Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Anulare sold cont 1068 si constituire rezerve. Cum procedam?

Data actualizarii: 11 Martie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
anulare soldrezervecodul fiscaldeclaratia 101cont 1068constituire rezerve

In analiza de mai jos, discutam despre situatia in care in contabilitatea unei firme exista un sold in contul 1068 "Alte rezerve" in suma de 50000 lei. Nu se pot face verificari in ce priveste inregistrarile facute pentru acest cont deoarece nu exista baza de date. Vom vedea cum se poate proceda pentru a inchide pozitia respectiva.

Sumele din contul 1068 "Alte rezerve" provin de regula din repartizarea profiturilor obtinute din anii precedenti.

Conform prevederilor de la  pct. 419 din OMFP  nr. 1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare:

"419._

(1) Contabilitatea rezervelor se tine pe categorii de rezerve: rezerve legale, rezerve statutare sau contractuale si alte rezerve.

(2) Rezervele legale se constituie anual din profitul entitatii, in cotele si limitele prevazute de lege, si din alte surse prevazute de lege.

(3) Rezervele legale pot fi utilizate numai in conditiile prevazute de lege.

(4) Rezervele statutare sau contractuale se constituie anual din profitul net al entitatii, conform prevederilor din actul constitutiv al acesteia.

(5) Alte rezerve neprevazute de lege sau de statut pot fi constituite facultativ pe seama profitului net pentru acoperirea pierderilor contabile sau in alte scopuri, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale."
 
Astfel,  societatea poate constitui facultativ alte rezerve din profitul net, pe baza hotararii adunarii generale a actionarilor, cu respectarea prevederilor legale, tot in baza unei hotarari se poate reveni si asupra acestei repartizari care nu isi mai are obiect.

Atentie, potrivit art. 26 din Codul Fiscal reducerea sau anularea oricarui provizion ori a  rezervei care a fost anterior dedusa, inclusiv rezerva legala, se include in rezultatul fiscal, ca  venituri impozabile sau elemente similare veniturilor, indiferent daca reducerea sau anularea este datorata modificarii destinatiei provizionului sau a rezervei, distribuirii provizionului sau rezervei  catre participanti sub orice forma, lichidarii, divizarii sub orice forma, fuziunii contribuabilului sau  oricarui altui motiv.
 
Prin urmare, daca la constituirea rezervelor societatea a beneficiat de avantaje fiscale (deduceri) trebuie  sa  luati in considerare aceste deduceri la calculul impozitului pe profit si sa o considerati un  element similar veniturilor (declaratia 101).
 
Prin urmare, daca doriti sa anulati  repartizarile efectuate anterior in contul 1068 trebuie sa verificati daca la constituirea lor societatea a beneficat de reduceri fiscale.

Verificati de exemplu, in balante de verificare la 31.12, situatii financiare anuale (Procese verbale privind repartizarea profiturilor)  de unde provin sumele respective, daca provin din repartizarea profiturilor sau nu, daca pentru sumele repartizate societatea a beneficiat de reduceri fiscale (repartizari in cursul anului).


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de  Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X