Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Studii de caz

SRL care vinde cursuri online. Care este regimul TVA?

Data aparitiei: 29 Octombrie 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
SRL care vinde cursuri online. Care este regimul TVA?
tvaplafoncod fiscal

Analizam in randurile urmatoare cazul unei SRL neplatitore de TVA care vinde cursuri online sub forma de pachete catre beneficiari persoane fizice UE si Romania. 

Specialistul nostru ne va explica in continuare daca aceste cursuri online sunt incadrate la prestari de servicii electronice sau nu. De asemenea, mai trebuie lamurita situatia in cazul clientilor din statele UE, in ceea ce priveste depasirea plafonului de 10.000 euro/46.337 lei.
 

SRL care vinde cursuri online - regim TVA: raspunsul specialistului

Serviciile furnizate pe cale electronica sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 28 din Codul fiscal ca fiind servicii ce includ, in special, serviciile prevazute in Anexa II a Directivei 112 si la art. 7 alin. (1) din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, cu modificarile si completarile ulterioare;

Articolul 7 din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede: „(1)   „Serviciile prestate pe cale electronica” prevazute in Directiva 2006/112/CE includ serviciile furnizate pe internet sau printr-o retea electronica a caror natura determina prestarea lor automata, care implica interventie umana minima, si imposibil de realizat in absenta tehnologiei informatiei.”

(2) Dispozitiile de la alineatul (1) se aplica, in special, in urmatoarele cazuri:

(a) furnizarea de produse digitale in general, inclusiv software si modi­ficari sau actualizari de software;
(f) serviciile enumerate in anexa I.

(3) Alineatul (1) nu se aplica in cazul:


(j) serviciilor de invatamant, atunci cand continutul cursurilor este furnizat de catre un profesor pe internet sau printr-o retea elec­tronica (si anume printr-o conexiune la distanta)

In Anexa I la regulament regasim:

Punctul 5 din anexa II la Directiva 2006/112/CE:

(a) invatamant automat la distanta a carui functionare depinde de internet sau de o retea electronica similara si a carui furnizare necesita o inter­ventie umana limitata sau nula, inclusiv clase virtuale, cu exceptia cazurilor in care internetul sau o retea electronica similara este folosita numai ca instrument de comunicare intre profesor si student;
(b) caiete de exercitii completate de elevi online si notate automat, fara interventie umana

Astfel, cu exceptia situatiei in care internetul sau o retea electronica similara este folosita numai ca instrument de comunicare intre profesor si student (continutul cursurilor este furnizat de catre un profesor pe internet sau printr-o retea elec­tronica) serviciile reprezinta servicii furnizate pe cale electronica – in baza definitiilor de mai sus.

Plafonul de 10.000 euro/46.337 lei pentru toate serviciile prestate catre persoane neimpozabile care sunt stabilite, isi au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in orice stat membru, se aplica pentru serviciile ce reprezinta servicii furnizate pe cale electronica. Dupa depasirea plafonului, pentru serviciile prestate catre persoane neimpozabile din UE societatea este obligata la plata TVA in statul in care acestea sunt impozabile - unde beneficiarul este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.

Societatea cu sediul activitatii economice in Romania poate utiliza regimul special reglementat la art. 315 din Codul fiscal pus in aplicare prin procedura aprobata prin OANAF 3737/2016.

Aplicarea acestui regim nu este obligatorie insa acesta ii va permite societatii din Romania sa presteze serviciile pe cale electronica in interiorul Uniunii Europene fara sa trebuiasca sa se inregistreze in scopuri de TVA in fiecare dintre statele membre in care le presteaza.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu - Economist






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X