Masura prin care parintii ar fi primit, prin intermediul angajatorului, suma de 1500 lei pentru plata gradinitei ori a cresei a fost suspendata oficial pana la finalul anului.
Prevederea privind suspendarea facilitatii se afla in OUG 19/2021, care a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 315 din 29 martie 2021. Potrivit actului normativ, se suspenda incepand cu data de 1 aprilie 2021 si pana la data de 31 decembrie 2021 inclusiv.
Pe perioada suspendarii, cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a creselor si gradinitelor aflate in administrarea contribuabililor sunt considerate cheltuieli cu deductibilitate limitata de natura celor prevazute la art. 25 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 227/2015 si intra sub incidenta limitei stabilite pentru acestea, de 5% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codul muncii.
In document se mai specifica faptul ca a fost necesara revizuirea privind stabilirea unui stimulent fiscal pentru contribuabilii platitori de impozit pe profit care efectueaza cheltuieli cu educatia timpurie, avand in vedere, pe de o parte, numeroasele controverse aparute in procesul de aplicare, rezultand blocaje in punerea in practica a dispozitiilor intrucat insuficienta actualei reglementari nu permite identificarea modalitatii de aplicare. Si, pe de alta parte, faptul ca mentinerea actualei reguli influenteaza in mod semnificativ veniturile bugetare, in contextul in care la momentul adoptarii nu s-a indicat sursa de finantare a acestei facilitati fiscale, in conditiile in care reglementarea actuala privind facilitatea fiscala pentru cheltuielile cu educatia timpurie nu corespunde cu normele comunitare adoptate in domeniul taxei pe valoarea adaugata si accizelor si nici cu cele nationale din domeniul impozitului pe salarii.
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
"Masurile fiscale instituite de Legea nr. 239/2020 au un caracter discriminatoriu prin raportare la diferite categorii de angajati care au alti angajatori decat persoanele juridice platitoare de impozit pe profit, cum sunt: platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderilor, platitorii de impozit specific unor activitati sau institutiile publice, precum si in cazul angajatorilor care obtin venituri din activitati independente, cum ar fi: profesii liberale, persoane fizice autorizate sau intreprinderi individuale.", a mai explicat recent Ministerul Finantelor intr-un comunicat.