In noul context pandemic, multe companii s-au vazut nevoite sa cumpere teste Covid rapide Antigen pentru testarea angajatilor. Este important de urmarit modul in care acestea se inregistreaza in contabilitate.
Iata ce informatii ne transmite specialistul nostru in domeniu!
- Ian 2039 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2096 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 151, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 76, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Specialistii Portal Contabilitate asteapta si intrebarile tale! Obtine PE LOC raspunsul pentru orice speta!
Teste Covid rapide Antigen - regim contabil si fiscal: raspunsul specialistului
In contextul epidemiologic dat de pandemia de Covid-19, cand testarea personalului este o metoda de prevenire a riscului de contaminare a personalului la locul de munca si de protejare a sanatatii angajatilor cheltuielile cu suportarea testelor Covid-19 pentru angajati se admit si se inregistreaza in contabilitate prin formula contabila 628 „Alte cheltuieli cu serviicile executate de terti” (sau 6458 „Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala”) = 401 „Furnizori” (sau 5121 „Conturi la banci in lei”), cu aplicarea rationamentului profesional corespunzator dezvoltat prin politicile contabile proprii ale societatii angajatoare.
La nivelul salariatilor, potrivit art. 76 alin (4) din Codul fiscal nu reprezinta venituri impozabile in intelesul impozitului pe venit,
v) contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator/platitor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infectiei COVID-19, din initiativa acestuia, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, in scopul depistarii si prevenirii raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, pentru asigurarea desfasurarii activitatii in conditii de securitate si sanatate in munca, pe perioada instituirii starii de urgenta sau de alerta, potrivit legii.
Daca testarea pentru Covid-19 a fost dispusa si suportata de societatea angajatoare, contravaloarea testelor nu va fi considerata avantaj salarial impozabil pentru salariati.
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
Pe de alta parte, medicul de medicina muncii poate stabili ca masura de preventie testarea angajatilor conform prevederilor legale actuale.
Astfel, conform art. 25 alin. 1 din Codul fiscal si pct. 13 alin. 2 lit. a din Normele metodologice de aplicare sunt deductibile la calculul rezultatului fiscal/profitului impozabil cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare, respectiv cheltuielile efectuate pentru securitatea si sanatatea in munca potrivit Legii 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si actelor normative subsecvente.
Prin urmare, este deductibila cheltuiala efectuata pentru securitatea si sanatatea in munca, iar testarea personalului este si o metoda de prevenire a riscului de contaminare a personalului la locul de munca si de protejare a sanatatii angajatilor, astfel ca suportarea testelor de Covid-19 pentru angajati este cheltuiala deductibila pentru angajator.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Mariana Prejbeanu - Expert contabil.
Specialistii Portal Contabilitate asteapta si intrebarile tale! Obtine PE LOC raspunsul pentru orice speta!