In analiza de mai jos, discutam despre situatia in care in contabilitatea unei firme exista un sold in contul 1068 "Alte rezerve" in suma de 50000 lei. Nu se pot face verificari in ce priveste inregistrarile facute pentru acest cont deoarece nu exista baza de date. Vom vedea cum se poate proceda pentru a inchide pozitia respectiva.
Sumele din contul 1068 "Alte rezerve" provin de regula din repartizarea profiturilor obtinute din anii precedenti.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Conform prevederilor de la pct. 419 din OMFP nr. 1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare:
"419._
(1) Contabilitatea rezervelor se tine pe categorii de rezerve: rezerve legale, rezerve statutare sau contractuale si alte rezerve.
(2) Rezervele legale se constituie anual din profitul entitatii, in cotele si limitele prevazute de lege, si din alte surse prevazute de lege.
(3) Rezervele legale pot fi utilizate numai in conditiile prevazute de lege.
(4) Rezervele statutare sau contractuale se constituie anual din profitul net al entitatii, conform prevederilor din actul constitutiv al acesteia.
(5) Alte rezerve neprevazute de lege sau de statut pot fi constituite facultativ pe seama profitului net pentru acoperirea pierderilor contabile sau in alte scopuri, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale."
Astfel, societatea poate constitui facultativ alte rezerve din profitul net, pe baza hotararii adunarii generale a actionarilor, cu respectarea prevederilor legale, tot in baza unei hotarari se poate reveni si asupra acestei repartizari care nu isi mai are obiect.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manual de politici contabile - Stick USB
Atentie, potrivit art. 26 din Codul Fiscal reducerea sau anularea oricarui provizion ori a rezervei care a fost anterior dedusa, inclusiv rezerva legala, se include in rezultatul fiscal, ca venituri impozabile sau elemente similare veniturilor, indiferent daca reducerea sau anularea este datorata modificarii destinatiei provizionului sau a rezervei, distribuirii provizionului sau rezervei catre participanti sub orice forma, lichidarii, divizarii sub orice forma, fuziunii contribuabilului sau oricarui altui motiv.
Prin urmare, daca la constituirea rezervelor societatea a beneficiat de avantaje fiscale (deduceri) trebuie sa luati in considerare aceste deduceri la calculul impozitului pe profit si sa o considerati un element similar veniturilor (declaratia 101).
Prin urmare, daca doriti sa anulati repartizarile efectuate anterior in contul 1068 trebuie sa verificati daca la constituirea lor societatea a beneficat de reduceri fiscale.
Verificati de exemplu, in balante de verificare la 31.12, situatii financiare anuale (Procese verbale privind repartizarea profiturilor) de unde provin sumele respective, daca provin din repartizarea profiturilor sau nu, daca pentru sumele repartizate societatea a beneficiat de reduceri fiscale (repartizari in cursul anului).
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar