Analizam cazul unei societati comerciale nou infiitate care va obtine venituri din activitate de social-media si va primi facturi de la Facebook (achizitie intracomunitara de prestari de servicii).
Specialistul nostru ne lamureste in continuare care este regimul TVA in acest caz.
Regim TVA - facturi de la Facebook: raspunsul specialistului
Pentru achizitii si prestari de servicii intracomunitare, societatea se va inregistra in scop special de TVA, conform art. 317 din Codul fiscal indiferent de plafonul achizitiilor/livrarilor de servicii.
Inregistrarea in scop special de TVA, conform art. 317 din Codul fiscal, nu ofera calitatea de platitor de TVA si pentru operatiuni derulate cu parteneri din Romania. Este un cod de TVA (valid VIES) valabil doar pentru tranzactii cu parteneri din UE.
Inregistrarea se efectueaza prin completarea si depunerea la organul fiscal a formularului cod 091 "Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii (091)".
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Achizitie de la furnizorul intracomunitar inregistrati : 628 = 401 si tva 19% aplicat la valoare invoice 628 = 446.
Persoana obligata la plata TVA este societatea din Romania, conform ART. 307 alin. (6), aceasta va trebui sa depuna decontul special de TVA (formular 301), si sa plateasca datoria la bugetul de stat. Declaratia recapitulativa 390 se va completa corespunzator pentru achizitia efectuata.
Plafonul de scutire de TVA este de 300.000 de lei incepand cu data de 1 Aprilie 2018, conform modificarilor aduse Codului fiscal prin Legea 72/2018.
Dupa depasirea plafonului de 300.000 lei la venituri, intr-un an fiscal, societatea are obligatia sa se inregistreze in scop de TVA in termen de 10 zile de la data atingerii sau depasirii plafonului, conform prevederilor de la art. 316 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal. Data atingerii sau depasirii se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit.
Dupa inregistrarea in scop de TVA, se va anula codul special de TVA, prin redepunerea formularului 091, la organul fiscal competent, iar facturile se vor emite pe baza codului codul normal de TVA.
Dupa inregistrarea in scop normal de TVA,conform art. 316 din Codul fiscal,pentru clienti din UE care comunica un cod valid de TVA se vor intocmi facturi fara TVA, locul prestarii fiind la beneficiar, conform prevederilor art. 278 alin. (2) din Codul fiscal.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin - Expert contabil.