email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Normele privind procedura de acordare a certificatului de amanare de la plata in vama a TVA

Normele privind procedura de acordare a certificatului de amanare de la plata in vama a TVA
tvavamabunuriimporturi bunuri

Incepand cu 1 ianuarie 2021, au intrat in vigoare Normele privind procedura de acordare a certificatului de amanare de la plata in vama a TVA si de eliberare a garantiei pentru importurile de bunuri. 

Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 1331 din 31 decembrie 2020. Potrivit acestuia, in cazul respingerii cererii pentru eliberarea certificatului de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata, persoana care a depus cererea poate contesta aceasta decizie conform prevederilor legislatiei in vigoare. Normele au fost aprobate prin OMFP nr. 3.225/2020.

Normele privind procedura de acordare a certificatului de amanare de la plata in vama a TVA si de eliberare a garantiei pentru importurile de bunuri
 

Art. 1. -

(1) Potrivit art. 326 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, prin exceptie de la prevederile alin. (3) al aceluiasi articol, nu se face plata efectiva la organele vamale pentru importurile efectuate de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, care indeplinesc cumulativ conditiile prevazute la art. 326 alin. (41) din Codul fiscal si care au obtinut certificat de amanare de la plata.

(2) Certificatul de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata prevazut la alin. (1) se elibereaza in conditiile prevazute de prezentele norme, la cererea persoanelor prevazute la alin. (1).

Art. 2. -
(1) In vederea obtinerii certificatului de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata, persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) depun la Directia Generala a Vamilor urmatoarele documente:

a) o cerere-tip conform modelului din anexa nr. 1;

b) copie dupa documentul care atesta calitatea de persoana inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal;

c) certificat de atestare fiscala, in original, din care sa rezulte ca este indeplinita conditia prevazuta la art. 326 alin. (41) lit. a) din Codul fiscal;

d) declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca in ultimele 6 luni anterioare lunii in care solicita eliberarea certificatului au realizat importuri din teritorii si state terte, astfel cum sunt definite la art. 267 din Codul fiscal, a caror valoare cumulata este de cel putin 50 milioane lei. In aceasta valoare nu se cuprind importurile de produse supuse accizelor armonizate;

e) declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu sunt in stare de insolventa, in procedura de reorganizare sau lichidare judiciara.

(2) In situatia in care sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 326 alin. (41) din Codul fiscal, Directia Generala a Vamilor elibereaza persoanelor care au depus documentatia potrivit alin. (1) certificatul de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata in termen de 30 de zile de la depunerea cererii si a documentatiei complete. Modelul certificatului de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata este prevazut in anexa nr. 2.

(3) Certificatul de amanare de la plata se elibereaza pe perioada indicata de solicitant.

(4) Respingerea cererii pentru eliberarea certificatului de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata se comunica in scris solicitantului impreuna cu motivele care au condus la aceasta decizie.

(5) In cazul respingerii cererii pentru eliberarea certificatului de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata, persoana care a depus cererea poate contesta aceasta decizie conform prevederilor legislatiei in vigoare.

Art. 3. -
(1) Certificatul de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata se revoca in situatia in care una dintre conditiile care au stat la baza eliberarii certificatului, prevazute la art. 326 alin. (41) din Codul fiscal, nu mai este indeplinita sau in cazul anularii codului de inregistrare in scopuri de TVA atribuit conform art. 316 din Codul fiscal.

(2) Decizia de revocare a certificatului de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata se comunica in scris, impreuna cu motivele care au condus la aceasta masura.

Art. 4. -
(1) Persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) inscriu in declaratia vamala suma taxei pe valoarea adaugata datorate pentru marfurile importate si numarul si data certificatului de amanare obtinut in conditiile prevazute de prezentele norme.

(2) Amanarea de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata se acorda pentru valoarea taxei calculata la baza de impozitare stabilita conform prevederilor art. 289 din Codul fiscal.

Art. 5. -
(1) Garantia prevazuta la art. 326 alin. (7) din Codul fiscal, pentru importul in Romania de bunuri scutit de taxa in conditiile prevazute la art. 293 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal, se constituie la biroul vamal la care s-a depus declaratia vamala de punere in libera circulatie. Cuantumul garantiei trebuie sa acopere taxa pe valoarea adaugata care ar fi datorata la punerea in libera circulatie a bunurilor. Garantia poate fi constituita prin:

a) un depozit in numerar sau echivalentul acestuia;

b) angajamentul unui garant.

(2) In cazul operatorilor economici autorizati care sunt inregistrati in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal si care au obtinut certificat de operator economic autorizat, conform art. 38 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului Vamal al Uniunii, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se aplica prevederile alin. (1).

(3) Garantia se elibereaza de catre biroul vamal prevazut la alin. (1), la cererea importatorului, prin decizie a sefului biroului vamal, pe baza documentelor care justifica scutirea de taxa pe valoarea adaugata pentru livrarea intracomunitara a bunurilor importate, conform Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a)-i), art. 294 alin. (2) si art. 296 din Codul fiscal, aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice.

(4) Termenul maxim pentru prezentarea documentelor justificative este de 30 de zile de la data declaratiei vamale de punere in libera circulatie. In cazuri temeinic justificate, la cererea persoanei interesate, depusa in cadrul termenului initial, biroul vamal poate prelungi, o singura data, acest termen de 30 de zile.

(5) In cazul neprezentarii in termen a justificarii scutirii de taxa pe valoarea adaugata conform alin. (1), garantia constituita se utilizeaza pentru acoperirea taxei pe valoarea adaugata datorate in vama.

(6) In cazul in care indeplinirea formalitatilor de vamuire se face printr-un reprezentant desemnat conform art. 18 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului Vamal al Uniunii, cu modificarile si completarile ulterioare, garantia prevazuta la alin. (1) se poate constitui de catre acesta.

Art. 6. -
Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentele norme.
 

ANEXA Nr. 1
la norme

 

 

CERERE
pentru eliberarea certificatului de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata, in baza prevederilor art. 326 alin. (4) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare
 

1. Denumirea solicitantului . . . . . . . . . .

2. Adresa . . . . . . . . . .

3. Codul de inregistrare in scopuri de TVA . . . . . . . . . .

4. Organul fiscal la care este inregistrat in scopuri de TVA . . . . . . . . . .

5. Perioada de valabilitate a certificatului solicitata . . . . . . . . . .

6. Documente anexate . . . . . . . . . .

7. Nume si prenume . . . . . . . . . .

8. Functia . . . . . . . . . .

9. Data . . . . . . . . . .

10. Semnatura si stampila
 

ANEXA Nr. 2
la norme

 


CERTIFICAT
de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata in baza prevederilor art. 326 alin. (4) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare


Nr. . . . . . . . . . . data . . . . . . . . . .

Se acorda prezentul certificat

. . . . . . . . . . (denumirea persoanei impozabile, inregistrata in scopuri de TVA), adresa . . . . . . . . . ., codul de inregistrare in scopuri de TVA in conformitate cu prevederile art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare . . . . . . . . . . .

Prezentul certificat este valabil pentru operatiunile de import cu punere in libera circulatie de bunuri pe teritoriul Romaniei pana la data de . . . . . . . . . . inclusiv.

 

. . . . . . . . . .
(conducatorul unitatii emitente)


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvavamabunuriimporturi bunuri


Data aparitiei: 06 Ianuarie 2021

Votati articolul "Normele privind procedura de acordare a certificatului de amanare de la plata in vama a TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X