Administratia Judeteana a Finantelor Publice Giurgiu informeaza contribuabilii ca termenul de depunere a formularului 212 “Declaratie Unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice” este 25 mai 2021.
Acest formular se utilizeaza atat pentru declararea impozitului pe veniturile realizate si a contributiilor sociale datorate pentru anul 2020, cat si pentru estimarea obligatiilor datorate pentru anul 2021.
Declaratia unica se depune astfel:
a) in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire (data depunerii declaratiei in format hartie este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz);
b) prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, respectiv:
- prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual" (SPV);
- pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnatura electronica calificata.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Avand in vedere contextul epidemiologic actual, administratia noastra recomanda contribuabililor depunerea formularului 212 prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
In luna ianuarie, ANAF a publicat un material complet despre tot ceea ce trebuie sa stie contribuabilii privind completarea si depunerea Declaratiei unice. Potrivit documentului, declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. Ghidul poate fi consultat aici. ►
Declaratia se depune si de catre urmatoarele categorii de contribuabili:
a) profesionisti, astfel cum sunt reglementati de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, care au beneficiat de:
- indemnizatia prevazuta la art. XV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, cu completarile ulterioare;
- indemnizatia prevazuta la art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 282/2020, cu modificarile ulterioare;
b) avocati si persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe care au beneficiat de indemnizatia prevazuta la art. XV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARSCoV-2, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, cu completarile ulterioare.
Declaratia se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Citeste si: Cum completezi Declaratia unica in 2021 - 5 modele explicate de experti