Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Adaos Comercial: Definitie, Calcul si Studiu de Caz

Data actualizarii: 22 Octombrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Adaos Comercial: Definitie, Calcul si Studiu de Caz
adaos comercialcoeficient Kcalcul adaos comercialplafonareadaos comercial maxim

Sumar

Adaosul comercial este un concept bine cunoscut in randul contabililor, insa este mereu util sa revenim asupra unor notiuni de baza pentru a ne asigura ca le aplicam corect si eficient. 

Ce este adaosul comercial si cum se calculeaza

Adaosul comercial reprezinta diferenta dintre pretul de vanzare si costul de achizitie/productie. Practic, este marja de profit pe care o obtine un comerciant din vanzarea unui produs sau serviciu. Acest adaos este adaugat peste costul de achizitie pentru a acoperi cheltuielile de operare (cum ar fi chiria, salariile, utilitatile, etc.) si pentru a asigura un profit.

Calculul adaosului comercial se face in procente iar formula de baza este:

Produse agricole si alimentare - cotele maxime de adaos comercial aplicabile, conform OUG 89/2023

OUG 67/2023 privind instituirea unei masuri cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare prevede:

- cota de adaos comercial practicata de procesator poate fi de maximum 20%, fata de costul de productie al produsului, calculat potrivit reglementarilor contabile in vigoare, in care sunt incluse cheltuielile directe si indirecte;

- cota de adaos comercial practicata in mod cumulat pe intreg lantul de distributie, indiferent de numarul distribuitorilor de pe lant, poate fi de maximum 5%, fata de pretul de achizitie la care se adauga cheltuielile operationale;

- cota de adaos comercial practicata de comerciant la vanzarea cu amanuntul si cash&carry poate fi de maximum 20%, fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile directe si indirecte ale comerciantului; in cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse si remizele si risturnele, prevazute in art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre intreprinderi in cadrul lantului de aprovizionare agricol si alimentar.

OUG 89/2023 pentru modificarea si completarea OUG 67/2023 a introdus un plafon mai strict pentru produsele importate si neprocesate in Romania.

In cazul produselor agricole si alimentare care intra pe teritoriul Romaniei si nu sunt introduse in procesul de productie, cota maxima de adaos este de 5% fata de pretul de achizitie, la care se adauga chetuielile directe si indirecte (Prevazute de Ordinul ministrului financtelor publice nr 1826/2023). 

Produsele agricole si alimentele care fac obiectul acestei masuri sunt: ulei, zahar,faina,malai,carne de porc,pui si vita, pentru cantitati de produs ambalat mai mari de 5kg/5l.

Adaosurile comerciale se aplica la valoarea fara TVA a produselor agricole si alimentare prevazute in anexa.

Cotele maxime de adaos comercial aplicabile, conform OUG 89/2023

Astfel, in cazul unui distribuitor, cotele maxime de adaos comercial aplicabile, conform OUG 89/2023 sunt:

  • Maxim 5% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile directe si indirecte in cazul produselor agricole si alimentare importate si neprocesate ambalate in cantitati mai mari de 5kg/5l. (ulei, zahar, faina, malai, carne de porc,pui si vita);
  • Maxim 5% fata de pretul de achitie, la care se adauga cheltuielile operationale.


Iar in cazul unui vanzator cu amanuntul, cotele maxime de adaos comercial aplicabile, conform OUG 89/2023 sunt:

  • Maxim 5% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile directe si indirecte in cazul produselor agricole si alimentare importate si neprocesate ambalate in cantitati mai mari de 5kg/5l. (ulei, zahar, faina, malai, carne de porc,pui si vita);
  • Maxim 20% fata de pretul de achitie, la care se adauga cheltuielile directe si indirecte si care include remizele si risturnurile pentru restul produselor prevazute in anexa ordonantei.

LISTA de produse agricole si alimentare din OUG 89/2023

Anexa la OUG nr. 67/2023:

1. Paine alba simpla cu gramaj cuprins intre 300 si 500 grame, fara specialitati
2. Lapte de vaca de consum 1 l, grasime 1,5%, cu exceptia UHT
3. Branza telemea de vaca vrac
4. Iaurt simplu din lapte de vaca, 3,5% grasime, cu gramaj maxim 200 grame
5. Faina alba de grau "000" pana la 1 kg
6. Malai pana la 1 kg
7. Oua de gaina calibrul M
8. Ulei de floarea-soarelui pana la 2 l
9. Carne proaspata pui*
10. Carne proaspata porc**
11. Legume proaspete vrac***
12. Fructe proaspete vrac****
13. Cartofi proaspeti albi vrac
14. Zahar alb tos pana la 1 kg
15. Orez - bob rotund - cu gramaj cuprins intre 0,5 si 1,5 kg
16. Cozonac
17. Bulion de rosii
18. Smantana - 12% grasime
19. Margarina
20. Drojdie
21. Carne tocata

* Carne pui, in aplicarea prezentei ordonante de urgenta, inseamna: pui intreg, tacamuri de pui, pulpe pui intregi cu os si aripi de pui, varianta standard.
** Carne porc, in aplicarea prezentei ordonante de urgenta, inseamna: carne porc lucru, pulpa porc cu os si fara os, spata de porc.
*** Legume proaspete vrac, in aplicarea prezentei ordonante de urgenta, inseamna: rosii, ceapa, castraveti, fasole uscata, morcovi, ardei gras Bianca si ardei capia, usturoi.
**** Fructe proaspete vrac, in aplicarea prezentei ordonante de urgenta, inseamna mere rosii si mere golden, prune, pere, struguri de masa.

