email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reduceri comerciale: baza legala si cum le inregistram in contabilitate

Reduceri comerciale: baza legala si cum le inregistram in contabilitate
reduceri comercialemonografie reduceri comercialeadaos comercialdescarcare gestiune

In cadrul comertului cu amanuntul din Romania, acordarea de reduceri de pret anumitor clienti in functie de valoarea achizitiilor efectuate este permisa si este o practica comuna de marketing. Reducerile de pret pot fi acordate atat la momentul vanzarii, cat si sub forma de discounturi sau promotii.

Reduceri comerciale - baza legala

Reducerile comerciale sunt reglementate din punct de vedere contabil in Reglementarile contabile, iar potrivit prevederilor pct. 76 alin. ( 1), reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor.

La pct. 76. alin. (7) se mentioneaza ca reducerile comerciale pot fi, de exemplu:

a) rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vanzare;

b) remizele - se primesc in cazul vanzarilor superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential; si

c) risturnele - sunt reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate.

Din punct de vedere fiscal reducerile potrivit prevderilor art. 286 alin. 4 lit. a) din Codul fiscal, baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele:
a) rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret, acordate de furnizori direct clientilor la data exigibilitatii taxei;

Potrivit prevederilor din NM de aplicare, rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret nu se cuprind in baza de impozitare a taxei daca sunt acordate de furnizor/prestator direct in beneficiul clientului la momentul livrarii/prestarii si nu constituie, in fapt, remunerarea unui serviciu sau unei livrari.

Avand in vedere baza legala de mai sus, analizam in continuare urmatorul studiu de caz:

Reduceri comerciale - studiu de caz

Intrebare: "O persoana juridica romana, inregistrata in scopuri de TVA, platitoare de impozit pe profit, face comert cu amanuntul cu produse naturiste. In cazul in care un client cumpara produse peste o anumita suma, i se acorda o reducere de pret. De exemplu, X cumpara produse in valoare de 1.000 lei, dar i se aplica o reducere de 15%, astfel X plateste 850 lei (aceasta suma apare si pe bon). Va rog sa imi spuneti daca este permisa de lege sa se acorde in cadrul comertului cu amanuntul reducere anumitor clienti, daca achizitia depaseste o anumita valoare? 2. Va rog sa imi prezentati monografia contabila, atat la inregistrarea vanzarii, cat si la descarcarea de gestiune (presupunem cota de tva 9% si un adaos de 35%)."

In comertul cu amanuntul poate fi utilizata metoda pretului cu amanuntul, pentru a determina costul stocurilor de articole numeroase si cu miscare rapida, care au marje similare si pentru care nu este practic sa se foloseasca alta metoda, potrivit punctului 286 alin. (8) din OMFP 1802/2014.

%371,4426 = 401

371= % 378, 4428 cu adaos de 35% si tva aferent de 9%

La momentul vanzarii inregistrati vanzarea marfurilor, iar reducerile comerciale acordate inscrise pe bon, ajusteaza veniturile si se inregistreaza raportul zilnic la valoarea neta, respectiv:

5311 = % 707,4427

Descarcarea gestiunii: 607= 371 si % 378,4428 = 371.

Coeficientului de repartizare K este un raport intre adaosul comercial si valoarea stocului de marfuri, aratand care este ponderea adaosului comercial in valoarea marfurilor. Coeficientul se aplica asupra veniturilor obtinute din vanzarea marfurilor si rezulta adaosul comercial aferent marfii vandute (indica ce procent din venitul obtinut reprezinta adaos comercial).

Acest coeficient se inmulteste cu valoarea bunurilor iesite din gestiune la pret de inregistrare, iar suma rezultata se inregistreaza in conturile corespunzatoare in care au fost inregistrate bunurile iesite.

La calcularea procentului mediu de adaos comercial, soldul initial al contului de marfuri si valoarea intrarilor de marfuri nu vor include TVA neexigibila.

Pentru descarcarea gestiunii este necesar a se calcula adaosul marfurilor vandute. Acest adaos se calculeaza cu ajutorul coeficientului K:

K = (Si 378 + Rc 378) / [ (Si 371 – Si 4428) + (Rd 371 – Rc 4428) ]

Coeficientul K se inmnulteste cu valoarea marfurilor vandute din care s-a scazut cota aferenta TVA, adica rulajul lunar al contului 707.

adaosul comercial = K * Rulajul lunar al contului 707

cost = rulaj lunar al contului 707 – adaos comercial

Rulajul lunar al contului 707 se refera doar la veniturile din vanzarea marfurilor cu amanuntul.


Citeste si: Cum procedam cand coeficientul K de descarcare a gestiunii NU corespunde cu valoarea adaosului comercial: chei de verificare in balanta >>

Raspuns oferit in luna iunie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Atentie la noutatile privind PROCEDURILE CONTABILE!


Important: modificarile fiscale privind subiectele sensibile pentru orice contabil sunt luate acum in vizor in lucrarea specializata Proceduri Contabile pentru Societati Comerciale:

• ajustarea pentru depreciere
• TVA
• contributii sociale
• contributia asiguratorie pentru munca
• impozite si taxe locale
  - decontarea unei parti din salariu
  - organizarea adunarilor generale ale actionarilor

Va oferim 40 de modele de proceduri gata scrise, in conformitate perfecta cu noua legislatie fiscala! 

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reduceri comercialemonografie reduceri comercialeadaos comercialdescarcare gestiune


Data aparitiei: 10 Iunie 2024

Votati articolul "Reduceri comerciale: baza legala si cum le inregistram in contabilitate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • 6 carti pentru o cariera de succes in contabilitate

  • Domeniul contabilitatii este unul care necesita o adaptare constanta la modificarile din Codul Fiscal. Succesul in aceasta cariera complexa depinde in mare masura de actualizarea permanenta a cunostintelor si de intelegerea profunda a legislatiei fiscale. De aceea, am selectat sase lucrari de specialitate care se remarca prin actualitatea si complexitatea lor, fiind indispensabile pentru orice profesionist in contabilitate care doreste sa exceleze. Prin combinarea t...» citeste mai departe aici

 • Salariul minim brut din agricultura si industria alimentara de la 1 iulie 2024

  • Conform art. 1 din HG 598/2024, incepand cu data de 1 iulie 2024, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste in bani, fara a include indemnizatii, sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.700 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 168,000 ore pe luna, reprezentand 22,024 lei/ora. Astfel, textul citat ...» citeste mai departe aici

 • Proiect ANAF: Procedura si formularele utilizate pentru modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor

  • Potrivit prevederilor art.88 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, contribuabilii au obligatia de a aduce la cunostinta organului fiscal central modificarile intervenite in datele declarate initial, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni.   In practica,  organele fiscale au constatat situatii in care d...» citeste mai departe aici

 • D406 (SAF-T): termenele de raportare pentru contribuabili mijlocii

  • Incepand cu 01.01.2024, o societate comerciala a trecut la categoria contribuabililor mijlocii. In cele ce urmeaza, veti afla termenele de transmitere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T). Referintele legislative relevante sunt disponibile in Ordinul nr. 1783/2021, care detaliaza procedurile si termenele de raportare pentru fisierul SAF-T, informeaza specialistii PortalCo...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X