Dezbatem mai jos reglementarile privind scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit, avand grija sa aplicam corect normele in vigoare.
Avem urmatorul studiu de caz: "In trimestrul I si II am beneficiat de scutire profit reinvestit (183.016 lei), iar impozit scutit este in valoare de 29.283 lei. In trimestrele III si IV profitul a scazut sub aceasta valoare ajungand cu sold in contul 121 pentru perioada ianuarie - decembrie in valoare de 71.501 lei. Pentru ce valoare se face repartizarea profitului scutit de impozit la rezerve si care este nota contabila la 31.12.2016 si 01.01.2017?"
- Ian 28100 locuri
disponibileWebinarul Concedierea colectiva. Decizie, procedura, consecinte
2025, www.videoseminarii.roVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 151, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 76, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Feb 1147 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 49
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Feb 11100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0448 locuri
disponibileConferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate, BUCURESTI
2025, Hotel Courtyard by Marriott Bucharest Floreasca****Vezi detaliiInscriere - Mar 04101 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - CU INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0496 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - FARA INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit este reglementata de art. 22 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare si de pct. 11 din normele metodologice aprobate prin HG nr. 1/2016, cu modificarile ulterioare.
Potrivit acestor dispozitii legale, profitul investit in echipamente tehnologice, prevazute in subgrupa 2.1 respectiv in clasa 2.2.9. (calculatoare electronice si echipamente periferice, masini, aparate de casa, de control si de facturare si in programe informatice) din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG nr. 2139/2004, folosite in scopul desfasurarii activitatii economice, este scutit de impozit.
Profitul investit reprezinta, potrivit prevederilor pct. 11, alin. (2) din normele metodologice aprobate prin HG nr. 1/2016, profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, inregistrat pana in trimestrul punerii in functiune a activului.
Scutirea se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva (art. 22, alin. (2).
SAF-T Ghid de raportare corecta
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Aceste prevederi se refera la faptul ca numai impozitul pe profit calculat si datorat pentru trimestrul in care s-au efectuat si pus in functiune investitiile respective poate fi scutit de la plata (art. 22, alin. (1).
Din datele prezentate de d-voastra rezulta ca dupa efectuarea investitiilor din semestrul I 2016, si probabil din cauza cheltuielilor cu amortizarea, profitul contabil nu a mai avut un trend ascendent. Ca urmare, la finalul exercitiului acesta a scazut sub valoarea inregistrata in prima parte a anului.
Asa cum se prevede la art. 22, alin. (5) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, se repartizeaza la sfarsitul exercitiului financiar, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, pana la concurenta profitului contabil inregistrat la sfarsitul exercitiului financiar.
Daca la sfarsitul exercitiului financiar profitul contabil se diminueaza sau se realizeaza pierdere contabila nu se efectueaza recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit si nu se mai repartizeaza la rezerve suma profitului investit.
In speta d-voastra in soldul creditor al ct.121 "Profit sau pierdere" de la sfarsitul anului 2016 este inregistrata suma de 71.501. Nu ati specificat daca societatea mai are de constituit rezerva legala si consideram ca tot profitul se va repartiza la rezerve din facilitati fiscale. Ca urmare in anul 2016 nu se face nici o inregistrare legata de repartizare.
In anul 2017 se inchide "ct. 121" astfel:
121 = 1171 71.501 lei
"Profit sau pierdere" "Rezultatul reportat reprezentand profitul
nerepartizat sau pierderea neacoperita"
Dupa ce adunarea generala a asociatilor se intruneste pentru aprobarea situatiilor financiare si hotaraste destinatia profitului se face inregistrarea:
1171 = 1068 71.501 lei
"Rezultatul reportat reprezentand "Alte rezerve"
profitul nerepartizat sau pierderea neacoperita"
Aceste rezerve din facilitati fiscale se refera la scutirile si reducerile de impozit pe profit si in speta, la neimpozitarea profitului reinvestit.
Conform prevederilor Omfp nr. 1802/2014, cu modificarile ulterioare, privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, pct. 419, contabilitatea rezervelor se tine pe categorii de rezerve si anume rezerve legale, rezerve statutare si alte rezerve.
Rezervele legale, sunt acele sume constituite din profitul impozabil conform conditiilor impuse de actul normativ care le-a initiat (in cazul in speta este vorba de Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, in vigoare incepand cu anul 2016).
Celelalte rezerve se pot constitui anual din profitul net realizat de societate, conform prevederilor din actul constitutiv.
La art. 26, alin. (9) din acelasi act normativ se reglementeaza faptul ca reducerea rezervei din facilitati fiscale se include in rezultatul fiscal ca element similar veniturilor, indiferent care este destinatia care i se da (majorare capital social, acoperire pierdere contabila, repartizare la dividende). Aceasta se impoziteaza in perioada fiscala in care se utilizeaza.
Daca insa este mentinuta pana la lichidarea societatii nu se ia in calcul atunci cand se stabileste profitul din lichidare (pct. 23 din normele metodologice aprobate prin HG nr. 1/2016).
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor