Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Care sunt rezervele obligatorii ce trebuie consti­tuite la sfarsitul anului 2020

Data aparitiei: 15 Decembrie 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Care sunt rezervele obligatorii ce trebuie consti­tuite la sfarsitul anului 2020
legea societatilor comercialerezerva legalacheltuieli

Constituirea rezervelor este una dintre cele mai importante operatiuni pe care contabilii trebuie sa le faca la final de an. Nu numai ca protejeaza firma in momentele de cumpana, dar este si obligatorie prin lege. Daca nu este constituita la timp rezerva, raspunderea este de natura penala, conform Legii societatilor comerciale.
 

Ce sunt rezervele? 

Rezervele reprezinta profituri capitalizate pana la o deci­zie contrara a Adunarii Generala a actionarilor sau asociatilorsi se constituie prin distribuire din profitul anual al societatii, prin decizia AGA ori ca urmare a unei obligatii legale.

Potrivit art. 19 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, in contabilitate, profitul sau pierderea se stabileste cumulat de la inceputul exercitiului financiar. 

Inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli se efectuea ­za, de regula, la sfarsitul exercitiului financiar.

Conform pct. 419 din Reglementarile contabile aprobateprin O.M.F.P. nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, contabilitatea rezervelor se tine pe categorii de re­zerve: 

- rezerve legale;


- rezerve statutare sau contractuale; si 
- alte rezerve.
 

Cum se constituie rezervele legale? 

Rezervele legale se constituie anual din profitul entitatii,in cotele si limitele prevazute de lege, si din alte surse pre­vazute de lege. Rezervele legale pot fi utilizate numai in conditiile prevazute de lege.

 

Rezervele statutare sau contractuale se constituie anualdin profitul net al entitatii, conform prevederilor din actulconstitutiv al acesteia. 

Acestea pot fi utilizate pentru majorarea capitalului social,acoperirea unei pierderi contabile din anii anteriori sau dis­tribuirea catre participantii la societate.

Alte rezerve neprevazute de lege sau de statut pot fi con­stituite facultativ pe seama profitului net pentru acoperireapierderilor contabile sau in alte scopuri, potrivit hotararii adu­narii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale. 

Acestea pot fi utilizate pentru majorarea capitalului social,acoperirea pierderilor sau distribuirea catre participanti. 

Rezerve reprezentand facilitati fiscale

Rezerva legala

Obligatia constituirii rezervelor legale este prevazuta laart. 183 din Legea nr. 31/1990 privind societatile.  Potrivit acestui articol, din profitul societatii se va prelua,in fiecare an, cel putin 5% pentru formarea fondului de rezer ­va, pana ce acesta va atinge minimum a cincea parte din ca­pitalul social.

Daca fondul de rezerva, dupa constituire, s-a micsorat dinorice cauza, va fi completat, cu respectarea acelorasi preve­deri.

De asemenea, se include in fondul de rezerva, chiar dacaacesta a atins suma prevazuta mai sus, excedentul obtinutprin vanzarea actiunilor la un curs mai mare decat valoarealor nominala, daca acest excedent nu este intrebuintat la platacheltuielilor de emisiune sau destinat amortizarilor.

Din punct de vedere fiscal, contribuabilul are dreptul la de ­ducerea rezervelor si provizioanelor/ajustarilor pentru depre­ciere, numai in conformitate cu articolul 26 din Codul fiscal.

Rezerva legala este deductibila in limita unei cote de 5%aplicate asupra profitului contabil, la care se adauga cheltuie ­lile cu impozitul pe profit, pana ce aceasta va atinge a cinceaparte din capitalul social subscris si varsat sau din patrimo ­niu, dupa caz.

DE RETINUT! 

Toate societatile care functioneaza in baza Legii nr. 31/1990 privind societatile trebuie sa respecte aceasta pre ­vedere, chiar daca microintreprinderile sau societatile pla ­titoare de impozit specific nu beneficiaza de facilitati fiscale la momentul constituirii rezervelor legale. Sancti­unea pentru nerespectarea prevederilor art. 183 este pre­vazuta la art. 272 din Legea nr. 31/1990 privind societatile. Se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani ori cu amenda fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al di­rectoratului ori reprezentantul legal al societatii care in­calca dispozitiile art. 183.

Citeste in continuare despre constituirea rezervelor... >>>
 

Textul este extras din Monitorul Contabil - editia decembrii 2020, o publicatie de specialitate unica in Romania. Profita acum de oferta speciala care vizeaza toti contabilii care-si doresc o activitate exemplara in fiecare zi a anului! Iti oferim:

Monitorul Contabil cu 3 editii GRATUITE + CADOU la alegere, dintre: 
 
1. Proceduri contabile pentru societati comerciale - varianta RSonline
2. Operare SAGA. Exemple practice si recomandari - varianta RSonline
3. Manual de Politici Contabile - varianta RSonline

Click AICI pentru a completa formularul de comanda >>






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X