In cadrul comertului cu amanuntul din Romania, acordarea de reduceri de pret anumitor clienti in functie de valoarea achizitiilor efectuate este permisa si este o practica comuna de marketing. Reducerile de pret pot fi acordate atat la momentul vanzarii, cat si sub forma de discounturi sau promotii.
Reduceri comerciale - baza legala
Reducerile comerciale sunt reglementate din punct de vedere contabil in Reglementarile contabile, iar potrivit prevederilor pct. 76 alin. ( 1), reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor.
La pct. 76. alin. (7) se mentioneaza ca reducerile comerciale pot fi, de exemplu:
a) rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vanzare;
b) remizele - se primesc in cazul vanzarilor superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential; si
c) risturnele - sunt reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate.
Din punct de vedere fiscal reducerile potrivit prevderilor art. 286 alin. 4 lit. a) din Codul fiscal, baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele:
a) rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret, acordate de furnizori direct clientilor la data exigibilitatii taxei;
Potrivit prevederilor din NM de aplicare, rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret nu se cuprind in baza de impozitare a taxei daca sunt acordate de furnizor/prestator direct in beneficiul clientului la momentul livrarii/prestarii si nu constituie, in fapt, remunerarea unui serviciu sau unei livrari.
Avand in vedere baza legala de mai sus, analizam in continuare urmatorul studiu de caz:
Reduceri comerciale - studiu de caz
Intrebare: "O persoana juridica romana, inregistrata in scopuri de TVA, platitoare de impozit pe profit, face comert cu amanuntul cu produse naturiste. In cazul in care un client cumpara produse peste o anumita suma, i se acorda o reducere de pret. De exemplu, X cumpara produse in valoare de 1.000 lei, dar i se aplica o reducere de 15%, astfel X plateste 850 lei (aceasta suma apare si pe bon). Va rog sa imi spuneti daca este permisa de lege sa se acorde in cadrul comertului cu amanuntul reducere anumitor clienti, daca achizitia depaseste o anumita valoare? 2. Va rog sa imi prezentati monografia contabila, atat la inregistrarea vanzarii, cat si la descarcarea de gestiune (presupunem cota de tva 9% si un adaos de 35%)."
In comertul cu amanuntul poate fi utilizata metoda pretului cu amanuntul, pentru a determina costul stocurilor de articole numeroase si cu miscare rapida, care au marje similare si pentru care nu este practic sa se foloseasca alta metoda, potrivit punctului 286 alin. (8) din OMFP 1802/2014.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
%371,4426 = 401
371= % 378, 4428 cu adaos de 35% si tva aferent de 9%
La momentul vanzarii inregistrati vanzarea marfurilor, iar reducerile comerciale acordate inscrise pe bon, ajusteaza veniturile si se inregistreaza raportul zilnic la valoarea neta, respectiv:
5311 = % 707,4427
Descarcarea gestiunii: 607= 371 si % 378,4428 = 371.
Coeficientului de repartizare K este un raport intre adaosul comercial si valoarea stocului de marfuri, aratand care este ponderea adaosului comercial in valoarea marfurilor. Coeficientul se aplica asupra veniturilor obtinute din vanzarea marfurilor si rezulta adaosul comercial aferent marfii vandute (indica ce procent din venitul obtinut reprezinta adaos comercial).
Acest coeficient se inmulteste cu valoarea bunurilor iesite din gestiune la pret de inregistrare, iar suma rezultata se inregistreaza in conturile corespunzatoare in care au fost inregistrate bunurile iesite.
La calcularea procentului mediu de adaos comercial, soldul initial al contului de marfuri si valoarea intrarilor de marfuri nu vor include TVA neexigibila.
Pentru descarcarea gestiunii este necesar a se calcula adaosul marfurilor vandute. Acest adaos se calculeaza cu ajutorul coeficientului K:
K = (Si 378 + Rc 378) / [ (Si 371 – Si 4428) + (Rd 371 – Rc 4428) ]
Coeficientul K se inmnulteste cu valoarea marfurilor vandute din care s-a scazut cota aferenta TVA, adica rulajul lunar al contului 707.
adaosul comercial = K * Rulajul lunar al contului 707
cost = rulaj lunar al contului 707 – adaos comercial
Rulajul lunar al contului 707 se refera doar la veniturile din vanzarea marfurilor cu amanuntul.
Citeste si: Cum procedam cand coeficientul K de descarcare a gestiunii NU corespunde cu valoarea adaosului comercial: chei de verificare in balanta >>
Raspuns oferit in luna iunie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com