Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

OUG-ul educatiei timpurii, in Monitor. Firmele trebuie sa depuna Declaratia de regularizare pana luni

Data aparitiei: 22 Aprilie 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
OUG-ul educatiei timpurii, in Monitor. Firmele trebuie sa depuna Declaratia de regularizare pana luni
educatia timpuriedeclaratia de regularizareOUG 19/2021

A fost publicat in Monitor OUG-ul care clarifica oficial situatia firmelor ce au aplicat, in perioada noiembrie 2020 – martie 2021, pentru masura privind educatia timpurie (1.500 lei pentru cresa sau gradinita). 


Amintim ca din aprilie, prin OUG 19/2021 a fost suspendata aceasta  masura pana la finalul anului, insa pana atunci unii contribuabili au efectuat deja cheltuieli cu educatia timpurie.

"Pentru scaderea cheltuielilor cu educatia timpurie efectuate pana la data suspendarii prevederilor mentionate, din impozitul pe salarii retinut de contribuabil pentru angajati, din taxa pe valoarea adaugata datorata sau din accizele datorate, este necesara reglementarea unei proceduri de aplicare.", se specifica in nota de fundamentare a documentului publicat recent de Finante in spatiul public. 

Solutia propusa de Ministerul de Finante si oficializata acum prin OUG 30/2021 (M.O. nr. 423 din 21 aprilie 2021) este instituirea unei declaratii de regularizare pentru scaderea sumei reprezentand cheltuieli cu educatia timpurie care depaseste impozitul pe profit datorat, in ordine, din impozitul pe salarii retinut de contribuabil pentru angajati, din taxa pe valoarea adaugata datorata sau din accizele datorate. 

Vezi aici cum arata noul formularul 711 Declaratie de regularizare pentru cheltuielile cu educatia timpurie >>
 

OUG 30/2021 - educatia timpurie: continutul actului normativ

Denumire completa: Ordonanta de Urgenta nr. 30 din 21 aprilie 2021 privind unele masuri fiscale

 

Avand in vedere necesitatea instituirii unei proceduri de aplicare a prevederilor referitoare la scaderea din impozitul pe salarii retinut de contribuabil pentru angajati, din taxa pe valoarea adaugata datorata sau din accizele datorate a sumelor reprezentand cheltuieli cu educatia timpurie care depasesc impozitul pe profit datorat, care au fost in vigoare pana la data de 1 aprilie 2021,
luand in considerare faptul ca termenul de declarare a impozitului pe profit aferent perioadei ianuarie-martie 2021 este pana la data de 25 aprilie 2021, este necesara reglementarea acestei proceduri pana la aceasta data.

Tinand cont de faptul ca lipsa unei proceduri de aplicare a prevederilor referitoare la scaderea cheltuielilor cu educatia timpurie din alte impozite decat impozitul pe profit ar avea drept consecinta:

a) neaplicarea acestor prevederi legale si afectarea financiara a contribuabililor care au efectuat astfel de cheltuieli;

b) neelaborarea legislatiei secundare pentru implementarea administrativa a procedurii,

tinand seama de faptul ca nepromovarea procedurii ar avea consecinte negative, in sensul in care, pentru impozitele vizate, vor fi aplicate, dupa data de 25 aprilie 2021, regulile generale de stingere a obligatiilor bugetare, ceea ce ar conduce la lipsirea contribuabilului de beneficiul legii,

in considerarea faptului ca aceste elemente vizeaza interesul general public si constituie situatii de urgenta si extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata,

in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ARTICOL UNIC

(1) Suma reprezentand cheltuieli cu educatia timpurie, efectuate in perioada noiembrie 2020-martie 2021, care depaseste impozitul pe profit datorat, se scade, in conformitate cu prevederile art. 25 alin. (4) lit. i^2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in ordine, din impozitul pe salarii retinut de contribuabil pentru angajati, din taxa pe valoarea adaugata datorata sau din accizele datorate, pe baza unei declaratii de regularizare.

(2) Declaratia de regularizare prevazuta la alin. (1) se depune pana la data de 25 aprilie 2021 inclusiv, cu urmatoarele exceptii:

a) in cazul contribuabililor care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (5) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, declaratia se depune la fiecare termen de declarare a impozitului pe profit, potrivit art. 41 si 42 din aceeasi lege, dar nu mai tarziu de data de 25 august 2021 sau de data de 25 a celei de-a sasea luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat, dupa caz;

b) in cazul contribuabililor care aplica sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit, potrivit art. 41 si 42 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, declaratia se depune pana la data de 25 martie 2022 inclusiv sau pana la data de 25 iunie 2022 inclusiv, dupa caz.

(3) Suma prevazuta la alin. (1) se scade, in ordine, din impozitul pe salarii retinut de contribuabil pentru angajati, din taxa pe valoarea adaugata datorata sau din accizele datorate, cu data scadentei acestora, declarate in Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, in decontul de TVA, respectiv in declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat, care au acelasi termen de depunere cu cel al declaratiei prin care s-a efectuat scaderea acestor cheltuieli din impozitul pe profit datorat.

(4) In cazul in care termenul de depunere a declaratiei prin care s-a efectuat scaderea cheltuielilor cu educatia timpurie din impozitul pe profit datorat este acelasi cu termenul trimestrial de depunere a Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, suma care depaseste impozitul pe profit datorat se scade din impozitul pe salarii aferent ultimei luni din trimestru.

(5) Modelul si modalitatea de depunere si gestionare a declaratiei prevazute la alin. (1) se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X