email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reduceri comerciale: baza legala si cum le inregistram in contabilitate

Reduceri comerciale: baza legala si cum le inregistram in contabilitate
reduceri comercialemonografie reduceri comercialeadaos comercialdescarcare gestiune

In cadrul comertului cu amanuntul din Romania, acordarea de reduceri de pret anumitor clienti in functie de valoarea achizitiilor efectuate este permisa si este o practica comuna de marketing. Reducerile de pret pot fi acordate atat la momentul vanzarii, cat si sub forma de discounturi sau promotii.

Reduceri comerciale - baza legala

Reducerile comerciale sunt reglementate din punct de vedere contabil in Reglementarile contabile, iar potrivit prevederilor pct. 76 alin. ( 1), reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor.

La pct. 76. alin. (7) se mentioneaza ca reducerile comerciale pot fi, de exemplu:

a) rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vanzare;

b) remizele - se primesc in cazul vanzarilor superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential; si

c) risturnele - sunt reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate.

Din punct de vedere fiscal reducerile potrivit prevderilor art. 286 alin. 4 lit. a) din Codul fiscal, baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele:
a) rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret, acordate de furnizori direct clientilor la data exigibilitatii taxei;

Potrivit prevederilor din NM de aplicare, rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret nu se cuprind in baza de impozitare a taxei daca sunt acordate de furnizor/prestator direct in beneficiul clientului la momentul livrarii/prestarii si nu constituie, in fapt, remunerarea unui serviciu sau unei livrari.

Avand in vedere baza legala de mai sus, analizam in continuare urmatorul studiu de caz:

Reduceri comerciale - studiu de caz

Intrebare: "O persoana juridica romana, inregistrata in scopuri de TVA, platitoare de impozit pe profit, face comert cu amanuntul cu produse naturiste. In cazul in care un client cumpara produse peste o anumita suma, i se acorda o reducere de pret. De exemplu, X cumpara produse in valoare de 1.000 lei, dar i se aplica o reducere de 15%, astfel X plateste 850 lei (aceasta suma apare si pe bon). Va rog sa imi spuneti daca este permisa de lege sa se acorde in cadrul comertului cu amanuntul reducere anumitor clienti, daca achizitia depaseste o anumita valoare? 2. Va rog sa imi prezentati monografia contabila, atat la inregistrarea vanzarii, cat si la descarcarea de gestiune (presupunem cota de tva 9% si un adaos de 35%)."

In comertul cu amanuntul poate fi utilizata metoda pretului cu amanuntul, pentru a determina costul stocurilor de articole numeroase si cu miscare rapida, care au marje similare si pentru care nu este practic sa se foloseasca alta metoda, potrivit punctului 286 alin. (8) din OMFP 1802/2014.

%371,4426 = 401

371= % 378, 4428 cu adaos de 35% si tva aferent de 9%

La momentul vanzarii inregistrati vanzarea marfurilor, iar reducerile comerciale acordate inscrise pe bon, ajusteaza veniturile si se inregistreaza raportul zilnic la valoarea neta, respectiv:

5311 = % 707,4427

Descarcarea gestiunii: 607= 371 si % 378,4428 = 371.

Coeficientului de repartizare K este un raport intre adaosul comercial si valoarea stocului de marfuri, aratand care este ponderea adaosului comercial in valoarea marfurilor. Coeficientul se aplica asupra veniturilor obtinute din vanzarea marfurilor si rezulta adaosul comercial aferent marfii vandute (indica ce procent din venitul obtinut reprezinta adaos comercial).

Acest coeficient se inmulteste cu valoarea bunurilor iesite din gestiune la pret de inregistrare, iar suma rezultata se inregistreaza in conturile corespunzatoare in care au fost inregistrate bunurile iesite.

La calcularea procentului mediu de adaos comercial, soldul initial al contului de marfuri si valoarea intrarilor de marfuri nu vor include TVA neexigibila.

Pentru descarcarea gestiunii este necesar a se calcula adaosul marfurilor vandute. Acest adaos se calculeaza cu ajutorul coeficientului K:

K = (Si 378 + Rc 378) / [ (Si 371 – Si 4428) + (Rd 371 – Rc 4428) ]

Coeficientul K se inmnulteste cu valoarea marfurilor vandute din care s-a scazut cota aferenta TVA, adica rulajul lunar al contului 707.

adaosul comercial = K * Rulajul lunar al contului 707

cost = rulaj lunar al contului 707 – adaos comercial

Rulajul lunar al contului 707 se refera doar la veniturile din vanzarea marfurilor cu amanuntul.


Citeste si: Cum procedam cand coeficientul K de descarcare a gestiunii NU corespunde cu valoarea adaosului comercial: chei de verificare in balanta >>

Raspuns oferit in luna iunie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reduceri comercialemonografie reduceri comercialeadaos comercialdescarcare gestiune


Data aparitiei: 10 Iunie 2024

Votati articolul "Reduceri comerciale: baza legala si cum le inregistram in contabilitate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X