Legea care reglementeaza activitatea companiilor de ridesharing va intra in vigoare la 1 noiembrie 2019. Acest termen se apropie cu pasi repezi si peste jumatate dintre soferii Uber nu sunt autorizati, anunta reprezentantii aplicatiei.
"Daca noua legislatie ar intra in vigoare maine, peste jumatate dintre soferii parteneri din Romania ar avea conturile blocate. O scadere drastica a numarului de masini disponibile inseamna un timp mai mare de asteptare pentru utilizatori", a spus Nicoleta Schroeder, manager general Uber Romania, in cadrul unei intalniri cu presa.
Schroeder explica faptul ca „legislatia si normele adoptate la finalul lunii august prevad clar ca, dupa perioada de tranzitie care expira la 1 noiembrie, platformele precum Uber trebuie sa blocheze accesul soferilor care nu au finalizat procesul de licentiere. Daca nu vom reusi sa implementam schimbarile, atunci atat noi, cat si soferii, riscam amenzi sau pierderea licentelor”.
Sefa Uber Romania a mai adaugat ca "Suntem obligati sa punem in asteptare conturile soferilor care nu vor avea toata documentatia necesara pana la 1 noiembrie. Si noi, ca platforma, suntem in proces de autorizare, asteptam autorizatia sa iasa".
Pentru a pune lucrurile pe roti, oficialii aplicatiei au anuntat ca au inceput o campanie, numita Ultima zi #1Noiembrie, prin care sa-i ajute pe ceilalti conducatori auto sa intre in legalitate cat mai repede.
Prin aceasta masura se doreste cresterea numarului de angajati Uber care lucreaza in Pipera, la Centrul de suport pentru soferii parteneri, si cresterea numarului de sesiuni de Q&A gazduite la acest centru. In plus, Uber desfasoara si o campanie mai ampla de informare in cadrul careia trimite e-mailuri si notificari in aplicatie.
"Pe parcursul lunii octombrie, echipele Uber din Romania isi vor uni eforturile pentru a ajuta cat mai multi soferi parteneri sa obtina licenta conform noii legi care reglementeaza ridesharingul. Aceasta este recent adoptata, iar prerogativele intra in vigoare la 1 noiembrie.”, anunta compania.
O veste buna pentru soferii care lucreaza pentru companii de ridesharing ar fi daca s-ar prelungi termenul pentru obtinerea autorizatiei cu 3 luni, pana la 1 februarie 2020, asa cum prevede un
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Examen Consultant Fiscal 2024
Va reamintim ca OUG nr. 49/2019 prevede o serie de obligatii atat pentru operatorii de transport alternativ, cat si pentru operatorii platformelor digitale.
Pasii pe care trebuie sa ii parcurga un sofer partener ori o companie de ridesharing pentru a obtine licenta
Soferii Uber, Bolt si Clever vor trebui sa aiba:
• autorizatie de transport alternativ;
• copie conforma a autorizatiei de transport alternativ;
• ecusonul de transport alternativ.
Documentele enumerate mai sus sunt eliberate de agentia teritoriala Autoritatea Rutiera Romana („ARR”) din judetul in care isi are sediul/domiciliul operatorul de transport alternativ (sau dupa caz, zona Bucuresti – Ilfov) si atesta indeplinirea de catre conducatorul auto si de catre autovehiculul utilizat pentru desfasurarea activitatii de transport alternativ a conditiilor prevazute de OUG 49/2019. Continuarea pe e-juridic.manager.ro.
Foto: pixabay.com