteleg sa imi fie aplicate reglementarile legale in vigoare.
De asemenea, prin prezenta imi exprim acordul cu privire la utilizarea si prelucrarea datelor cu caracter personal, conform Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date de catre Ministerul Antreprenoriatului si Turismului.

Data: ........................
Semnatura ........................

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

e-Factura si e-Transport. Atentie la NOUTATILE de la 1 iulie!


ANAF are la dispozitie 2 noi instrumente de control si urmarire, destinate sa stopeze evaziunea fiscala si sa creasca gradul de colectare a TVA: e-Factura si e-Transport!

  • Stiti exact ce obligatii noi aveti?
  • Care sunt erorile pe care le puteti comite?
  • Ce aveti de facut pentru a respecta legea?

Raspunsuri exacte gasiti in  e-Factura. e-Transport. Restart pentru sistemul fiscal din Romania!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
turismcazarecertificat

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 02 Martie 2022


Votati articolul "Persoanele fizice care inchiriaza prin Booking ori AirBNB, obligate sa obtina acordul vecinilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 02 Martie 2022 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X