email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE NOUA: Declararea adaosului comercial practicat a fost eliminata

LEGE NOUA: Declararea adaosului comercial practicat a fost eliminata
adaos comercialamenziinspectorii anaf

Contraventiile privind declararea adaosului comercial practicat si depasirea acestui adaos vor fi abrogate, conform Legii nr. 222/2020 pentru abrogarea Legii nr. 12/1990. 

Noul act normativ prevede eliminarea birocratiei privind adaosul comercial prin modificare Legii nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati de productie, comert sau prestari de servicii ilicite. 

Legea nr. 222/2020 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1018 din 2 noiembrie 2020 si intra in vigoare de la 5 noiemmbrie 2020.

Reamintim ca proiectul a fost inregistrat in luna iulie 2020 la Senat, iar in 6 octombrie 2020 a trecut de Camera Deputatilor.

Pana acum, operatorii economici aveau obligatia de a declara la organele fiscale adaosurile comerciale si pe cele de comision practicate. Asta in ciuda faptului ca Romania este o economie de piata libera, pe care preturile se formeaza prin cerere si oferta, iar legea nici macar nu prevede praguri maxime pentru un asemenea „adaos”. Initiatorii sunt de parere ca aceasta regula genereaza o birocratie inutila in plus pentru operatorii economici, dar si riscul real al aplicarii unor amenzi, desi nu exista un prejudiciu sau vatamarea vreunui interes.

Nedepunerea declaratiei adaosului practicat putea fi pedepsita prin amenzi contraventionale. "De exemplu, inspectorii ANAF au aplicat in 2017 un numar de 4 amenzi in cuantum de 31,500 de lei si in anul 2018 un numar de 3 amenzi in cuantum de 18.000 de lei. In mod inexplicabil, in anul 2019 s-au aplicat de peste 10 ori mai multe amenzi, respectiv 49 de amenzi in cuantum de 868.000 de lei. Toate acestea pentru nedepunerea unei declaratii care nu are nici un alt efect decat ferirea de riscul unei amenzi.", precizeaza initiatorii proiectului.
 

Legea nr. 222/2020 : continutul actului normativ
 

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. I. -



Legea nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati de productie, comert sau prestari de servicii ilicite, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 121 din 18 februarie 2014, se abroga.
 

Art. II. -

Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 208 din 28 martie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 4, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:

"
(3) Se interzice comercializarea de produse sau prestarea de servicii, dupa caz, care nu indeplinesc conditiile stabilite prin lege sau de bunuri a caror provenienta nu este dovedita, in conditiile legii. Prin documente de provenienta se intelege, dupa caz, factura fiscala, factura, avizul de insotire a marfii, documentele vamale, factura externa sau orice alte documente stabilite prin lege."

2. La articolul 50 alineatul (1), literele a) si c) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

"
a) incalcarea dispozitiilor art. 4 alin. (1) si (2), art. 7 lit. a) a 2-a, a 3-a si a 5-a liniuta, lit. c) prima si a 2-a liniuta, cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 30.000 lei;

. . . . . . . . . .

c) incalcarea dispozitiilor art. 4 alin. (3), art. 5, art. 7 lit. b) prima, a 2-a si a 5-a liniuta, lit. c) a 3-a si a 4-a liniuta, art. 9, art. 10 lit. a)-f), h) si i), art. 11 si 14, cu amenda contraventionala de la 2.000 lei la 20.000 lei;".

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.


 

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
adaos comercialamenziinspectorii anaf


Data aparitiei: 04 August 2020
Ultima actualizare: 03 Noiembrie 2020

Votati articolul "LEGE NOUA: Declararea adaosului comercial practicat a fost eliminata":
Rating:

Nota: 4.9 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X