Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) a eliberat avizul tehnic pentru doua aplicatii de ridesharing, potrivit unui anunt facut de ministrul demis al Comunicatiilor, Alexandru Petrescu.
Cele doua platforme sunt Uber si Bolt, iar Yango si Clever si-au depus si ele actele necesare pentru obtinerea avizului, potrivit unor surse din domeniu, anunta startupcafe.ro.
“Astazi, 16.10.2019, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a eliberat avizul tehnic pentru doi dintre operatorii platformelor digitale de transport alternativ cu autoturism si conducator auto intr-un termen mult mai rapid decat termenul limita prevazut de lege, astfel incat administratia publica sa contribuie in mod eficient la cresterea nivelului de mobilitate conectata si competitiva in beneficiul cetatenilor si economiei!”, a postat Alexandru Petrescu pe contul de Facebook.
Uber avertizase recent faptul ca peste jumatate dintre soferii parteneri din Romania ar avea conturile blocate daca noua legislatie ar intra in vigoare si ei nu ar avea avizul tehnic. "Suntem obligati sa punem in asteptare conturile soferilor care nu vor avea toata documentatia necesara pana la 1 noiembrie. Si noi, ca platforma, suntem in proces de autorizare, asteptam autorizatia sa iasa", a declarat recent sefa Uber, Nicoleta Schroeder . Pentru a pune lucrurile pe roti, oficialii aplicatiei au anuntat ca au inceput o campanie, numita Ultima zi #1Noiembrie, prin care sa-i ajute pe ceilalti conducatori auto sa intre in legalitate cat mai repede.
Potrivit noii legi a transportului alternativ, Ordonanta de Urgenta 49/2019, platformele care vor sa faca ridesharing in Romania au nevoie de aviz tehnic de la Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.
Firmele trebuie sa achite o taxa anuala de 50.000 lei la Ministerul Comunicatiilor. Functionarea fara acest aviz este sanctionata cu amenzi de la 10.000 lei pana la 30.000 lei.
Cele doua aplicatii de ridesharing au intrat oficial in legalitate odata cu obtinerea acestui aviz. Va reamintim ca toti soferii trebuie sa fie autorizati pentru transport alternativ, sa detina cazier judiciar, avize medicale si psihologice, sa detina atestat de conducator auto profesionist, sa plateasca asigurari si sa detina o casa de marcat pentru tranzactiile efectuate cu plata in numerar.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Platformele care nu vor primi avizul tehnic de la Ministerul Comunicatiilor pana la data 1 noiembrie vor fi nevoite sa isi opreasca activitatea. Totusi, acest termen ar putea fi prelungit pana la data de 1 februarie 2020, adica cu inca 3 luni, potrivit unui proiect de lege care a fost adoptat pe 23 septembrie de Senat.
Foto: Facebook