Prevederi privind calculatia costurilor, conform OMFP 1826/2003

Pentru calcularea costurilor, prevederile din OMFP 1826/2003 stipuleaza ca in costul de productie sau de prelucrare al stocurilor, precum si in costul de productie al imobilizarilor, sunt incluse cheltuielile directe aferente productiei, si anume: materiale directe, energie consumata in scopuri tehnologice, manopera directa si alte cheltuieli directe de productie, precum si cota cheltuielilor indirecte de productie alocata in mod rational, ca fiind legata de fabricatia acestora.

Cheltuielile directe sunt acele cheltuieli care se identifica pe un anumit obiect de calculatie (produs, serviciu, lucrare, comanda, faza, activitate, functie, centru etc.) inca din momentul efectuarii lor si ca atare se includ direct in costul obiectelor respective.

Cheltuielile directe cuprind: costul de achizitie al materiilor prime si materialelor directe consumate, energia consumata in scopuri tehnologice, manopera directa (salarii, asigurari si protectia sociala etc.), alte cheltuieli directe.

Cheltuielile indirecte sunt acele cheltuieli care nu se pot identifica si atribui direct pe un anumit obiect de calculatie, ci privesc intreaga productie a unei sectii sau a persoanei juridice in ansamblul ei.

Includerea cheltuielilor indirecte in costul obiectelor de calculatie/ purtatorilor de cost se realizeaza in mod indirect, prin repartizare, pe baza unor procedee rationale, aplicate cu consecventa, adecvate tipului de cheltuieli care urmeaza a fi repartizate si obiectelor/purtatorilor de costuri asupra carora se repartizeaza.

In acesta categorie se includ cheltuieli, cum ar fi:
- materii prime si materiale indirecte;
- cheltuieli indirecte privind forta de munca;
- alte cheltuieli atribuibile obiectului de calculatie.

Cheltuielile activitatii operationale cuprind cheltuielile aferente desfasurarii activitatii de baza ale companiei si cuprind: costul vanzarilor, cheltuieli privind serviciile de marketing aferente incheierii sau rezilierii contractelor, cheltuieli privind ambalarea, cheltuieli de transport aferente pentru reclama, cheltuieli generale si administrative, cheltuieli sub forma de amenzi, penalitati, despagubiri, cheltuieli din modificarea metodelor de evaluare a activelor curente etc.

Diferenta intre cheltuielile operationale si cele administrative consta in scopul si natura lor. Cheltuielile operationale sunt legate direct de productia si furnizarea de produse sau servicii catre clienti, in timp ce cheltuielile administrative acopera costurile generale si suportul functionarii companiei, care nu sunt strans legate de productie sau vanzari.

Cheltuielile operationale includ adesea costurile pentru promovare, vanzari si procesul de productie. De exemplu, cheltuielile pentru inchirierea si asigurarea spatiului de productie sau echipamentele necesare pentru fabricare sunt considerate cheltuieli operationale.

Pe de alta parte, cheltuielile administrative acopera aspecte generale, cum ar fi consumabilele de birou, serviciile telefonice si postale, precum si angajatii care ofera suport general pentru diferite departamente, cum ar fi receptioneri sau secretari. Cheltuielile administrative pot cuprinde si taxe legale, costuri de asigurare, si salarii ale membrilor conducerii.
 

Formula de calcul al pretului maxim de vanzare este:

PV = (Pret Achizitie + cota Ch. Operationale) * cota de adaos maxim

Coeficient K si adaos comercial - studiu de caz

Intrebare: "In cazul in care coeficientul K de descarcare a gestiunii nu corespunde cu valoarea adaosului comercial practicat de unitate, este corecta determinarea acestuia pe baza costului de achizitie obtinut din corelatiile conturilor 371, 401? Programul de contabilitate descarca automat gestiunea, eventualele corectii se pot introduce prin nota contabila? Diminuarea cheltuielilor cu marfa se inregistreaza pe cheltuieli cu minus sau ca venit?"

Raspuns:
Potrivit Art. 286 din OMFP 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, repartizarea diferentelor de pret asupra valorii bunurilor iesite si asupra stocurilor se efectueaza cu ajutorul unui coeficient care se calculeaza astfel:

K = 100 x [Soldul initial al diferentelor de pret (sold creditor initial an cont 378) + Diferente de pret aferente intrarilor in cursul perioadei (rulaj creditor cumulat pe total an cont 378)] / [(Soldul initial al stocurilor la pret de inregistrare (sold initial an cont 371 - SIC an cont 4428) + Valoarea intrarilor in cursul perioadei la pret de inregistrare (rulaj debitor cumulat pe total an cont 371 - RC 4428)]

La calcularea procentului mediu de adaos comercial, soldul initial al contului de marfuri si valoarea intrarilor de marfuri nu vor include TVA neexigibila (cont 4428). Practic, din contul 371 se elimina TVA neexigibila aferenta marfurilor.

Acest coeficient se inmulteste cu valoarea bunurilor iesite din gestiune la pret de inregistrare, iar suma rezultata se inregistreaza in conturile corespunzatoare in care au fost inregistrate bunurile iesite.

Chei de verificare in balanta:

Rulajul debitor al contului 378 = Rulaj creditor cont 707 x coeficient k

Rulaj debitor cont 607 = Rulaj creditor cont 371 – rulaj debitor cont 378 – rulaj debitor cont 4428

Daca acest coeficient K de descarcare a gestiunii nu corespunde cu valoarea adaosului comercial practicat de unitate, nu schimbati metoda de evidenta contabila la pret de vanzare cu amanuntul si nu corectati prin nota contabila doar ptr. ca adaosul nu corespunde cu procentul declarat de societatea dvs. Este necesar sa verificati conform cheilor de verificare si daca totul este in regula, chiar daca nu se ajunge fix la procentul de adaos conform asteptarilor dvs,se poate dovedi ca programul de contabilitate inregistreaza corect.

Raspuns oferit de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X