email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se corecteaza erorile contabile in cazul unei fundatii?

Cum se corecteaza erorile contabile in cazul unei fundatii?
eroare contabilacontul 106soldul creditor

Prezentam mai jos cazul unei fundatii fara activitate economica. In perioada 2008-2014, excedentul exercitiilor a fost repartizat astfel: propunerea de distribuire a excedentului specifica surse proprii de finantare iar in procesul-verbal de aprobare a bilantului se specifica ca excedentul exercitiului este repartizat pentru constituirea de fonduri proprii. La inregistrarea distribuirii excedentului s-a facut o eroare contabila, astfel ca s-a inregistrat 1171 = 116. Inregistrarea corecta ar fi fost 1171 = 106. In statutul fundatiei si in actul de constituire nu se mentioneaza constituirea de fonduri cu destinatie speciala. Vom afla de la expert cum putem corecta eroarea contabila astfel incat excedentul sa fie transferat in contul 106.
 

Iata raspunsul specialistului!


Potrivit prevederilor pct. 31 din Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial aprobate prin OMFP 3103/2017, erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.

Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.
 
Cu ajutorul contului 116 "Alte fonduri privind activitatile fara scop patrimonial" se tine evidenta altor fonduri privind activitatile fara scop patrimonial (exclusiv activitatile cu destinatie speciala), constituite in conformitate cu prevederile legale.

Contabilitatea analitica se ţine pe feluri de fonduri.

In creditul contului 116 "Alte fonduri privind activitatile fara scop patrimonial" se inregistreaza:



- excedentele realizate in exercitiile financiare precedente, repartizate pentru constituirea altor fonduri privind activitatile fara scop patrimonial (exclusiv activitatile cu destinatie speciala), in conformitate cu prevederile legale (1171);
- sumele datorate de membrii persoanei juridice fara scop patrimonial pentru constituirea altor fonduri privind activitatile fara scop patrimonial (exclusiv activitatile cu destinatie speciala), in conformitate cu prevederile legale (461);
- sumele incasate reprezentand contributii ale membrilor persoanei juridice fara scop patrimonial pentru constituirea altor fonduri privind activitatile fara scop patrimonial (exclusiv activitatile cu destinatie speciala), in conformitate cu prevederile legale (512, 531).

In debitul contului 116 "Alte fonduri privind activitatile fara scop patrimonial" se inregistreaza:

- sumele neutilizate din alte fonduri privind activitatile fara scop patrimonial (exclusiv activitatile cu destinatie speciala), restituite membrilor persoanei juridice fara scop patrimonial in conformitate cu prevederile legale (462, 512, 531).

Soldul creditor al contului reprezinta fondurile neutilizate.

Cu ajutorul contului 106 "Rezerve"  se tine evidenta rezervelor constituite. Contabilitatea rezervelor se tine pe categorii de rezerve: rezerve legale, rezerve statutare sau contractuale si alte rezerve. Contabilitatea rezervelor se tine distinct pentru activitatile fara scop patrimonial.

In creditul contului 106 "Rezerve" se inregistreaza:

- excedentul/profitul net contabil realizat la inchiderea exercitiului curent, repartizat la rezerve in baza unor prevederi legale (exclusiv activitatile cu destinatie speciala) (129);
- excedentul/profitul net realizat in exercitiile anterioare, repartizat la rezerve, potrivit prevederilor legale (exclusiv activitatile cu destinatie speciala) (117),
- majorarea valorii participatiilor detinute in capitalul altor entitati, ca urmare a incorporarii rezervelor in capitalul acestora (261, 262, 265).

In debitul contului 106 "Rezerve" se inregistreaza:

- rezervele destinate majorarii patrimoniului social, potrivit legii (101);
- rezervele utilizate pentru acoperirea deficitelor/pierderilor inregistrate in exercitiile precedente (exclusiv activitatile cu destinatie speciala) (117).
Soldul contului reprezinta rezervele existente si neutilizate.
 
Din cele mentionate mai sus , reiese ca in contul 116 "Alte fonduri privind activitaţile fara scop patrimonial" nu se inregistreaza fonduri privind  activitatile cu destinatie speciala (exclusiv activitatile cu destinatie special).

Insa, in situatia in care doriti sa faceti corectura respectiva se poate storna prin inregistrarea cu semnul minus a operatiunii initiale si repunerea corecta a operatiunii.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
eroare contabilacontul 106soldul creditor


Data aparitiei: 19 Aprilie 2018
Ultima actualizare: 30 Aprilie 2018

Votati articolul "Cum se corecteaza erorile contabile in cazul unei fundatii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

X