Decizia Guvernului de a prelungi termenele pentru raportarea aranjamentelor transfrontaliere pana la finalul lunii ianuarie 2021, respectiv februarie 2021, a ajutat firmele sa se pregateasca in acest sens.
Directiva UE (Directiva 2018/822, al 6-lea amendament al Directivei 2011/16/EU) prevede raportarea obligatorie a unor aranjamente transfrontaliere in care este implicat cel putin un stat membru UE si care au anumite semne distinctive. Acestea sunt destul de complexe, dupa cum se poate observa si in ghidul ANAF, si reprezinta anumite caracteristici ale tranzactiilor, considerate potentiali indicatori de planificare fiscala agresiva.
DAC6 este formularul utilizat de intermediarii sau contribuabilii relevanti, dupa caz, in vederea raportarii informatiilor cu privire la aranjamentele transfrontaliere care fac obiectul raportarii. Pentru modalitatea de completare si descarcare, click AICI.
IMPORTANT!
Fiecare companie trebuie sa se pregateasca pentru raportarea DAC6 prin actiuni specifice!
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Chiar daca nu aveti tranzactii de raportat! Nu puteti spune inspectorilor fiscali: “Nu am nimic de raportat!".Trebuie sa demonstrati!
Ce inseamna acest lucru? Ei bne, trebuie sa alcatuiti o lista cu toate tranzactiile, sa evaluati care sunt raportabile, sa aveti discutii cu intermendiarii, sa-i verificati si sa va asigurati ca ei raporteaza corect. Consulta Ghidul practic in 10 pasi pentru raportare DAC 6 perfect legala.
Raportarea aranjamentelor transfrontaliere: contraventii si sanctiuni
Sanctiunile vizeaza urmatoarele fapte considerate contraventii:
- intermediarul sau contribuabilul relevant, dupa caz, nu a raportat aranjamentele transfrontaliere raportabile;
- intermediarul sau contribuabilul relevant, dupa caz, a raportat cu intarziere aranjamentele transfrontaliere raportabile;
- intermediarul nu a notificat un alt intermediar sau contribuabilul relevant, in cazul in care face obiectul unei obligatii de pastrare a secretului profesional si nu are acordul scris al contribuabilului relevant.
Potrivit OG 5/2020 care a completat Codul de procedura fiscala:
- neraportarea ori raportarea cu intarziere de catre intermediarii sau contribuabilii relevanti, dupa caz, a aranjamentelor transfrontaliere care fac obiectul raportarii se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 100.000 lei;
- neindeplinirea de catre intermediar a obligatiei de notificare a altui intermediar sau a contribuabilului relevant se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 30.000 lei.
Intermediarii sau contribuabilii relevanti, dupa caz, raporteaza pana la data de 28 februarie 2021, potrivit prevederilor art. 291^4 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, informatiile prevazute la art. 291^4 alin. (19) din aceeasi lege cu privire la aranjamentele transfrontaliere care fac obiectul raportarii al caror prim pas in demersul de implementare a fost efectuat in perioada 25 iunie 2018-30 iunie 2020, mai prevede OG 5/2020.