email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Iohannis a promulgat legea ridesharing-ului. Termenul pentru obtinerea autorizatiei a fost prelungit cu 3 luni

Iohannis a promulgat legea ridesharing-ului. Termenul pentru obtinerea autorizatiei a fost prelungit cu 3 luni
aplicatii ridesharingubersoferimonitorul oficial

UPDATE in 8 noiembrie 2019. Soferii de ridesharing, adica cei care lucreaza la companiile Uber, Bolt, Yango sau Clever Go, vor avea mai mult timp la dispozitie pentru a obtine autorizatia. Legea care amana autorizarea platformelor de ridesharing a fost promulgata, joi, de presedintele Klaus Iohannis, potrivit unui anunt al Administratiei Prezidentiale.


Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege in data de 22 octombrie, fiind for decizonal.Printre modificarile admise se afla prelungirea perioadei de tranzitie a celor afectati de reglementarile OUG 49/2019 la 1 februarie 2020. Termenul initial prevazut era 1 noiembrie 2019, o data care a starnit multe controverse printre firmele de ridesharing.


Va prezentam mai jos forma care a fost promulgata prin Decretul nr.799/2019, devenind astfel Legea nr. 204/2019.
 

1. Articolul 6 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Art.6. - In situatia in care operatorul platformei digitale este o persoana juridica nerezidenta, acesta este obligat sa aiba pe toata perioada in care isi desfasoara activitatea de intermediere a transportului alternativ pe teritoriul Romaniei o filiala inregistrata la Oficiul National al Registrului Comertului, prin care se deruleaza activitatile comerciale in Romania.”

2. La articolul 9, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(2) Avizul tehnic pentru platformele digitale va avea o valabilitate de 24 luni.”

3. La articolul 13, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„(2) Copia conforma a autorizatiei pentru transportul alternativ se elibereaza operatorului de transport alternativ autorizat numai pentru autoturismele detinute in proprietate, inchiriere sau comodat.”

4. La articolul 25 litera p) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

 „p) sa achite la bugetul de stat o taxa in valoare de 100.000 lei la fiecare 24 de luni;”

5. Articolul 37 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Art.37.- Persoanele fizice si juridice care deruleaza operatiuni ce intra sub incidenta prezentei ordonante de urgenta beneficiaza de o perioada de tranzitie pana la data de 1 februarie 2020.”

6. Articolul 38 se abroga.


“avizul tehnic pentru platformele digitale, autorizatia pentru transport alternativ, precum si copia conforma a autorizatiei pentru transport alternativ se elibereaza pentru perioadele corespunzatoare prevazute la art. 9 alin. (2), art 12, alin. (2), art. 13 alin. (5) din prezenta ordonanta de urgenta, fara a depasi data de 30 septembrie 2022.”


Proiectul de lege inca nu se aplica momentan. Ca sa intre in vigoare, trebuie publicat in Monitorul Oficial.
 

Deputatii au inclus prevederea ca operatorul platformei digitale sa plateasca la bugetul de stat 100.000 lei o data la doi ani. Forma in vigoare a ordonantei prevede ca operatorul trebuie sa achite la bugetul de stat o taxa anuala de 50.000 lei.

Un amendament nou prevede ca avizul tehnic va avea o valabilitate de 24 de luni, in forma actuala avea o valabilitate de 12 luni. Mai mult de atat, deputatii au eliminat prevederea potrivit careia avizul tehnic, autorizatia pentru transport alternativ si copia conforma a autorizatiei sunt eliberate inainte de 30 septembrie 2022.

Va reamintim ca proiectul a fost adoptat pe 23 septembrie de Senat, prima camera sesizata. Momentan, inca nu a intrat in vigoare acest act normativ, mai are nevoie de promulgarea sefului statului si sa fie publicat apoi in Monitorul Oficial.


Citeste si: Uber si Bolt au obtinut avizul tehnic necesar pentru a face ridesharing

 

 

 


Una dintre modificarile aduse vizeaza veniturile operatorilor platformelor digitale.

„Toate veniturile obtinute in urma efectuarii de transport cu autoturism si sofer alternativ inclusiv veniturile operatorilor platformelor digitale provenite din activitatea efectuata pe teritoriul Romaniei sunt impozitate in conformitate cu legislatia fiscala in Romania”.

La art. 19 a fost aprogata litera “a”, care continea obligatia ca autoturismele care efectueaza transport alternativ sa aiba maximum cinci locuri. Asadar, daca propunerea intra in vigoare, pentru activitatea de transport de tip ridesharing, vor putea fi folosite si masini cu mai multe locuri.

In plus, potrivit altui amendament admis de senatori, operatorul platformei digitale va trebui sa aiba o filiala inregistrata la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), prin care se deruleaza activitatile comerciale in Romania.

Inca o modificare care ar putea sa intre in vigoare este cea care permite ca operatorul de transport alternativ/conducatorul auto sa aiba dreptul de a incheia contracte de afiliere cu mai multi operatori ai platformelor digitale.

 

 

Consulta documentul cu toate modificarile privind OUG 49/2019.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
aplicatii ridesharingubersoferimonitorul oficial


Data aparitiei: 24 Septembrie 2019
Ultima actualizare: 08 Noiembrie 2019

Votati articolul "Iohannis a promulgat legea ridesharing-ului. Termenul pentru obtinerea autorizatiei a fost prelungit cu 3 luni":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 21 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X