Obligatia raportarii la Agentia Nationala de Administrare Fiscala a aranjamentelor transfrontaliere de catre intermediarii consultanti fiscali a starnit controverse. Insa consultantii fiscali ar putea scapa de aceasta obligatie in anumite cazuri, potrivit unor informatii prezentate de CCF.
Prin Ordonanta Guvernului nr. 5/2020 au fost transpuse prevederile Directivei Europene 2018/822, iar recent a fost publicat in Monitorul Oficial si actul care aproba formularul utilizat de intermediarii sau contribuabilii relevanti, dupa caz, in vederea raportarii informatiilor cu privire la aranjamentele transfrontaliere care fac obiectul raportarii. Mai exact, este vorba despre OPANAF nr. 1029/2020 (Monitorul Oficial nr. 407 din 18 mai 2020).
Avand in vedere noile obligatii ale consultantilor fiscali, dar si conditia de pastrare a secretului profesional, prevazuta de legislatia nationala, Camera Consultantilor Fiscali a cerut clarificari Ministerului de Finante in ceea ce priveste aplicarea DAC 6 (Directiva UE 822/2018).
"Potrivit raspunsului MFP (Ministerului Finantelor Publice), in masura in care isi desfasoara activitatea conform normelor care le reglementeaza profesia, consultantii fiscali pot invoca in relatia cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala aplicarea exceptiei de la obligatia lor de raportare, prevazuta de Codul de procedura fiscala in transpunerea Directivei DAC 6, si in consecinta sa NU efectueze raportarea in conditiile in care nu au primit acordul scris al contribuabilului pe care il reprezinta in acest sens.", scrie Camera Consultantilor Fiscali.
Cu toate ca obligatiile prevazute in cadrul Directivei sunt cu preponderenta aplicabile intermediarilor, care includ si consultantii fiscali, Directiva respecta obligatia de pastrare a secretului profesional, aceasta fiind prevazuta in cadrul Directivei la Articolul 8ab(5) dupa cum urmeaza:
„[…] Fiecare stat membru poate lua masurile necesare pentru a da intermediarilor dreptul la o derogare de la depunerea informatiilor cu privire la un aranjament transfrontalier care face obiectul raportarii in cazul in care obligatia de raportare ar incalca privilegiul profesional legal in temeiul dreptului intern al statului membru respectiv. In aceste circumstante, fiecare stat membru ia masurile necesare pentru a impune intermediarilor sa notifice fara intarziere oricarui alt intermediar sau, daca nu exista un alt intermediar, contribuabilului relevant obligatiile de raportare care ii revin in temeiul alineatului (6).
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Examen Consultant Fiscal 2024
Intermediarii nu pot beneficia de o derogare in temeiul primului paragraf decat in masura in care isi desfasoara activitatea in limitele legilor nationale relevante care le definesc profesia.
Consultantilor fiscali le ramane, totusi, o obligatie importanta in aceasta situatie, anume de a trimite o notificare asupra aranjamentului transfrontalier.
"In aceasta situatie, consultantii fiscali au doar obligatia notificarii asupra aranjamentului transfrontalier, fie catre un alt intermediar cunoscut lui, daca este cazul, fie catre contribuabilul in cauza. Obligatia de raportare la Agentia Nationala de Administrare Fiscala ii revine contribuabilului in conditiile prevazute de legea de transpunere (Codul de procedura fiscala), precum si de conditiile economice si fiscale concrete de realizare a tranzactiilor daca nu exista un alt intermediar obligat la raportare.", mai specifica CCF.
In cazul intermediarilor care, potrivit legii, fac obiectul unei obligatii de pastrare a secretului profesional, acestia raporteaza aranjamentele transfrontaliere care fac obiectul raportarii doar cu acordul scris al contribuabilului relevant.
Insa, in lipsa acordului, se tine cont de urmatoarele:
a) intermediarul notifica, fara intarziere, in scris, oricarui alt intermediar obligatia de raportare a informatiilor;
b) intermediarul notifica, fara intarziere, in scris, contribuabilului relevant obligatia de raportare a informatiilor, in cazul in care nu exista un alt intermediar.
"Obligatia de raportare vizeaza in primul rand acele persoane care sunt implicate in proiectarea, promovarea, comercializarea sau implementarea schemelor de planificare fiscala agresiva (denumite generic in cuprinsul DACE6 ca _,intermediari”) si pe plan secundar beneficiarii respectivelor scheme denumiti generic ,,contribuabili relevanti”.
In acest sens, prevederile art. 8ab pct. 5 din Directiva 2011/16/UE, forma consolidata cu amendamentele inserate prin DAC6, confera statelor membre optiunea de a implementa, cu ocazia transpunerii directivel DAC6 in legislatia nationala, un
mecanism prin care intermediarii pot fi exonerati de la obligatia de raportare a schemelor de planificare fiscala agresiva, atunci cand acestia, in exercitarea profesiei potrivit reglementarilor aplicabile, fac obiectul unei obligatii de pastrare a secretului profesional in conformitate cu legislatia nationala aplicabila.", scrie Ministerul Finantelor Publice in raspunsul catre CCF (ca urmare a demersurilor oficiale realizate de institustie).