Incepand de vineri, 1 noiembrie, soferii de ridesharing risca amenzi uriase. Motivul il reprezinta intrarea in vigoare a prevederilor OUG 49/2019 privind activitatile de transport alternativ cu autoturism si conducator auto.
Din pacate, nu toti soferii au avut timp sa obtina documentatia necesara pentru a putea practica servicii de transport alternativ. Printre cerintele OUG 49/2019 se numara obtinerea de la Autoritatea Rutiera Romana (ARR) a autorizatiei de transport alternativ si a unui ecuson. Soferii sunt obligati prin lege sa poarte mereu ecusonul de transport alternativ si copia conforma a autorizatiei de transport.
Potrivit informatiilor din piata, problema o reprezinta obtinerea ecusonului de la ARR, avand in vedere ca institutia a inceput sa primeasca cereri pentru eliberarea lui din data de 28 octombrie, cu exact cinci zile inainte ca noua legislatie sa intre in vigoare.
La acest obstacol se mai adauga si faptul ca ARR isi ia prin lege 15 zile lucratoare la dispozitie sa raspunda solicitarilor pentru ecusoane.
Ce se intampla daca acest ecuson nu este pe fata si pe spatele autoturismului? Ei bine, soferii inscrisi in platformele de ridesharing, adica in jur de 20.000, nu vor putea sa iasa pe traseu.
In ceea ce priveste respectarea Legii ridesharing-ului, Clever a anuntat ca este prima aplicatie care a primit de la Guvern aviz definitiv de functionare.
La mijlocul lunii octombrie, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) a eliberat avizul tehnic pentru doua aplicatii de ridesharing, respectiv Uber si Bolt, insa acestea au avize tehnice provizorii, ceea ce inseamna ca actele sunt valabile doar pana la finalul acestui an.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Legislatia actuala - Ordonanta de Urgenta 49/2019, spune ca toate aplicatiile de transport alternativ trebuie sa obtina avizul tehnic de la Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale pana la 1 noiembrie 2019, pentru a-si putea continua activitatea in Romania.
Firmele trebuie sa achite o taxa anuala de 50.000 lei la Ministerul Comunicatiilor. Functionarea fara acest aviz este sanctionata cu amenzi de la 10.000 lei pana la 30.000 lei.
Citeste si: Transport de persoane prin UBER/CLEVER/YANGO. Ghid complet daca vrei sa fii sofer pentru aplicatii de ridesharing